Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.

Snídaně, to je stále aktuální téma. Musíme snídat nebo nemusíme. Zpomalí se nám metabolismus, když „vynecháme“ jídlo? V tomto článku a videu odpovíme na vaše dotazy.

1) Není nutné snídat

Určitě jste již slyšeli tvrzení, že snídaně je základ dne. Reklamy na sušenky, které vám dodají energii na celé dopoledne. Sušenky jejichž složení je bílá mouka a cukr nebo houska namazaná známou čokoládovou pomazánkou. Pojďme si to uvézt na pravou míru. Pokud se rozhodnete z jakéhokoliv důvodu nesnídat, je to v pořádku, ale neměli byste snídani smazat z jídelníčku, ale přesunout si jídlo na pozdější dopolední svačinu nebo si podíl makroživin rozdělit do dalších jídel. Vše je to o frekvenci stravování. 

2) Sova vs. skřivan

Pokud jste nočním ptákem, který je zvyklí chodit spát v pozdějších hodinách a později vstávat, je logické, že pokud musíte vstávat brzy ráno, nebudete se hrnout do snídaně v šest hodin ráno, jako skřivan, který si start dne bez snídaně nedovede představit. Proto nesnídejte na sílu, ale najděte si svůj režim. 

3) Složení snídaně

Základem snídaně by měly být bílkoviny, které mají se všech snídaní největší sytící efekt. Další makroživinou by měly být kvalitní tuky. Hodnotné tuky jsou z vajec, mléčných výrobků, ořechů nebo kousků avokáda. V neposlední řadě neopomeňte ani na sacharidy, které jsou palivem pro naše tělo. Vyvážená snídaně = kvalitní energie. 

4) Snídaně nejsou specifické potraviny

Častý mýtus je, že mnoho lidí se stále domnívá, že musí snídat úplně něco odlišného od zbytku dne, co by si jinak nedali. Snídat můžete cokoliv, co máte rádi, ale měla by odpovídat bodu č. 3, tedy jídlo, které pokryje všechny důležité nutrienty.

Mrkněte na celé video, kde Petr Havlíček a Jirka Vacek mluví na téma: Ideální snídaně. Jak určitě nesnídat a zda je potřeba vůbec snídat.

Časová osa rozhovoru:

0:00 Úvod a shrnutí
4:10 Co je to dobrá snídaně? Jak snídat?
6:30 Jaká je nejblbější snídaně?
8:00 Snídaně z reklamy, co NESMÍ chybět v žádné snídani.
10:00 Syrovátkový protein NE k snídani?
12:20 Proč někdo musí snídat hned ráno a někdo až později?
14:30 Musíme vs. nemusíme snídat? Tréninky na lačno.
18:00 Shrunutí pravidel o snídani.
26:00 Tipy na snídaně: chleba s máslem šunkou?
35:11 Snídaně pro Low-carb
36:30 Sladká snídaně
41:00 Ovesné vločky k snídani. Fitness snídaně.
42:10 Jirky oblíbená snídaně
48:00 Tekutá snídaně a náhrady jídla. Podstata kousání.
54:00 Závěr

Mohlo by vás zajímat:

Pečivo v dietě při hubnutí. Pšenice kam se podíváš. Proč nejíst suché vločky?

Jaké je nejdietnější a nízkokalorické pečivo, abyste ho mohli jíst při hubnutí? Odborník na výživu Petr Havlíček vás vyvrátí z omylu, že to není to, na co byste měli koukat při jeho koupi. 

Co je to emoční tuk? Jak se ho jednou pro vždy zbavit? Jen správný jídelníček nestačí. 

Emoční tuk vzniká v hlavě. Jedná se o souhru s našimi nezpracovanými emocemi a hormonálním systémem, která vytváří “ideální prostředí” pro zadržování tuku v partiích, které jdou těžko shazovat.

Sleduj nás i na sociálních sítích: