Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak správně číst výživové hodnoty? Jak číst obaly potravin a lépe se vyznat ve složení?

Složení na produktu se dle české legislativy musí psát sestupně, tedy od největšího dílu v potravině po nejnižší. Někteří výrobci se navíc chlubí i procentuálním zastoupením. Ze zákona musí být uvedeno množství energie a živin, jež obsahují, ale posuzování jídla pouze podle energetické tabulky nutričních hodnot není ideální volba.

Všechny cedulky a nálepky “proteinové”, “high protein”, “se sníženým obsahem tuku” či “se sníženým obsahem cukru” jsou dělány proto, aby zaujaly naše oči, ale při porovnání s obyčejným produktem se lišit prakticky nemusí, protože většina těchto označení není nijak legislativně opatřená a výrobci si je mohou používat, jak se jim zlíbí. Například ovocný džem, se sníženým obsahem cukru může obsahovat více cukru, než džem, který toto tvrzení na obalu neuvádí. 


Jak poznáme zda je cukr přidaný nebo přirozeně vyskytující se? Co znamená z toho cukry?

Pokud tato informace není uvedena ve složení, tak zda je cukr přidaný nepoznáme. Příkladem může být musli. Pokud je musli se sušeným nedoslazovaným ovocem v nutriční tabulce bude více cukru. Podobně je na tom bílý jogurt, který kolem cukru neprošel, ale v tabulce bude uvedený cukr, protože obsahuje laktózu, která je disacharid. Zde proto platí dvojnásob pravidlo, že je lepší přečíst si složení a nekoukat jen na nutriční tabulku. 

Co znamená bez přidaného cukru?

Bez přidaného cukru neznamená, že je potravina zcela bez cukru. Tento údaj označuje, že do potraviny nebyl přidaný žádný cukr navíc. Údaje o cukru na obalech nejsou ve většině případů zcela důvěryhodným zdrojem informací, proto opět, otočte na složení, kde se dozvíte, jak to s cukrem ve skutečnosti je a i jaká náhrada byla za cukr přidána. 

Jak poznám vysoce zpracovanou potravinu? 

Poznáme ji jednoduše:
  • vždy bude zabalená
  • většinou má pěkný obal
  • vždy má důvěryhodné logo
  • dlouhá doba trvanlivosti
  • může mít dobré hodnocení a nutriscore
  • složení: pokud je v základní potravině moc surovin, které neznám a běžne je v kuchyni nepoužívám nebo pokud je produkt oslazený, osolený, obarvený, dochucený, zahuštěný či konzervovaný, můžeme si být jistí, že se jedná o zpracovanou potravinou. 
  • Pozor! Éčka v potravinách neznamenají, že se vždy jedná o ultra zpracovanou potravinu. Přidatné látky - „éčka“ jsou v běžně konzumovaném množství bezpečná. Kód E potvrzuje, že látka prošla testy nezávadnosti. Každopádně, pokud má produkt zástup éček ve složení, na kvalitní potravinu nepoukazuje.

Co je referenční výživová hodnota (RHP)?

Oficiálně tento údaj představuje optimální složení každodenní vyvážené stravy pro zdravého jedince. Jsou to informace založené na vědeckých poznatcích, které mají spotřebiteli usnadnit orientaci mezi nutričními údaji na etiketě výrobku a vyváženou stravou. Problém je v tom, že zdravý jedinec může být žena i muž, různé výšky, váhy, věku s jinou pohybovou aktivitou a tím se i všechny tyto potřeby mění, proto tento údaj berte opravdu jen pro orientaci, pokud se jím vůbec chcete zabývat. 

Mohlo by vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Vše o přílohách a jejich zdravější verze

Petr Havlíček a Jirka Vacek odpovídají na otázky ohledně příloh, kde i vysvětlí, proč nejsou úplní vyznavači celozrnného pečiva a příloh.

Sleduj nás i na sociálních sítích: