Můj účet
Přihlášení
Menu

Základní suplementace pro aktivní jedince 50+. Jaké vitamíny zvolit?

Základní doplňky stravy se příliš neliší od těch běžné sportujícího člověka. V suplementaci by neměly chybět omega 3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály, zejména vitamín D3 a hořčík. Tipy na konkrétní produkty naleznete zde. Více by lidé nad 50 let měli myslet na nedostatek vitamínů skupiny B, speciálně B3 a u žen po menopauze je důležité mít dostatek vápníku, protože tělo pomalu ztrácí schopnost jeho vstřebávání.

✅ Jak užívat železo?

Petr Havlíček říká: “Pozor na doplňování železa. U žen často stoupá potřeba železa, ale nelze ho dávkovat paušálně pro všechny stejně. Nedoporučil bych ho nikomu, kdo nemá jeho deficit. V tomto případě je třeba sledovat krevní obraz, protože železo je silný oxidant a při jeho dlouhodobém nadbytku může naopak kardiovaskulární systém poškozovat.” 


Náš Tip: Magnesium Threonát

Magnesium threonate má jednu z nejvyšších vstřebatelností a jako jediná forma hořčíku proniká až do mozku. Přirozená hladina hořčíku v lidském těle pomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání. Z důvodu vyšší ceny a nižšího obsahu elementárního hořčíku oproti jiným formám není hořčík treonát příliš vhodný k doplňování hořčíku v případě celkového deficitu hořčíku. Naopak vhodný je pro svoje unikátní kognitivní působení pro mozek a nervovou soustavu. 


✅ Má smysl užívat kloubní výživu? 

Rozhodně ano, pohybový aparát a pojivové tkáně již nejsou v takové kondici, jako před 20 lety, obzvlášť pokud jste se o své klouby příliš nestarali. Doporučujeme užívat komplexní kloubní výživu s chondroprotektivy, MSM a dalšími aktivními látkami. Skvělá je také kyselina hyaluronová z hlediska, když jsme se bavili o těch kloubech na tvorbu kloubní synově (maz), to znamená zase jako úžasná prevence. Důležité podotknout, že kloubní výživa je skvělé prevence, ale nelze očekávat, že zlepší již velmi poškozené klouby nebo již degenerativní onemocnění kloubů.


Czech Virus Joint Max Ultimate Blend

Komplexní kloubní výživu s vysokým obsahem funkčních látek v jedné dávce (přes 8600 mg!). Promyšlené složení cílí na celkový stav kloubů (chrupavky, pojivová tkáň, záněty, rozsah pohybu...) a bylo navrženo podle nejaktuálnějších poznatků v této oblasti.


Universal Animal Flex 

Animal Flex je již přesně nadávkován v balíčcích a byl naprojektován tak, aby ochránil podstatu těla - vazy před jejich opotřebením a deformací, které mohou způsobovat intenzivní tréninky. 


Prom-in Joint Care Drink

Doplněk účinně pečuje o klouby, zlepšuje kvalitu pleti, je obohacený o vitamin C, který přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu i po něm, podporuje normální tvorbu kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek i kůže.


Geloren Active Želé tablety

Doplněk stravy na klouby v podobě želé tablet s vysokým obsahem vyživujících látek a s příchutí červeného pomeranče. Geloren Active vyvinuli čeští vědci a lékaři pro osoby s vyšším zatížením kloubů a seniory. 

✅ Jaké doplňky jsou vhodné pro urychlení regenerace?

Petr Havlíček říká: “Já si myslím, že v první řadě to není to produkt, ale je to spánek. O něm se bavíme pořád, ale po té 50 už se mohou objevit problémy se spánkem. To znamená, začít víc pracovat i se spánkovou hygienou. Strava hraje také nepopsatelně důležitou roli a pak zařadit nějakou regenerační směs proteinů doplněnou o kvalitní sacharidy.”


Náš tip: Pentha Pro Complete

Pentha Pro Complete představuje kompletní směs bílkovin a sacharidů z přírodních zdrojů. Navíc je pentha obohacena o řadu funkčních složek. Kombinace 23,5 g vysoce kvalitních bílkovin a 14,4 g sacharidů v jedné porci. Je vhodný používat po tréninku, ale také kdykoliv během dne.

✅ Jaké doplňky jsou ideální pro podporu regenerace a celkové vitality.

Petr říká: “Padesátka je zlomový věk, kdy se začínají objevovat první takové ty závažné diagnózy jako je vysoký cholesterol, kardiovaskulární rizika, kam patří vysoký krevní tlak nebo diabetes II. typu. Skvělá podpora je používání některých rostlinných extraktů a adaptogenů, které mají buď protizánětlivé, antioxidační nebo antivirové působení.”

Adaptogen Mix

Přírodní látky, které pomáhají organismu přizpůsobovat se a vyrovnávat se s různými fyzickými, chemickými nebo biologickými stresory. Pomáhají posilovat obranyschopnost a zlepšovat celkovou vitalitu organismu. 


Kurkumin

Kurkumin je silný antioxidat, který zvyšuje obranyschopnost a posiluje protizánětlivé procesy v těle. Kukrumin podporuje regeneraci jater a produkci jeterních enzymů a snižuje hladinu krevního cukru. Podporuje normální stav kloubů a kostí.


Resveratrol

Resveratrol podporuje kardiovaskulární zdraví, zdraví mozku a potenciálně i zpomaluje proces stárnutí. Díky schopnostem neutralizovat volné radikály také přispívá k prevenci některých onemocnění a podporuje celkové zdraví organismu.


GABA

GABA kyselina gama‑aminomáselná je hlavní inhibiční neurotransmiter, který se přirozeně vyskytuje v našem těle a je zásadní v komunikaci mezi nervovými buňkami. Pomáhá našemu tělu odpočívat, zlepšuje psychockou pohodu a snižuje stres.

✅ Má smysl užívat kolagen? 

Ano, dříve se ze zvířat nikdy nic nevyhodilo, všechno se spotřebovalo, včetně pojivových tkání, ze kterých se vařil vývar, sulc a tak dále. Kolagen zastupuje až 30 % všech bílkovin v lidském těle. Proto jedna z důležitých doplňků, které považuji za skoro povinný, je kolagen, zvlášť po padesátce. 

Seagarden Marine Collagen 300 g

Čistý mořský kolagen z volně žijící tresky a je hydrolyzován na malé kolagenové peptidy. Ty mají molekulovou hmotnost pouhé 3 kDA (kilodaltony) a jsou tělem optimálně vstřebávány a využity. 

Nature's Finest Collagen 140 g (100% čistý kolagen)

Kolagen je protein, který je v lidském těle zastoupený ve velkém množství. Najdeme ho téměř ve všech tkáních, zejména v kůži, nehtech, vlasech, kostech a chrupavce.

BrainMax Hydrolyzed GrassFed Collagen

Kolagen získaný ze skotu, který je krmený trávou. Díky procesu hydrolyzace je kolagen biologicky dostupnějšíZhruba po dovršení dvaceti let věku je kolagenová syntéza v těle pomalejší než jeho rozpad. 

✅ Co je nejlepší na regeneraci jater?

V posledních letech se výrazně zvyšuje onemocnění, zvané nealkoholická steatóza nebo ztučnění jater, které postihuje stále více lidí. Petr říká: "Všichni se diví, že mají ztučnělá játra, ačkoliv třeba alkohol téměř vůbec nepijí, ale ono to zase souvisí se životním stylem a s tím, co konzumujeme. Funkční látky stravy pro regeneraci jater jsou esenciální fosfolipidy, ostropestřec mariánský (silymarin)."

Czech Virus Essential Liver 30 kapslí 

Podpora buněčného trávení a buněčného metabolismu. Essential Liver je vytvořen pro všechny uživatele, kteří dbají na stav svých jater. Ať už jste běžný uživatel nebo profesionální sportovec, sojové fosfolipidy vám mohou udržet lepší buněčné zdraví.


Ostropestřec Mariánský Milk Thisle

Hlavní účinnou látkou ostropestřce mariánského (Silybum marianum) je silymarin, komplex flavonoidů, které mají antioxidační účinky. Díky nim ostropestřec mariánský mimo jiné podporuje regeneraci jaterních buněk a napomáhá detoxikaci.

Závěr: 

Shodneme se, že proto, aby člověk zůstal aktivní a zdravý po fyzické i duševní stránce, musí dbát na zdravou životosprávu a kvalitní spánek. Základem doplňků stravy jsou omega 3 mastné kyseliny, vitamín D3, hořčík a vitamíny skupiny B, hlavně B3. Ženy po menopauze by měly dávat pozor na dostatek vápníku. Podporou by mohla být i kloubní výživa s chondroprotektivy, MSM a kyselinou hyaluronovou. Pro celkovou regeneraci a vitalitu se hodí rostlinné extrakty a adaptogeny.

Mohlo by vás zajímat:

Jak vybrat kvalitní multivitamín?

Multivitamíny jsou nejprodávanější doplňky stravy na trhu a není divu, všechny tyto  mikronutrienty se podílejí na správném fungování celého organismu.

Kurkumin | Jaké má účinky a proč byste ho měli užívat pravidelně?

Víte, že kurkumin je pro své unikátní léčebné vlastnosti využíván již po staletí? Znáte jeho pozitivní účinky na naše tělo? Tento článek vám přináší přehled o tom, jak kurkumin může pozitivně ovlivnit vaše tělo.

Sleduj nás: