Můj účet
Přihlášení
Menu

Tuňák, jak ho neznáte: kvalitní zdroj bílkovin i omega 3

Zdravé Večeře

Potřebujete doplnit proteiny a obyčejný tuňák vám už zevšedněl? Vyzkoušejte filety, jaké jste ještě nejedli, a oživte s nimi svoje oblíbené fitness recepty!

Proč tuňák? 

Strava pro sportovce by měla být pestrá, vyvážená a hlavně bohatá na proteiny (bílkoviny). A protože tuňák obsahuje zhruba 23 gramů bílkovin ve 100 gramové porci, patří mezi oblíbené potraviny fitness jídelníčků. Díky nízkému množství tuků (pouhých 0,6 g) si ho můžete bez výčitek dopřát i při redukční dietě. Spolu s proteiny do sebe dostanete taky vitamíny A, B, a D, selen a zdraví prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny.  

Jakou konzervu vybrat?

Tuňáka seženete čerstvého nebo v konzervě. U té si ale pohlídejte složení. Ideální volbou je tuňák ve vlastní šťávě. A když už sáhnete po variantě v oleji, dejte přednost kvalitnímu olivovému nebo slunečnicovému. Pokud na etiketě objevíte jenom obecné označení „rostlinný olej“, vyberte si raději jiný výrobek – dost možná jde o totiž o olejovou směs nevalné kvality. 

Jak často si tuňáka dávat?

Konzervu kvalitního tuňáka si můžete do sého jídelníčku zařadit klidne 1–2x do týdne. Častá otázka je, zda je nutné suplementovat Omega 3, pokud jíte ryby. Ano v den kdy si dopřáváte nějakou rybku můžete omegu vynechat nebo ubrat na dávce, ale jinak omge 3 jsou pro naše tělo tak důležité a máme jich nedostatek, že je vhodné jejich doplňování. 

Vyzkoušejte něco nového

Přijde vám obyčejný tuňák v oleji tak trochu nuda? Co takhle vyzkoušet, jak chutná s pomerančem a skořicí nebo jablkem, rajčetem a pálivou papričkou?! Tuňákové filety od Aveiro mají kromě netradiční chuti taky menší obsah rtuti (oproti ostatním mořským dravým rybám). Vyrábí se totiž z tuňáka pruhovaného, který jí má v sobě nejméně. Za příchutěmi ale nehledejte žádnou chemii. V konzervě je opravdový měsíček pomeranče nebo nadrcená piri-piri paprička. Vylepšete si touhle netradiční pochoutkou svůj oblíbený fitness recept, třeba tuňákový sendvič

Mohlo by Vás zajímat:

Proteinové Míša Řezy v dietní verzi. 

Čokoládový piškot, vrstva tvarohu a čokoládová poleva. Mrkněte na recept, který snadno můžete obohatit o bílkoviny a "ošidit" o cukr. Zabere vám maximálně hodinku. 


Krtinky aneb vyrob si zdravý krtkův dort.

Krtkův dort z krabice už zkoušel asi každý, žádné umění. Když opominem cenu krabičky, pořád tu je složení. Pojďte si vyrobit krtův dort doma. Vyjde vás to mnohem líp cenově i nutričně.

 
Sleduj nás i na sociálních sítích: