Podvýživa často nesouvisí pouze s nízkým kalorickým příjmem, ale i nedostatečným příjmem mikronutrientů, díky nevyvážené či příliš průmyslově zpracované stravě, proto podvýživa je i častým případem obézních lidí. Na toto téma se v podcastu rozpovídal i výživový specialista Petr Havlíček.
Podvýživa má mnoho různých forem. Je to stav, kdy tělu chybí potřebné množství živin pro jeho správné fungování. Tento stav může nastat nejen u lidí s nízkou tělesnou hmotností, ale také u těch, kteří mají nadváhu nebo obezitu. U obézních lidí se může jednat o nedostatek důležitých vitamínů, minerálů a dalších živin, ačkoliv konzumují dostatečné množství kalorií. Podvýživa znamená nevyvážený příjem živin (makroživin, mikronutrientů), který může vést k různým zdravotním problémům.
Příznaky podvýživy mohou být různé a často se liší v závislosti na závažnosti a délce trvání nedostatku živin. Mezi nejčastější příznaky patří:

Ve sportu je tento jev již pojmenovaný, jmenuje se to RED-S, neboli relative energy deficiency. Jedná se o stav, kdy sportovci mají výrazně nižší energetický příjem, přesto podávají výkony, takže nikdo neřeší, že by se mohlo jednat o nějaký stupeň podvýživy. RED-S má celou řadu příznaků, počínaje únavou, ztrátou aktivní hmoty, přes zvýšenou nemocnost, chudokrevnost, pokles imunitních funkcí, až po únavové zlomeniny. Tyto příznaky se často začínají řešit až po delší době. Petr Havlíček říká: “Za svou kariéru jsem pracoval s mnoha vrcholovými sportovci a musím říct, že jsem snad nezažil jediného, který by měl dostatečnou výživu.”
Podvýživou jsou ohroženi především senioři, kteří často trpí ztrátou chuti k jídlu, problémy se žvýkáním a polykáním. Osoby se závažnými nemocemi, často trpí podvýživou kvůli zvýšeným nárokům na živiny, ztrátě chuti k jídlu nebo malabsorpci. Lidé s poruchami příjmu potravy, jako je anorexie a bulimie, mají často výrazně omezený příjem potravy, což vede k závažným zdravotním problémům způsobeným nedostatkem živin. Sportovci, kteří nedodržují vyváženou stravu, již zmíněno výše, ale i osoby s nízkým socioekonomickým statusem často nemají přístup k dostatečně kvalitní a rozmanité stravě kvůli finančním omezením, což vede k nedostatku živin a zvyšuje riziko zdravotních problémů spojených s podvýživou.
Napsali jsme vám několik pravidel pro zdravé stravování.
Mohlo by vás zajímat:
 Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.
Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.Snídaně je základ dne? Rozhodně ne pro všechny. Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky spojené se zdravou snídaní.
 Jak funguje reverzní dieta? Cesta k trvalému hubnutí.
Jak funguje reverzní dieta? Cesta k trvalému hubnutí.Reverzní dieta neboli obrácená dieta je stravovací plán, který se liší od klasických přístupů. Jejím cílem je postupné navyšování energetického příjmu.