Můj účet
Přihlášení
Menu

DIASTÁZA: Jak vzniká, jak vypadá a jak se jí zbavit.

Co je to Diastáza? Diastáza je označení pro rozestup přímých břišních svalů. Přímý břišní sval je párový a pne se od mečovitého výběžku hrudní kosti a chrupavkách pátého až sedmého žebra a končí na stydké kosti. Z obou stran břišní svaly přiléhají na vazivový pruh (linea alba).

"Diastáza není jen estetický problém"

Mnoho žen, ale i mužů řeší mezeru od rozestoupených svalů, vypouklé břicho a pupík. Břišní svaly dělají opěrný systém pro záda a orgány. Díky rozestupu břišních svalů dojde k oslabení této oblasti a opěrnou funkci přebírá vazivová tkáň. Vazivo ale není tak dobrým opěrným systémem a proto mimo zmíněných „estetických“ vad, hrozí problémy se zády, především bolesti bederní oblasti, pupeční kýla, ale vede i k střevním problémům či povolenému pánevnímu dnu, které je mimo jiné příčinou vzniku inkontinence (nechtěný únik moči).

JAK VYPADÁ DIASTÁZA?
Diastáza vzniká díky soustavnému napínání vaziva do stran a působení síly a tlaku na vazivový pruh zevnitř i zvenku. V těhotenství je diastáza přirozený jev, v důsledku zvyšování nitrobřišního tlaku při růstu plodu v děloze. Po narození miminka, by se mělo břicho vrátit do původního stavu. Pokud je svalstvo i vazivová tkáň ochablá, nemusí se tak stát. Po porodu zůstává diastáza asi 70 % žen, ale nejsou si toho vědomy. Mnoho žen si myslí, že jsou po porodu „tlusté“, jenže vystouplé bříško nemusí být tuk, pouze vnitřní orgány se mohou tlačit ven oslabenou vazivovou tkání. 

Diastázu si můžete „uhnat“ i ve fitku. Vzniká při nesprávném nitrobřišním tlaku, hlavně při zvedání těžšího závaží a činek, ale i při nevhodné manipulaci. Jestliže sportovec není schopen při cvičení držení těla aktivně změnit, břišní stěna nemůže netvořit dostatečnou oporu pro bederní a pánevní oblast. Vzniká svalová dysbalance a mimo diastázy může dojít i ke zranění, bolestem zad, kloubů nebo ke vzniku kýly.


NÁŠ TIP: Možná jste si všimli, že sportovci nosí v posilovně fitness opasek. Jeho hlavním úkolem je zafixovat střed těla, břišní a bederní část, právě kvůli tomu, aby nedošlo u zvedání vah tlakem k povolení břišních svalů a snížení rizika diastázy a břišní kýly. I ženy si pořizují stahovací pás, který nemusí být kožený, ale je z neoprenu a parádně břicho stáhne.


Jak poznat, že mám diastázu?

Lehněte si na záda, zvedněte hlavu a tím zatnete břišní svaly. Prsty nahmatáte oddálení přímého břišního svalu nad pupíkem nebo pod ním. Je cítit, jak se přímé břišní svaly rozestoupí. Za zjevný rozestup se považuje mezera větší než dva prsty. Menší rozestup by se měl časem upravit sám, ale samozřejmě není od věci jít tomu naproti jednoduchými cviky. 

Jak často cvičit na diastázu?

Je lepší cvičit několikrát denně pár minut, dechové cvičení, vakuum a cviky (viz. video), než si odcvičit půl hodiny v kuse. Při diastáze a rozestoupení bříšních svalů je podstatné neustále aktivovat břišní stěnu. Ve videu jsou jednoduché cviky, které dávají břišním svalům impulz, aby se stahovaly. Pokud máte diastázu zapomeňte na chvíli na vyrýsované kostky, ale myslete na pevné, zdravé břicho, které i takovými snadnými cviky můžete zpevnit.

Brániční dech:

Většina lidí neumí správně dýchat. Hlavně ženy mají problém s povrchovým dýcháním, kdy vyřazují z funkce bránici (tj. nejdůležitější dýchací sval). Bránice je jednen z hlavních stabilizačních svalů trupu a středu těla a její oslabení ohrožuje mimo jiné i stabilitu bederní páteře. Přetížením horních cest, přetěžujeme i prsní svaly, to má negativní vliv na postavení ramen a špatné postavení ramen, způsobuje bolesti zad a špatné postavení páteře a jsme v bludném kruhu, který nás může dovézt k diastáze nebo k důvodu, proč se nelepší. Až při velké zátěži bychom měli zapojovat horní svaly dýcahcí, kdy bránice potřebuje pomoci.

Nácvik bráničního dechu:

Brániční dýchání je dýchání do spodní strany žeber, aby oblast břicha byla aktivní. Přiložte ruku pod pupík, abyste cítili, jak po dobu nádechu břicho volně roste nikoli vzduchem, ale jak bránice stlačuje orgány směrem dolů k pánevnímu dnu a vytváří prostor pro maximální načerpání vzduchu do plic. Při výdechu se bránice opět zvedá a vypouští větší množství vzduchu z plic. Pokud jste v klidu snažte se dýchat nosem a výdech by měl být delší než nádech. Takového brániční dýchaní plní i relaxační a zklidňující funkci.

Můj osobní tip jak se zvedat z lehu:

Ať je to zvedání při cvičení z podložky nebo z postele, nezvedejte se z lehu rovně nahoru. Tím posilujete přímý břišní sval, který se může zafixovat v rozestoupené pozici. Zvedejte se vždycky tak, že kolena položíte dostran a budete se zvedat přes bok. 

Závěr:

V dnešním článku jsme si objasnili příčinu a vznik rozestoupení břišních svalů, diastázy. Ukázali jsme si nácvik bráničního dýchání, které doporučuji trénovat denně, protože se tak brzy naučíte dýchat automaticky. Dech bereme jako něco automatického, ale je si třeba uvědomovat, že jeho funkce je mnohem víc, než dostat kyslík do oběhu.

Zdroj: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

Jak si vypočítat makroživiny a nastavit jídelníček? Kde a jak začít. Jak počítat kalorie.

Znáš tohle pravidlo, pro vypočítání správného kalorického příjmu? Mnoho lidé to nezohlední, forma si nijak nehýbe a oni nevědí proč. Prozradíme ti, jak si nastavit příjem a hlavně to, co je pro formu klíčové. 

Jak cvičit s odporovou gumou? Ukázková videa. Nejlepší expandér pro cvičení nohou?

Nejlepší cviky na zadek s odporovou gumou. V tomto článku najdete základní popis článků plus videa z našeho youtube.

Sleduj nás i na sociálních sítích: