Můj účet
Přihlášení
Menu

Kolik mohu denně sníst vajec? Mýty o cholesterolu.

Vejce se řadí mezi základní potraviny zdravé výživy, protože obsahují velké množství živin a antioxidantů. Jsou jednou z nejkonzumovanější potravinou na světě. Denně se jich sní po celém světě 3,4 miliardy. 

A proč jsou tak oblíbená? Mají super výživové hodnoty, kterým dominují bílkoviny a tuky, jsou skvěle stravitelné (u žloutku až 100%) a dají se připravit na stovky způsobů. 

Energetická hodnota

Průměrné vajíčko 60g (velikost M) má energetickou hodnotu 387kJ. Hlavním zdrojem energie je žloutek, na který připadá asi 75% využitelné energie. Ale pozor pokud je menší vejce, neznamená to, že má automaticky nižší hodnotu, menší vejve obsahuje méně bílku. (př. 35 g vejce má energetickou hodnotu 756 kJ / 100 g, 68 g vejce jen 654 kJ / 100 g)

Několik zajímavostí o vejcích:
 

  • Vejce obsahuje všechny esenciální aminokyseliny
  • Žloutek obsahuje většinu živin. Najdeš v něm vitaminy A, D, E, K, B12, cholin (důležitý pro mozek) a zdravé tuky.
  • Čerstvost vejce si ověříte vodou. Vložte vejce do sklenice s vodou – čerstvé klesne ke dnu, starší plave.
  • Slepice snese průměrně 250–300 vajec ročně. Některá plemena i více, podle podmínek chovu.
  • Vejce mají přirozenou ochranu – kutikulu Tenká vrstvička chrání vnitřek vejce před bakteriemi (v EU se vejce nemyjí, v USA ano)
  • Barva žloutku souvisí s krmivem. Sytě oranžový žloutek = slepice dostává hodně zeleně a karotenoidů.
  • Vejce se dají uskladnit i několik měsíců. Při správném chlazení vydrží v lednici klidně 3–5 týdnů po expiraci.

Kolik vajec denně sníst? 

V minulosti se vejce často démonizovala kvůli obsahu cholesterolu. Tradovalo se, že jejich konzumace významně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a přispívá k rozvoji civilizačních onemocnění. Dokonce se doporučovalo nekonzumovat více než tři vejce týdně. Tato doba je však již naštěstí pryč.  

Dnes máme k dispozici kvalitní výzkumy, které ukazují, že u zdravých jedinců nemá příjem cholesterolu ze stravy tak dramatický vliv na hladinu cholesterolu v krvi, jak se dříve předpokládalo. Podle doporučení Food Standards Agency může zdravý člověk bez obav zařadit 1–3 vejce denně jako součást pestré a vyvážené stravy.


Náš Tip: Tekuté bílky

Pokud ze své stravy vyřazujete vaječné žloutky, ať už kvůli dietnímu režimu nebo osobním preferencím, tekuté bílky představují ideální alternativu. Díky šetrné pasterizaci jsou zcela bezpečné i v syrové formě.

Cholesterol

Co si představíte, když někdo řekne cholesterol? Nemoc, infarkt, ucpané cévy, léky a obezitu? Nejste jediný. Z cholesterolu se stalo sprosté slovo, ale věděli jste, že bez cholesterolu bychom nemohli existovat? Výživový specialista Petr Havlíček natočil na toto téma skvělý podcast, kde je cholesterol hlavním hostem. 

V minulosti převládal názor, že zvýšený příjem cholesterolu ve stravě přímo zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Současné vědecké poznatky však ukazují, že organismus disponuje sofistikovaným mechanismem zpětné vazby: čím více cholesterolu přijímáme z potravy, tím méně ho tělo samo syntetizuje, primárně v játrech. Tento regulační proces umožňuje udržování relativně stabilní hladiny cholesterolu v krvi, a to i při vyšším dietním příjmu.  

Cholesterol je zároveň nepostradatelnou složkou organismu. Nachází se ve všech buněčných membránách a zajišťuje jejich strukturu a funkčnost. Kromě toho je prekurzorem pro syntézu steroidních hormonů, jako jsou estrogen, testosteron nebo kortizol, a hraje důležitou roli i v metabolismu vitaminu D a žlučových kyselin.

Mohlo by Vás zajímat:

Nejlepší detox pro naše tělo? Jak si nezničit zdraví a metabolismus.

Internet nás bombarduje příspěvky o detoxech a půstech, ve kterých tvrdí, jak je důležité tělo očistit. Tento rok jsou obzvlášť populární ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost.

Čím nakrmit střevní mikrobiom? Jak se podepisuje psychika na našem trávení?

Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?

Sleduj nás: