Můj účet
Přihlášení
Menu

Zdravý loupák ze špaldové mouky. Můžu jíst pečivo i v dietě? Je lepší bílé nebo celozrnné pečivo?

Zdravé Dezerty

Zkoušeli jste péct někdy vlastní pečivo? Jeho výhodou je, že přesně víte, co za suroviny si do takového loupáčku dáváte. Můžete zakomponovat i zdravější a výživnější verzi surovin. Jedinou nevýhodou je čas, je rozhodně rychlejší koupit rohlík v supermarketu, ale ta vúně pečícího se loupáku rozhodně stojí za to. 

Suroviny na 4-5 ks:

Náš Tip! I na takové pečivo je výborné máslo a plátek šunky, ale pokud se chcete držet klasiky sladké se sladkým, zkuste tento džem od HealthyCo. Obsahuje minimálně 75% ovocné složky a je bez přidaného cukru. Je tedy zdravou náhradou za klasické marmelády.

Postup:

  1. Do mísy nasypeme mouku, k ní přidáme sušené droždí, sůl a promícháme.
  2. Poté vytvoříme uprostřed důlek, kam klepneme vejce, přidáme olivový olej a třtinový cukr.
  3. Tekutou směs s cukrem promícháme a začneme promíchávat se sypkou směsí a postupně doředíme mlékem (mě to vyšlo na 70 g).
  4. Pořádně prohněteme a dáme pod utěrku na teplé místo zhruba hodinku kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  5. Poté se přesuneme na pomoučněný vál, kde těsto ještě trochu prohněteme, rozdělíme na pět částí a každou vyválíme do trojúhelníku.
  6. Širokou stranou rolujeme ke špičce, tím nám vznikne rohlík.
  7. Rohlíky dáme na plech na pečící papír a necháme pod utěrkou tak 20 minut dokynout.
  8. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme na 180° dozlatova (cca 20 minut). 
Přibližné nutriční informace
Na 1 kus
Energetická hodnota
211 kcal
Sacharidy 
34 g 
- z toho cukry
6 g
Tuky
4 g
- z toho nasycené
0,8 g
Bílkoviny
7 g
Vláknina 
2 g

Můžu jíst pečivo, když držím dietu? 

Není nezdravé potraviny, je jen nezdravého množství, tak zní naše poučka. Pečivo = sacharidy a i v dietě je potřebujeme. Jsou hlavním a rychlým zdrojem energie, kterou žádná z makroživin v takové rychlosti nenahradí. Samozřejmě, sníst každý den tři rohlíky ke svačině dobré není. Rozhodně se nemusíte bát žitného či pšenično žitného pečiva, které je zdrojem komplexních sacharidů i vlákniny. 

Pokud vás zajímá o sacharidech více, mrkněte na krátké video s Terezou a Jirkou Vackem, kde vám během krátké ukázky, jak si upéct zdravou bagetku za 3 minuty vysvětlí, jak to s těmi sacharidy je a jestli je lepší celozrnné nebo bílé pečivo.

Mohlo by Vás zajímat:

Krtinky aneb vyrob si zdravý krtkův dort.

Krtkův dort z krabice už zkoušel asi každý, žádné umění. Když opominem cenu krabičky, pořád tu je složení, které není nic extra. Pojďte si vyrobit krtův dort doma. Vyjde vás to mnohem líp cenově i nutričně.

Porovnání bezkalorických omáček a sirupů. Zero sirup. Který je nejlepší do diety? 

Zero sirup, zero calories, zero topping. Každý z nás má v okolí někoho, kdo si v těchto pochoutkách libuje a možná jste to i vy sami. Provedli jsme pro Vás odbornou analýzu, dobře prostě je to obyčejná porovnávačka těchto sirupů, abyste si mohli ujasnit a vybrat si, který pro Vás bude ten pravý. Jdeme na to!

Sleduj nás i na sociálních sítích: