Můj účet
Přihlášení
Menu

Kolik mohu denně sníst vajec? Mýty o cholesterolu.

Rady, tipy, triky

Vajíčka se řadí mezi základní potraviny zdravé výživy, protože obsahují velké množství živin a antioxidantů. Jsou jednou z nejkonzumovanější potravinou na světě. Denně se jich sní po celém světě 1,4 miliardy. 

A proč jsou tak oblíbená? Mají super výživové hodnoty, kterým dominují bílkoviny a tuky, jsou skvěle stravitelné (u žloutku až 100%) a dají se připravit na stovky způsobů. 

Energetická hodnota

Průměrné vajíčko 60g (velikost M) má energetickou hodnotu 387kJ. Hlavním zdrojem energie je žloutek, na který připadá asi 75% využitelné energie. Ale pozor pokud je menší vejce, neznamená to, že má automaticky nižší hodnotu, menší vejve obsahuje méně bílku. (př. 35 g vejce má energetickou hodnotu 756 kJ / 100 g, 68 g vejce jen 654 kJ / 100 g)

Kolik vajec denně sníst? 

Dříve toto bylo hodně časté téma, protože se říkalo, že vejce zvyšují rapidně cholesterol a jsou rizikem civilizačních chorob a nemělo by se jíst více jak 3 vajíčka týdně. Tahle doba je už naštěstí pryč. Podle Food Standards Agency může zdraví jedinec jíst 1-3 vejce denně. 

Cholesterol

Co si představíte, když někdo řekne cholesterol? Nemoc, infarkt, ucpané cévy, léky a obezitu? Nejste jediný. Z cholesterolu se stalo sprosté slovo, ale věděli jste, že bez cholesterolu bychom nemohli existovat? 

Dříve si lidé mysleli, že konzumací cholesterolu, cholesterol v těle ještě navýší. Díky dnešním studiím se ukazuje, že čím více cholesterolu konzumujeme, tím méně ho naše tělo vyrábí – mechanizmus regulace zpětnou vazbou. Největší množství cholesterolu se tvoří v játrech. Pokud budeme jíst potraviny bohaté na cholesterol budou ho vyrábět méně. Tělo je natolik chytré, že si dokáže udržovat hladinu cholesterolu v krvi konstantně.

Cholesterol je základní látkou buněčných membrán a najdeme ho ve všech buňkách lidského těla. Další důležitou funkci plní při tvorbě steroidních hormonů, jako jsou estrogen, testosteron nebo kortizol. 

Náš Tip:

Pokud patříte k těm, co vyřazují ze stravy bílky ať už z důvodu diety nebo, že vám prostě nechutnají, tekuté bílky jsou pravou volbou! Otevřené v lednici vydrží i 14 dní. I syrové jsou naprosto bezpečné, díky unikátnímu pasterizačnímu procesu, kterému podstupují. Nebojte se smíchat vaječné bílky s tvarohem. Získáte tím nízkosacharidovou a vysokobílkovinovou bombu.

Mohlo by Vás zajímat:

Pokud chcete mít nějaké výsledky, ať už shazovaní tuků, či nabíraní svalové hmoty, musíte mít pod kontrolou kalorie. To ano, ale počítání kalorií je zavádějící věc. Vy potřebujete znát hlavně nějaký příjem potravy.

 
Zdroj: 

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.atv.16.10.1222
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22037012
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013

Sleduj nás i na sociálních sítích: