Můj účet
Přihlášení
Menu

Brutální legday s velkou odporovou gumou

Cviky s malou odporovou gumou ocení převážně holky, my jsme si však pro vás připravili tip na trénink nohou s velkými expandéry, které často poskytují poměrně velký odpor. I když se k tomu jistě spousta mužů bude stavět skepticky, odporová guma skutečně dokáže svaly zatížit tak, že i obyčejná chůze bude nějaký čas problematická. 

Gumy jsou skladným a praktickým doplňkem na dovolené a výlety. Pomocí gum procvičíte celé tělo, přitom nemusíte hledat místní fitko, trénink si odjedete kdekoliv, třeba i na pláži nebo na samotě v lese :)

Základní charakteristika odporových gum 

Velké odporové gumy mají ve většině případů přes 100cm, ale spolu s větší délkou souvisí i větší schopnost natažení. Expandéry tedy bez jakýchkoliv problémů rozšíříte až na 170cm a tudíž vás při žádném cviku nebudou limitovat. 

Druhým rozdílem je i odpor. Zatímco u malých gum byl největší odpor zhruba 23kg, velké expandery vám častokrát nabídnou až o 22kg víc. Odporovou gumu však nevyužijete pouze na dovolené mimo fitko, ale její užití najdete i v posilovně. Doporučujeme odporovou gumu využít i v posilovně při přidání proměnné zátěže do tréninku. Například při tréninku mrtvých tahů stačí provléct gumu nad osou, stoupnou na ni a činku zvedat. V konečné fázi pohybu bude odporová guma tlačit činku dolů mnohem více než ve spodní fázi, což při rozvoji komplexní síly rozhodně oceníte. 

Jaké cviky se dají s odporovou gumou provádět? 

S odporovou gumou se dá provádět opravdu nepřeberné množství cviků, její základní využití jsme shrnuli v samostatném článku. Můžete jí kompenzovat sedavé zaměstnání, používat ji k protahovacím, rehabilitačním, ale i posilovacím cvikům. S trochou kreativity si doma vyrobíte skvělou kladku a zvládnete protáhnout celé tělo. Kdybychom měli všechny dostupné cviky popsat v jednom článku, byl by extrémně dlouhý. Pojďme se místo toho zaměřit jen na pár vybraných cviků na nohy: 

✅ Klasické dřepy jsou základ tréninku 

Jen těžko byste si dokázali představit trénink nohou bez klasických dřepů. Když si na záda ale nemůžete naložit činku, bohatě postačí i odporová guma. Jak? Zaujměte postoj jako při dřepech se zátěží, gumu na zemi sešlápněte a nahoře umístěte za hlavu na horní trapéz. Uvidíte, že i taková modifikace dřepů vám dá pěkně zabrat. Pokud by se vám náhodou zdál cvik přesto lehký, zkuste se zaměřit na čas strávený pod napětím. Namísto deseti opakování dělejte dřepy bez přestávky dvě minuty. Uvidíte, že poté již pálení ucítíte.

✅ Dřepy si můžete modifikovat

Pokud by se vám klasické dřepy s odporovou gumou za hlavou nelíbily, můžete využít i některé z modifikací. Doporučujeme například overhead squat, který praktikuje většina vzpěračů. Je sice o něco náročnější na mobilitu, ale kvadricepsy zatížíte opravdu famózně. Vyzkoušet můžete i přední dřepy, při nichž gumu umístíte na ramena nebo Zercher squat s expandérem upevněným pod bicepsem. 



✅ Rumunský mrtvý tah pro zatížení kvadricepsů

Rumunský mrtvý tah se s expandery provádí velmi jednoduše, oběma nohama si na gumu stoupnete v půlce a každý konec chytnete do jedné ruky a provádíte pohyb, na který jste zvyklí. Pouze máte místo jednoruček v rukou odporovou gumu, každopádně v provedení nepoznáte rozdíl. 

✅ Výpady a bulharské dřepy pro maximální napumpování 

Rozdíl mezi výpady a bulharskými dřepy je v postavení zadní nohy. Zatímco u výpadů je pevně na zemi, u náročnějších bulharských dřepů by měla být opřená o židli či jiné vyvýšené místo. Takový cvik klade mnohem větší požadavky na stabilitu. Technické provedení je každopádně u obou cviků stejné, přední nohou gumu přišlápnete k zemi a chytnete ji do obou ruk. Narovnáte se a cvičíte stejně, jako byste v rukou měli jednoruční činky. 

✅ Předkopávání i zakopávání je s odporovou gumou taktéž hračka 

Jestli máte k dispozici nějaký pevný bod, za který lze odporovou gumu přichytit, máte vyhráno a otevírá se vám celé spektrum nových cviků. Expandér můžete zachytit za dveřní pant, nohu od postele nebo cokoliv jiného. Pak už stačí si jen lehnout na břicho, provléct nohu odporovou gumou a provádět zakopávání, na které jste zvyklí ze strojů v posilovně. Uvidíte, že po několika takových opakováních budou vaše svaly pálit více než ve fitku. 



Tipy:

Nezapomeň na bílkoviny - Smartfuel Protein

Doplnit větší množství z jídla, může být někdy problém. Zkuste proteinový nápoj, který skvěle chutná, můžete jím nahradit svačinu a v jedné porci doplníte průměrně 25g bílkovin. Proteiny se vyrábějí z mléka a jsou filtrací zbaveny většiny cukrů a tuků. Vy tak doplníte jenom, tak důležotou bílkovinu. Díky bílkovinám se budete cítit déle sytí a navíc si na něm pochutnáte.


Co si z dnešního článku odnést?

Když je možné s odporovou gumou odcvičit nohy, je možné ji použít i na všechny ostatní partie. Pokud se pro nákup odporové gumy rozhodnete, sami brzy zjistíte, že to byla dobrá volba. Z vlastní zkušenosti určitě doporučuji koupit více různých odporových gum, protože na každý cvik využijete jinou zátěž. A jelikož si odporová guma najde využití i při běžných návštěvách posilovny, nemusíte se bát, že by za měsíc již neměly využití. 

Mohlo by vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Jak a které suplementy nám můžou pomoci snárůstém svalů? Tady najdete několik tipů od Jirky Vacka.

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Sleduj nás i na sociálních sítích: