Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.

Snídaně je základ dne? Rozhodně ne pro všechny. Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky spojené se zdravou snídaní. 

 Snídaně je základ dne, ale rozhodně ne pro všechny.

Petr Havlíček říká: "Ano, snídaně je důležité jídlo pro mnoho lidí. Sovy by asi oponovaly, že když se probudí v šest hodin ráno, nemají na snídani vůbec chuť, ale pro mnoho lidí je snídaně základ a nedokážou si bez ní představit svůj den."

 Jaký je rozdíl mezi chronotypem skřivan a sova?

Tyto chronotypy představují různé přirozené spánkové rytmy lidí. Skřivani jsou ranní typy, kteří se přirozeně probouzí brzy ráno a mají nejvyšší energii a produktivitu v dopoledních hodinách. Naopak sovy jsou večerní typy, kteří mají tendenci zůstávat vzhůru dlouho do noci a jejich vrchol produktivity nastává později během dne nebo večer. Tyto chronotypy ovlivňují denní rytmus každého jedince, včetně času spánku, bdění a optimální doby pro aktivity.

✅ Jak by měla vypadat zdravá snídaně?

Zdravá snídaně by měla být vyvážená a poskytovat potřebné živiny, které vám dodají energii na začátek dne. Zde je několik klíčových složek, které by měla obsahovat:

  • Bílkoviny: Pomáhají udržovat svalovou hmotu a poskytují dlouhodobou energii. Příklady zahrnují vejce, šunka, řecký jogurt, tvaroh, ořechy. Pokud potřebujete snídani obohatit více o bílkoviny, nebojte se do kaše, lívanců nebo tvarohu přimíchat syrovátkový protein
     
  • Komplexní sacharidy: Poskytují trvalou energii a vlákninu. Zahrnují celozrnné pečivo, ovesné vločky, granolu nebo celozrnné cereálie.
     
  • Zdravé tuky: Tuky by ve snídani rozhodně chybět neměly, jsou nositely vitamínů a dalších látek, dodávají energii a udržují vás sytými. Příklady jsou avokádo, semínka, ořechy, ořechové krémy nebo kvalitní olivový olej. Věděli jste, že ořechové krémy jsou taky skvělým zdrojem bílkovin? Např. arašídové máslo na 100 g obsahuje 24 g bílkovin. Stále ale platí, že je hlavně zdrojem tuků.
     
  • Vláknina: Pomáhá s trávením a udrží vás sytými. Najdete ji v ovoci, zelenině a celozrnných produktech. Můžete ji přidat i formou doplňku stravy. ideální je Fiber mix od značky BiotechUSA, kteý se skládá z více zdrojů vlákniny. 
     
  • Vitamíny a minerály: Důležité pro celkové zdraví a správné fungování těla. Zahrnují čerstvé ovoce (např. bobule, banány, jablka) a zeleninu (např. špenát, rajčata). Sportovci a lidé, kteří jsou více vytížení by neměli opomíjet ani kvalitní multivitamín. Napsali jsme pro vás článek Jak vybrat kvalitní multivitamín, kde jsou i konkrétní tipy na ty nejlepší. 

4 tipy na jednoduché a zdravé snídaně

Výživový specialista Petr Havlíček a Tereza pro vás připravili 4 jednoduché snídaně, které jsou nabité živinami a zasytí vás na delší čas.


 Snídaně nejsou specifické potraviny

Mnoho lidí se domnívá, že musí snídat úplně něco odlišného od zbytku dne, co by si jinak nedali. Snídat můžete cokoliv. Kombinace bílkovin, komplexních sacharidů, zdravých tuků, vlákniny a vitamínů zajistí, že začnete den s dostatkem energie. Nemusíte se omezovat jen na tradiční snídaňové pokrmy; můžete využít svou kreativitu a přizpůsobit si snídani podle svých chutí a dostupných surovin.

Za zmínku stojí brunch, což je kombinace snídaně a oběda, který se konzumuje nejčastěji v čase mezi snídaní a oběděm. Brunch (Breakfast + lunch) může být skvělou příležitostí, jak spojit snídaňové a obědové pokrmy do jednoho výživného a pestrého jídla, které vám poskytne energii na celý den.

✅ Můžu jíst pečivo při hubnutí?

Často se setkáváme s názory, že k úspěšnému hubnutí je třeba vyřadit pečivo, přitom ani pečivo ani lepek skutečně nemohou za vaše nadbytečná kila. Pokud ze svého života vyřadíte pečivo a produkty z bílé mouky, skutečně vaše váha půjde dolů. Vyloučení pečiva a produktů z bílé mouky znamená rychlý úbytek na váze ze začátku, protože dojde k úbytku vody vázané na svalový glykogen, což je zásobní forma sacharidů, ale tuky stále zůstávají. Nechte si proto pečivo v jídelníčku, jen vybírejte správné druhy a konzumujete ho v přiměřeném množství. 

Máte rádi obyčejný bílý rohlík? Rozhodně se nic nestane, pokud si jej 1-2x týdně dopřejete. Nezapomeňte, že ale neobsahuje ani příliš vlákniny ani bílkovin, to napravíte tím, že si k němu dopřejete kus ovoce nebo zeleniny a sýr nebo kysaný výrobek. Zařaďte do svého jídelníčku více celozrnných variant, jako jsou ovesné vločky, ale i kvalitní kvasový pšenično žitný chléb není špatně, věděli jste, že krajích 50 g obsahuje 4 - 6 g bílkovin? 

Mohlo by vás zajímat:

TOP 9 receptů z ovesných vloček

Máte rádi ovesné vločky a došly Vám nápady na recepty, jak je využít? Pak právě pro Vás je náš nový článek, kde najdete TOP 9 receptů s využitím ovesných vloček. Vyzkoušejte a najděte si svůj oblíbený!

TOP 7 receptů na lívance

Lívance jsou skvělou volbou vždy a všude! V tomto článku najdete TOP 7 receptů na lívance, které si jednoduše zamilujete. Samozřejmostí je nízký obsah cukru, vysoký obsah bílkovin a kvalitní ingredience. Vyzkoušejte a najděte si Váš oblíbený recept.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Časová osa podcastu:

0:00 Úvod
1:43 Snídaně je základ dne, je to pravda?
4:20 Co určuje, kdy se potřebuju po spánku nasnídat?
5:00 Teplota organismu určuje hlad také.
9:00 Co jíst, když jsem ve stresu? 
12:50 Proč Petr Havlíček nemá rád smoothies?
16:45 Někde jsem četla, že lidé, kteří nesnídají mají větší tendence k tloustnutí, protože
zpomaluje metabolismus, je to pravda?
18:35 Rád bych trénoval nalačno, ale dělá si mi zle, co “lehkého” si zdát, abych předešel
tomuto stavu, ale co nejvíce se přiblížil tréninku s lačným žaludkem?
24:29 Jaký máte názor, když někdo snídá jídlo, které běžně jíme k obědu? (kuře rýže,
těstoviny s masovou omáčkou atp.?) 
29:10 Jaké pečivo je k snídani ideální, jaký máte názor na rohlíky?
31:30 Proteinový chlebík.
32:00 Je třeba snídani obměňovat nebo můžu snídat pořád to samé každý den?
33:30 Myslíte, že je třeba mít každý den kysaný výrobek v jídelníčku je vhodný do
snídaně?
34:50 Jak vybírat kefíry? Jaký doporučuje Petr?
35:00 Jaká je naše nejčastější snídaně?
38:30 Je třeba zkoušet, co vám sedí a co vám nesedí. 
40:40 Tohle by si měl uvědomit každý člověk, než cokoliv změní. 
45:00 Závěr