Vejce se řadí mezi základní potraviny zdravé výživy, protože obsahují velké množství živin a antioxidantů. Jsou jednou z nejkonzumovanější potravinou na světě. Denně se jich sní po celém světě 3,4 miliardy.
A proč jsou tak oblíbená? Mají super výživové hodnoty, kterým dominují bílkoviny a tuky, jsou skvěle stravitelné (u žloutku až 100%) a dají se připravit na stovky způsobů.
Průměrné vajíčko 60g (velikost M) má energetickou hodnotu 387kJ. Hlavním zdrojem energie je žloutek, na který připadá asi 75% využitelné energie. Ale pozor pokud je menší vejce, neznamená to, že má automaticky nižší hodnotu, menší vejve obsahuje méně bílku. (př. 35 g vejce má energetickou hodnotu 756 kJ / 100 g, 68 g vejce jen 654 kJ / 100 g)
V minulosti se vejce často démonizovala kvůli obsahu cholesterolu. Tradovalo se, že jejich konzumace významně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a přispívá k rozvoji civilizačních onemocnění. Dokonce se doporučovalo nekonzumovat více než tři vejce týdně. Tato doba je však již naštěstí pryč.
Dnes máme k dispozici kvalitní výzkumy, které ukazují, že u zdravých jedinců nemá příjem cholesterolu ze stravy tak dramatický vliv na hladinu cholesterolu v krvi, jak se dříve předpokládalo. Podle doporučení Food Standards Agency může zdravý člověk bez obav zařadit 1–3 vejce denně jako součást pestré a vyvážené stravy.
Co si představíte, když někdo řekne cholesterol? Nemoc, infarkt, ucpané cévy, léky a obezitu? Nejste jediný. Z cholesterolu se stalo sprosté slovo, ale věděli jste, že bez cholesterolu bychom nemohli existovat? Výživový specialista Petr Havlíček natočil na toto téma skvělý podcast, kde je cholesterol hlavním hostem.
V minulosti převládal názor, že zvýšený příjem cholesterolu ve stravě přímo zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Současné vědecké poznatky však ukazují, že organismus disponuje sofistikovaným mechanismem zpětné vazby: čím více cholesterolu přijímáme z potravy, tím méně ho tělo samo syntetizuje, primárně v játrech. Tento regulační proces umožňuje udržování relativně stabilní hladiny cholesterolu v krvi, a to i při vyšším dietním příjmu.
Cholesterol je zároveň nepostradatelnou složkou organismu. Nachází se ve všech buněčných membránách a zajišťuje jejich strukturu a funkčnost. Kromě toho je prekurzorem pro syntézu steroidních hormonů, jako jsou estrogen, testosteron nebo kortizol, a hraje důležitou roli i v metabolismu vitaminu D a žlučových kyselin.
Internet nás bombarduje příspěvky o detoxech a půstech, ve kterých tvrdí, jak je důležité tělo očistit. Tento rok jsou obzvlášť populární ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost.
Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?