Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak nastavit trénink v dietě, abychom spálili co nejvíc tuků a nepřišli o svalovou hmotu?

Dieta je pro většinu lidí synonymem nějaké zásadní změny stravovacích návyků. Ruku v ruce s touto zásadní změnou spousta cvičenců přemýšlí i nad tím, jak modifikovat svůj trénink. Je to ale vůbec potřebné? Jak trénink případně obměnit, abyste spálili více tuků? 

Hlavně nepřestávat cvičit!

V dietě není prioritou vybudovat svalovou hmotu, ale udržet tu stávající. Toto téma jsme rozebírali i v jednom z našich předešlých článků, jak efektivně hubnouta musíme to připomenout i zde. Jakýkoliv trénink, který absolvujete, je milionkrát lepší než zůstat doma a necvičit. Dieta je samozřejmě náročné období a člověk častokrát nemá energii ani chuť na každodenní činnosti, natož jít do posilovny. Je to ale potřeba a důležité je neztrácet motivaci a jít si za svým cílem. Posilování kromě odreagování nabídne i stimulaci hormonů, které jsou pro optimální pálení tuků i udržení svalové hmoty zcela zásadní.

Jak se trénink v dietě liší od objemového?

Přestože mnoho rádoby odborných článků vám bude tvrdit, že v dietě je třeba trénink radikálně překopat a provádět více opakování s lehčí vahou, přidat sérií a prodloužit délku tréninku, rozhodně to není nezbytné. Žádná výrazná změna tréninku totiž není potřeba. 

Pojďme si to vysvětlit trochu podrobněji. Posilování v dietě má dvě základní funkce - zaprvé udržuje svalovou hmotu a zadruhé jím vydáváme určitou energii, což je při redukci tuku samozřejmě žádoucí. Musíte si ale uvědomit, že existují desítky aktivit, které tuky pálí mnohem lépe než posilovna a jedno nebo dvě opakování navíc vás rozhodně nespasí. Pokud by vás napadlo, proč se tedy místo posilování nevěnovat těm ostatním aktivitám, ještě jednou připomenu, jak důležité by pro vás mělo být ochránění co největšího množství svalové hmoty před katabolizací a to jiný sport než posilování nezvládne. 

Opravdu tedy nemůžu dělat nic navíc? 

Na druhou stranu není dobré si myslet, že dietu od objemu nic neodlišuje. I když to hlavní jádro tréninku zůstane stejné, pořád existují způsoby, jak trénink trochu modifikovat, aniž byste se ochudili o výsledky. Já doporučuji především:

Kardio (před/po)

Osobně v dietě zařazuji do tréninku krátké kardio před i po tréninku. Bohatě postačí deset minut na začátek, 10-20 min na konec a přeci rozdíl ve vydaných kaloriích zaznamenáte. Navíc před tréninkem se skvěle zahřejete a připravíte tělo na výkon, po tréninku naopak lehce uklidníte. A když tím spálíte i nějaké tuky, je to ideální situace a naprosto jasný plán na každé dietní období. 

Vyšší frekvence tréninků

Zvládáte aktuální množství tréninků bez problémů zregenerovat? Můžete spalování tuků trochu podpořit častějším tréninkem. Lépe si trénink rozvrhněte podle vašich časových možností (můžete se zaměřit na některé z našich článků, které vám s touto problematikou opět mohou pomoci) a snažte se být co nejvíce v pohybu. Čím více aktivit za den uděláte, tím lépe se vám samozřejmě budou pálit uložené tuky a dokonce si budete moci dovolit i sníst více jídla a stále být v deficitu. Osobně jsem právě ten člověk, který raději přidá aktivit, než aby ubíral jídlo a cítil se celý den neproduktivní a unavený. 

Intenzivnější tréninky

Před tréninkem si dejte chvíli kardia na zahřátí, u samotného tréninku zkraťte pauzy a neproduktivní chvíle na minimum a po tréninku dejte znovu kardio. Díky tomu zvládnete v na první pohled stejně dlouhém tréninku absolvovat mnohem více práce a to se samozřejmě projeví i v tom, jak dobře budete pálit tuky. 

Zkuste používat suplementy

Stejně jako se příliš neliší trénink v dietě od toho objemového, se neliší ani suplementace. Základ by podle našich zkušeností měly tvořit kvalitní multivitamínyomega 3 mastné kyseliny a spolehlivý proteinKdyž se snažíte o redukci hmotnosti, můžete k tomu přihodit i suplement k tomu určený, a sice spalovač tuku. Ten je podle mých zkušeností velmi dobrou volbou, stimulační látky v něm velmi příjemně nabudí do tréninku. Zlepšují metabolismus a některé složky se dávají do souvislosti s omezením chuti k jídlu, což je v dietě samozřejmě žádoucí. 

Samozřejmě stále platí, že musíte mít vyřešený trénink, pitný režim a hlavně jídelníček, protože bez kalorického deficitu a výše zmíněných bodech se spalovač mine s účinkem.

Volba toho ideálního suplementu je ale poměrně náročná a v dnešním článku na ni není tak úplně prostor. Nemusíte ale zoufat, Jirka Vacek tomuto tématu věnoval celé samostatné video na našem YouTube kanále, takže jestli si nevíte rady, určitě doporučuji video zhlédnout: 

Co si z dnešního článku odnést?

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že pokud chcete zhubnout, hlavní je nepřestávat cvičit. Pokud si trénink zintenzivníte, zařadíte více kardia a budete cvičit častěji, bude to vítaný benefit, ale rozhodně to není nutné. No a jestli máte všechny aspekty od tréninku po jídelníček vyřešené, můžete si vybrat některé z našich spalovačů tuku

Mohlo by Vás zajímat: 

 

Nejúčinější dieta. Co je nejdůležitějí při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to  ta nejlepší možnost , jak  shodit  přebytečná kila nebo  nabrat svalovou  hmotu a  žádná jiná neexistuje , ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

Proč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Sleduj nás i na sociálních sítích: