Můj účet
Přihlášení
Menu

Kloubní výživy detailně. Jak účinné látky fungují a pro koho jsou vhodné?

Těžko byste hledali tak různorodou skupinu látek ve sportovní výživě, jako jsou právě kloubní výživy. Do této kategorie totiž spadá vše od vitamínů a minerálů, přes rybí tuk a rostlinné extrakty až po látky získávané z korýšů a jiných organismů. Zároveň kloubní výživu ani nenajdete příliš často mezi důležitými doplňky v nějakých supementačních pyramidách. Přesto je to ale velmi dobrý suplement, který v určitých případech může velmi pomoci. Jak ale jednotlivé látky fungují? A pro koho kloubní výživa je? Na to se podíváme v dnešním článku. 

Jaké látky se používají? 

Jak jsem již naznačil, spektrum používaných látek je opravdu široké a na zdravý pohybový aparát má kromě látek na to určených zcela zásadní vliv i vaše strava, která by měla být ideálně bohatá na omega 3 mastné kyseliny, vitamín D a další nutrienty. Mezi nejčastější látky používané do kloubní výživy ale patří: 

✅ Glukosamin sulfát

Glukosamin sulfát je pravděpodobně nejúčinnější formou glukosaminu, který je významnou složkou lidských chrupavek a kloubů. Odborné poznatky1 ukazují, že glukosamin snižuje bolest v kolenních kloubech u sportovců s bolestivým pohybovým aparátem. Účinnou látku bylo ale nutné podávat po dobu 12 týdnů, protože glukosamin se spolu s chondroitinem a dalšími látkami řadí do látek zvaných SYSADOA, tedy pomalu působících léků proti artróze. Pokud se pro jejich užívání rozhodnete i vy, budete muset počítat s tím, že efekt neuvidíte hned. Přestože na trhu je k dostání glukosamin jako takový, hydrochlorid i sulfát, nejlepší využitelnost vykazuje podle odborníků2  právě sulfát, proto ho preferuje většina výrobců sportovní výživy. 

✅ Chondroitin sulfát

Chondroitin sulfát je nedílná součást hyalinních chrupavek a vzhledem k tomu, že podle vědeckých studií3 působí kombinace těchto dvou látek mnohem lépe než jejich oddělené užívání, si své místo v kloubních výživách zasloužil opodstatněně. Na druhou stranu se využitelnost chondroitinu i v případě sulfátu pohybuje kolem 12%, což není moc, ale při dlouhodobém konstantním užívání je to naprosto dostačující. Přestože nějaké rozsáhlejší výzkumy na téma chondroitinu zatím k dispozici nejsou, vypadá to, že suplementace pomáhá jeho zvýšení v krvi jen u lidí, kteří mají chondroitinu nedostatek. To ale nic nemění na jeho analgetickém efektu, stejně jako na zpomalení zužování kloubní štěrbiny. 

✅ Methylsulfonylmethan

Všechny tři látky, které jsme doteď zmínili v našem článku, v sobě obsahují molekulu síry. V případě MSM je to ale hned 34% celkové molekuly a jeho redukovaná forma se vyskytuje v mnohé zelenině (červená řepa, kukuřice,...). Methylsulfonylmethan je mezi sportovci populární především pro svoji potenciální schopnost tlumit bolestivost a snižovat míru otoků v případě nějakých zánětů. Jedná se o látku, která je trávicím traktem velmi dobře tolerována a ani při dávkách kolem 3000mg denně nehrozí žádné komplikace. 

✅ Kolagen 

Kolagen může představovat až 35% všech bílkovin v těle člověka a toho taky mnozí výrobci využívají ve snaze prodat levný preparát, který přece “zákonitě musí pomoct.” Bohužel samotný kolagen je vzhledem k pevné struktuře velmi obtížně stravitelný a tím pádem i jeho využitelnost dosahuje poměrně nízkých čísel. Pokud se pro suplementaci této látky přeci jen rozhodnete, určitě je na místě zvolit hydrolyzované kolagenní peptidy, které mohou zvyšovat koncentraci substrátů nezbytných pro syntézu kolagenu lépe než by to dokázal klasický kolagen. 


​Podle čeho vybrat správný kolagen a jaké má prospěšné účinky?

Podle čeho vybrat správný kolagen? Jaké má prospěšné účinky? Pojďme se na kolagen podívat co možná nejpodrobněji, rozebrat jeho vstřebatelnost i efekt a doporučit konkrétní doplňky. 


✅ Rostlinné extrakty

Zvláštní skupinu látek používaných na zlepšení kloubů představují i rostlinné extrakty. Sem patří zejména:
  • Boswellia - rostlina používaná po desítky let v ájurvédě na snížení bolestivosti kloubů. Ačkoliv u lidí s osteoartrózou studie nějaké analgetické účinky našla, bude tato rostlina rozhodně potřebovat více výzkumu, než bude možné najít jasný závěr. 
  • Kurkuma - Kurkumin, účinná látka získávaná z kurkumy, má protizánětlivé účinky a blahodárně působí na slinivku břišní, což je samo o sobě důvodem, proč ji, alespoň v kari koření, zařadit do jídelníčku. 
  • Extrakt z černého pepře - Černý pepř sám o sobě žádnými blahodárnými efekty nedisponuje, ale dokáže zlepšit vstřebatelnost některých látek (například výše zmíněné kurkumy), a proto se ho rozhodně hodí užívat. 

Pro koho jsou vhodné? 

V případě kloubních výživ velmi často dochází k nepochopení jejich primárního účelu. Jedná se z mého pohledu o skvělou prevenci, která může sportovcům namáhajícím kloubní aparát neustále stereotypními pohyby, ale ne o univerzální lék, který vás zbaví vážných zdravotních problémů. Nehledě na to, že se stále ještě jedná o poměrně neprobádané látky - většina potvrzených efektů byla prováděna na lidech s problémy kloubního aparátu, nikoliv na zdravých jedincích. Osobně zastávám názor, že kloubní výživa se hodí buď pro starší sportovce, kteří již nemají tak velký přísun mikronutrientů ze stravy, nebo pro extrémně aktivní sportovce, kteří dávají svému pohybovému aparátu opravdu zabrat. 

Jakou kloubní výživu vybrat? 

Pokud chcete opravdu kvalitní kloubní výživu, budete pravděpodobně muset počítat s tím, že nebude stát pár korun. Naprosto zásadním aspektem je totiž kvalita použitých surovin a rozdíl mezi levnými a drahými suplementy je co do účinku naprosto zásadní. 

Universal Animal Flex 

Animal Flex byl roku 2006 a 2007 oceněn na Bodybuiding.com jako nejlepší přípravek ve své kategorii. Animal Flex je již přesně nadávkován v balíčcích. Animal Flex byl naprojektován tak, aby ochránil podstatu Vašeho těla - vazy před jejich opotřebením a deformací, které mohou způsobovat intenzivní tréninky. 

Geloren Active Želé tablety

Doplněk stravy na klouby v podobě želé tablet s vysokým obsahem vyživujících látek a s příchutí červeného pomeranče. Geloren Active vyvinuli čeští vědci a lékaři pro osoby s vyšším zatížením kloubů a seniory. 

Czech Virus Joint Max Ultimate Blend

Komplexní kloubní výživu s vysokým obsahem funkčních látek v jedné dávce (přes 8600 mg!). Promyšlené složení cílí na celkový stav kloubů (chrupavky, pojivová tkáň, záněty, rozsah pohybu...) a bylo navrženo podle nejaktuálnějších poznatků v této oblasti. Velkou výhodou tohoto produktu je také dobrá rozpustnost a skvělá chuť.

Prom-in Joint Care Drink

Kloubní výživa v prášku, obohacená vitamínem C. Doplněk účinně pečuje o klouby, zlepšuje kvalitu pleti, je obohacený o vitamin C, který přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu i po něm, podporuje normální tvorbu kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek i kůže a přispívá také ke snížení míry únavy a vyčerpání.  

Alavis Maxima Triple Blend Extra silný

Obsahuje kombinaci chondroprotektivních látek – glukosaminsulfátu, chondroitinsulfátu, látky MSM Lignisul® a kolagenů z bezpečného přírodního zdroje. Látky obsažené v ALAVIS MAXIMA Triple Blend Extra Silný tvoří přirozenou strukturu kloubní chrupavky, kolagen typu I je součástí vazů a šlach, MSM je zdrojem nezbytné, organicky vázané síry.

Komplet nabídka kloubní výživy >>>

Mohlo by vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s růstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Jak a které suplementy nám můžou pomoci snárůstém svalů? Tady najdete několik tipů od Jirky Vacka.

Anabolizéry: Top 10 nakopávačů! Jak vybrat správnou předtréninkovku?

Kvalitní Pre-Workout není pouhý "nakopávač", ale směs více surovin, která se má postarat o pro maximální podporu výkonu a soustředěnest při tréninku.

Kreatin dávkování - jak kreatin užívat, kolik a kdy?

Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku. Ale víte jak ho užívat, kolik a kdy?   

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

 

Zdroje: 

1) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12547742/
2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17599746/
3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16495392/