Můj účet
Přihlášení
Menu

Poprvé do fitka: co (ne)dělat v posilovně

Máte doma permanentku do fitka, ale první návštěva vás teprve čeká? Projděte si zatím to nejdůležitější z fitkové etikety.

✅ 1. Dbejte na hygienu

Sáhnout na držadlo stroje mokré od potu nebo si sednout na propocenou podložku asi není nic, co byste chtěli zažít vy ani ostatní návštěvníci posilovny. Na cvičení si tedy noste čistý ručník a ten si dávejte pod sebe. Stopy potu na místech, kde se stroje držíte nebo posilovací činky utřete papírovou utěrkou, na kterou nastříkáte trochu dezinfekce. Obojí bývá ve fitku k dispozici.

Gorilla Wear Ručník Classic Gym Towel

Ručník je vyroben z nejlepšího materiálu, který absorbuje vlhkost. Na přední straně ručníku najdete logo Gorilla Wear a funkční klopu, která udržuje ručník na místě při použití na lavičce nebo jiném rovném povrchu. Pomůžeme vám zůstat motivováni v posilovně nebo kdekoli to potřebujete.

USN Gym Towel Ručník

USN ručník ze 100% bavlny má rozměry 50x120cm, a je tak ideální při cvičení na strojích - gramáž 500gsm zaručuje dlouhou životnost. Jde tak o praktický doplněk Vaší výbavy stejně tak jako o hezký dárek pro příznivce zdravého životního stylu.


✅ 2. Zůstaňte doma, když nejste fit

„Vždyť je to jenom rýma!“ – Mávnout rukou nad začínajícím onemocněním je nejen nezodpovědné vůči svému zdraví, ale i sobecké vůči ostatním. Jakmile tělo začne bojovat s infekcí, potřebuje hlavně klid, takže fyzickou zátěží mu rozhodně nepomůžete. A pokud je onemocnění virového původu, znamená vaše přítomnost ve fitku riziko nákazy pro ostatní. Místo do fitka se jděte raději domů vyležet nebo místo posilování zvolte lehkou procházku na čerstvém vzduchu. Uspěchat byste něměli ani návrat k tréninku – vždyť už díky omluvenkám z tělocviku víte, že po nemoci organismus potřebuje aspoň týden nebo dva na úplné zotavení.


✅ 3. Příliš sexy obleček do fitka nepatří

Zaříznuté minikraťásky nebo poloprůsvitný vrchní díl od plavek nejsou zrovna pohodlným ani vhodným oblečením do fitka.  Odvážné outfity si nechte na pláž a cvičte raději v tom, co nebude zbytečně rozptylovat ostatní a u čeho nebudete muset hlídat, jestli vám někde něco nekouká. Legíny a kvalitní sportovní podprsenka jsou mnohem lepší volba. Vyberte si jedny třeba na našem e-shopu!

Nebbia Legíny s vysokým pasem

High waist střih zvýrazní štíhlý pás a podpoří svaly na bříšku, domýšlené přešívané a vlastnosti materiálu tvaruju stehna a zadek. Všitý klin z vnitřní strany stehen zaručí maximální komfort při cvičení a chytré kapsy na obuch stranách využiješ na odloženi telefonu anebo proteinové tyčinky. V těchto legínách se můžeš plně soustředit na trénink.

Nebbia Hero Crop Top s dlouhým rukávem

Klasický a jednoduchý styl zvýrazní tvé vysportované tělo. Dlouhé rukávy jsou benefitem v chladnějším počasí. Na rukávech jsou funkční otvory na palce, díky kterým se ti rukávy nebudou ohrnovat. POWER materiál disponuje výbornými vlastnostmi. Krásně přilne k tělu, rychle schne a odvádí pot. Sporty HERO crop top s dlouhým rukávem se vyrábí ve dvou barvách.


✅ 4. Náčiní vracejte na své místo

Posilovací činky, podložku nebo overball nezapomeňte vždycky vrátit tam, kde jste je vzali. Dost možná na ně čekají další zájemci. Navíc trenéři a uklízečky mají na práci jiné věci než po vás odnášet zapomenuté pomůcky na posilování.

Spokey Shape Činky

Sada vinylových činek Spokey Shape IV je nástroj, který dokonale doplní trénink. Je možné s ním vykonat velkou škálu cviků, tím pádem aktivovat různé svalové partie. Činky mají klasický tvar a místo na úchop je zúžené. Činky Shape IV byly navrženy tak, aby se perfektně vyjímaly v domácí posilovně. Byly vyrobeny v intensivních a energetických barvách.

Gymnic Overball 23 cm

Dechový a manipulační míč o průměru 23 cm. Má neklouzavý pružný povrch a pro své vlastnosti se nabízí k všestrannějšímu použití. Mimo rehabilitační praxi se objevuje i ve cvičení zdravotní tělesné výchovy či jógy. Je ideální cvičební pomůckou pro všechny věkové kategorie. Lze jej využít při cvičeních vyrovnávacích, kondičních, manipulačních, posilovacích i relaxačních.


✅ 5. Buďte ohleduplný k druhým

Na vaši oblíbenou muziku, hlasité projevy ani půlhodinový telefonát není nikdo zvědavý. Myslete na to, že v posilovně nejste sami a berte ohled na ostatní. Neblokujte stroje, na kterých už necvičíte – napsat esemesku nebo prohlížet si dění na Facebooku můžete kdekoliv jinde. I ve fitku totiž platí: co nechceš, aby druzí činili tobě, nečiň ty jim.


V posilovnách často najdete vyvěšený přehled s dalšími pravidly. Není nutné se nervovat jejich počtem, stačí si pamatovat těchto 5 základních a na zbylá vám stačí zapojit obyčejný selský rozum.

Jestli hledáte inspiraci, co a jak cvičit, doporučujeme shlédnout naše YouTube videa. Ve videích najdete zásobníky cviků na jednotlivé partie, ale třeba také komplexní full body trénink vhodný právě pro začátečníky.

Mohlo by vás zajímat:

Jak sestavit jídelníček. Existuje univerzální návod?

Rozhovor na téma zda existuje ideální jídelníček? Jak by měl vypadat udržitelný jídelníček, který tělu dodá vše, co potřebuje a zároveň přinese ty výsledky, které od něj očekáváme?

Proteiny: Dávkování, kdy a jak užívat protein?

Dnes již každý ví, že bílkoviny potřebujeme k regeneraci svalové tkáně poškozené během intenzivního tréninku a také k dodání dostatečného množství aminokyselin potřebných k tvorbě bílkovin tvořících zvětšující se svalovou hmotu.

Sleduj nás i na sociálních sítích: