Můj účet
Přihlášení
Menu

Ergonomie sezení | Jak sedět u počítače, aby Vás nebolela záda?

V dnešní době, kdy je práce u počítače běžnou součástí mnoha životů, je správná ergonomie a sezení stále důležitější. Několik hodin strávených u monitoru může mít významný dopad na naše zdraví. V tomto článku se podíváme na principy správného sezení u počítače, které pomohou minimalizovat riziko bolesti zad, krční páteře a dalších potenciálních problémů spojených s dlouhodobým sezením.

Co se dozvíte?

✅ Proč se soustředit na to, jak sedíme?
✅ Jak správně sedět?
✅ Vychytávky k práci na počítači
✅ Polohy, které jsou pro tělo absolutně nevhodné
✅ Jak si udržet zdravá záda?

Proč se soustředit na to, jak sedíme?

Sedavý životní styl má obrovský dopad na naše záda. A nejen na ně. Odnášejí to samozřejmě i svaly, klouby a krční páteř. Pokud se na správné sezení nezaměříte, dříve nebo později to ucítíte. Bolesti zad, za krkem a ztuhlost. To jsou příčiny nesprávného sezení, a to většinou u počítače. 

Pokud budete sedět správně a zároveň i dodržovat pár dalších zásad, tyto nepříjemnosti ve velké míře eliminujete. 

Jak správně sedět? 

Ergonomie sezení je následující: Seďte rovně, sedacími kostmi co nejvíce v zadní části židle, kolena mějte níže než kyčle, celou plochou chodidla se dotýkejte země a hlídejte si, aby stehna s lýtky uzavírala pravý úhel. V takovém případě by také obrazovka vašeho počítače měla být v úrovni vašich očí

Vsadíme se ale, že takto sedět dlouhé hodiny v práci jako s pravítkem v zádech dokáže jen hrstka lidí. Pokud to nejste vy, zkuste se začít napomínat. 

TIP: Vyzvěte kolegy v kanceláři a snažte se společně. Vzájemně se hlídejte a napomínejte se za nesprávné sezení. 

Vychytávky k práci na počítači

Zajít si večer do fitka nebo se jen ledabyle protáhnout vašim zádům stačit nebude. Zajistěte si pracovní pohodlí tak, aby to rezonovalo se zdravím vašich zad a nedovolilo vám záda kulatit.

Vyvýšení monitoru/laptopu zajistí, že váš pohled nebude směřovat dolů, ale před sebe. To zvýší pravděpodobnost, že nebudete mít tendenci zatěžovat krční páteř. Pokud pracujete pouze na laptopu, budete si muset pořídit klávesnici a myš.
✅ Ergonomická myš vám pomůže předejít problémům s karpály.
✅ Profesionální ergonomické židle vám nedovolí se hrbit. Investice do nich se z dlouhodobého hlediska 100% vyplatí. 

Polohy, které jsou pro tělo absolutně nevhodné

⏩️ Dlouhé sezení s nohou přes nohu
⏩️ Podpírání brady rukou
⏩️ Kulatá záda, ramena směřující dopředu
⏩️ Sedací kosti v přední části sedadla, natažené nohy v propnutí
⏩️ Nohy položené na druhé židli nebo jiném vysokém bodu

Jistě si sami dokážete odvodit, jaká poloha vašemu tělu zrovna nelahodí. Doporučujeme je nevyhledávat a snažit se jejich samozřejmost odbourat. V nejhorších případech mohou vyústit trvalými následky v anatomii vašeho těla. 

Jak si udržet zdravá záda?

Není to taková věda. Během sezení se často protahujte. Alespoň každé dvě hodiny se od počítače zvedněte a rozpohybujte se. Můžete si vedle stolu klidně připravit podložku a natrénovat pár jogínských pozdravů slunce, nebo využít jednu z rehabilitačních pomůcek. 

Kine-MAX Overball
Tento protiskluzový profesionální míč odbourává bolesti zad a rehabilituje svalový aparát při dlouhém sezení. Můžete se na něm poválet, promasírovat si plosky chodidel, přední i zadní stehna a využít ho jako nástroj k protahování.

Kine-MAX Professional Roller
Rollery jsou pravděpodobně všemi známé. Promasírují vám celá záda i končetiny, pomohou vám prokrvit svaly a celé tělo po dlouhém sezení vyrovnat. Není vůbec na škodu, mít jeden doma. 

Power System Prime Roller Plus
Protáhněte záda, vytrénujte jejich mobilitu a otevřete hrudník. S tím vším vám pomůže tento pevný 90 cm dlouhý roller, který je určený primárně jogínům. Při bolesti zad jím nepohrdne ale ani powerlifter. 

Balanční podložka Power System
Balancí posílíte svaly, o kterých ani nevíte, že je máte. Balanční podložka vám může dělat společnost při každém zdravotním protažení. Ulevuje od bolesti zad a rozvíjí pohybový aparát, který rád během sezení tuhne. 

A jak se k protahování donutit? Jednoduše si nastavte budík a nechte se jím každou hodinu až dvě otravovat. Uvidíte, že si na to časem zvyknete a budete to dělat automaticky.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

5 tipů, jak vyhrát nad neustálou únavou

Snažíte se pracovat, nebo se na cokoliv soustředit, ale cítíte, jak vám těžknou víčka? Jarní únava je sice velmi známá, ale vaše tělo může naznačovat klidně i nějaký jiný problém. Co může doopravdy stát za chronickou únavou? Přinášíme Ti 5 tipů, jak s tím bojovat!

Dynamický VS statický strečink | Jak na správné protažení před a po tréninku

Vrháte se hned po příchodu do gymu k činkám a nevěnujete protažení před tréninkem dostatek pozornost? Co kdybychom vám řekli, že těch několik minut věnovaných protahování před tréninkem může být klíčem k lepšímu výkonu, prevenci zranění a celkovému zvýšení pohyblivosti? Více se dozvíte v našem článku!

Sleduj nás: