Můj účet
Přihlášení
Menu

Kurkumin | Jaké má účinky a proč byste ho měli užívat pravidelně?

Víte, že kurkumin je pro své unikátní léčebné vlastnosti využíván již po staletí? Znáte jeho pozitivní účinky na naše tělo? Tento článek vám přináší přehled o tom, jak kurkumin může pozitivně ovlivnit vaše tělo a proč byste ho měli začlenit do svého každodenního režimu. Objevte sílu kurkuminu a jeho pozoruhodné účinky na vaše zdraví.

Co je kurkumin?

Kurkumin je aktivní složkou, která se nachází v kořeni kurkumy, což je kořenová zelenina patřící do rodiny zázvoru. Kurkumin tvoří asi 2–8 % suché hmotnosti kurkumy a kromě svojí typické žluté až oranžové barvy, kterou kurkumě dodává, je zodpovědný také za mnoho z jejích zdravotních benefitů

Pro své léčebné vlastnosti byla kurkuma využívána už po staletí zejména v ajurvédské medicíně. Využívá se však také v kosmetice a díky své pikantní chuti také v kuchyni, zejména jako součást kari koření

Chemicky je kurkumin polyfenol, který se výborně rozpouští v tucích a olejích. Polyfenoly jsou látky přirozeně obsažené v rostlinách vyznačující se především svými antioxidačními vlastnostmi a dalšími pozitivními účinky na naše tělo. Jaké to jsou?

Zdravotní výhody kurkuminu
 

✅ Silné antioxidační účinky

Antioxidační vlastnosti kurkuminu mohou pomoci chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Snižuje tak riziko vzniku mnoha chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny.

✅ Protizánětlivé vlastnosti

Kurkumin dokáže zachytit enzymy, které jsou zodpovědné za vznik zánětlivých a bolestivých stavů. Zejména se osvědčil při léčbě pacientů s artritidou a jinými zánětlivými onemocněními kloubů.

✅ Podporuje přirozené trávení

Kurkumin dokáže aktivovat činnost vnitřních orgánů, především žaludku, jater, ledvin a žlučníku a má tak příznivé účinky na trávení. Stimuluje produkci žluči a žaludečních šťáv, čímž podporuje přirozené trávení. Může tak být skvělým doplňkem pro ty, kteří trpí nadýmáním nebo častými zácpami.

✅ Podpora zdraví mozku

Některé studie naznačují, že kurkumin může mít pozitivní vliv na zdraví mozku. Může například pomoci chránit mozek před degenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba, a podporovat kognitivní funkce, včetně paměti a koncentrace. Kurkumin se vyznačuje také svými antidepresivními účinky.

Jak začlenit kurkumin do vašeho jídelníčku

Existuje mnoho způsobů, jak začlenit kurkumin do vaší každodenní stravy. Nejjednodušší způsob je přidat kurkumu do svých pokrmů při vaření. Kurkuminu je však v kurkumě pouze malé množství a těžko se vstřebává do organismu. Pokud chcete vytěžit z benefitů kurkuminu co nejvíce, je nejlepší kurkumin suplementovat ve formě doplňků stravy. Jaké doplňky stravy s kurkuminem jsou nejlepší?

Nejlepší doplňky stravy s kurkuminem
 

​SWANSON TURMERIC - Kurkumin od výrobce Swanson je unikátní svou čistotou. Obsahuje pouze 100% kurkuminu bez přidaných látek, což z něj činí výjimečný přírodní doplněk stravy. 

VIRIDIAN CURCUMIN CO-Q10 - Tento produkt je inovativní kombinací extraktu z kořene kurkumy, koenzymu Q-10 a MCT triglyceridů z kokosového oleje. Koenzym Q10 pomáhá vytvářet v našem organismu energii a podporuje správnou funkci a růst buněk. MCT tuky z kokosového oleje potom pomáhají kurkuminu i koenzymu Q10 s efektivní vstřebatelností a využitelností látek v našem těle. Kombinace těchto účinných látek tak přináší synergické účinky pro podporu celkového zdraví a vitality.


Co si z článku odnést?

Kurkumin je mocná látka s mnoha potenciálními zdravotními přínosy. Jeho antioxidační a protizánětlivé vlastnosti ho činí zajímavým prostředkem k podpoře celkového zdraví. Kurkumin podporuje také přirozené trávení a zdraví mozku. Kurkuma obsahuje pouze něco mezi 2-8 % kurkuminu, pro vytěžení maximálních benefitů z této látky je proto nejlepší kurkumin suplementovat ve formě doplňků stravy. Mezi nejlepší doplňky stravy s kurkuminem patří Swanson Turmeric a Viridian Curcumin doplněný o koenzym Q10 a MCT olej.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

SUPERPOTRAVINY | Jak fungují a co o nich potřebujeme vědět

Objevte tajemství superpotravin a jejich úžasných výhod pro vaše zdraví. Co dělá superpotraviny výjimečnými a jak se liší od běžných potravin? Přečtěte si o výjimečných vlastnostech superpotravin a dejte svému zdraví nový impuls!

Tipy na 10 běžných potravin s vysokým obsahem bílkovin

Bílkoviny jsou životně důležité pro každého z nás, a to nejen pro sportovce. Naštěstí však existuje mnoho potravin, ve kterých se tyto důležité proteiny nacházejí. Jaké to jsou, kolik bílkovin reálně člověk potřebuje a proč na ně nezapomínat? 

Sleduj nás: