Můj účet
Přihlášení
Menu

Která umělá sladidla jsou škodlivá?

Jen těžko byste hledali kontroverznější složku potravy než umělá sladidla. Nevyhnete se jim v nápojích, žvýkačkách a ani v doplňcích sportovní výživy. A vlastně se není čemu divit, protože jejich vlastnosti jsou velmi dobré - jsou ve většině případů sladší než cukr, ale obsahují mnohem méně kalorií (některá sladidla dokonce nemají vůbec žádné kalorie, protože projdou trávicím traktem v nezměněné podobě). Neměli bychom se ale umělých sladidel bát? Mají nějaká negativa přímo ohrožující naše zdraví? Na to se podíváme v dnešním článku.

Jsou všude od BCAA až po protein

Umělá sladidla dnes najdete úplně ve všem a kdybyste se jim náhodou chtěli vyhnout při výběru sportovní výživy, půjde to jen hodně obtížně. Jedinou možností by bylo nakoupit doplňky bez příchuti (skvělý protein bez příchutě je například od MyProtein) a dochucovat si je sám třeba ovocem. Jenže pak se nevyhnete vyššímu obsahu cukru. Pojďme se ale podívat na to, jaká sladidla se do suplementů používají a zda se vůbec máme čeho bát

Aspartam 

Aspartam je několik posledních let tím nejvíce démonizovaným umělým sladidlem, které najdete v tisících produktů napříč trhem. Ačkoliv byla provedena spousta studií poukazujících na škodlivost, doporučené dávky aspartamu v nich byli překročeny i tisícinásobně. Za velmi častý problém bývá uváděný fakt, že aspartam se v těle metabolizuje na extrémně škodlivý metanol. Ačkoliv je to pravda, stačí se na to podívat zcela racionálně - aspartam je podle odborných zdrojů1 asi 200krát sladší než běžný cukr. Jeden gram aspartamu tedy nahradí 200g cukru. I když by ale výrobce použil celý gram aspartamu, na metanol se metabolizuje jen zcela zanedbatelné množství a sklenice ovocného džusu by tak v praxi obsahovala mnohem více metanolu než jakékoliv jídlo s aspartamem. Novější poznatky2 se již jasně shodují na tom, že v rozumné míře aspartam nepředstavuje žádný problém. Toto sladidlo bohužel není termostabilní a pokud si koupíte například protein na pečení, aspartam ztratí svoji sladivost. 

Acesulfam K

Podobně jako aspartam je na tom i acesulfam draselný (neboli acesulfam K). Desítky studií potvrdily jeho nezávadnost, která pramení především z toho, že ho naše tělo neumí metabolizovat a vyloučí ho močí. Zásadním problémem je jeho nahořklá chuť, tudíž se acesulfam musí velmi často kombinovat s nějakým dalším sladidlem, které tuto pachuť zamaskuje. 

Steviol-glykosidy

Steviol-glykosidy jsou pro mnohé sportovce jakousi modlou, přestože toto sladidlo bylo v EU schváleno až v roce 2011, tedy o mnoho let později než většina ostatních sladidel. Získává se sice z rostliny zvané stévie, ale glykosidy je třeba získat poměrně složitým fyzikálně-chemickým procesem v laboratoři. Stejně jako ostatní sladidla tedy nelze považovat za zcela přírodní sladidlo. Tak či tak jsou steviol-glykosidy považovány za bezpečné, dokonce mohou potenciálně snižovat krevní tlak i LDL cholesterol. 

Sukralóza

Sukralóza patří, stejně jako steviol-glykosidy, k velmi populárním sladidlům a prodává se pod chráněnou obchodní značkou Splenda. Je termostabilní a bez jakýchkoliv kalorií, tudíž je ideální i v doplňcích, které plánujete používat na pečení. Velmi často se o potenciálně škodlivých efektech tohoto sladidla diskutuje, avšak žádná rozsáhlejší studie toto nepotvrdila3 a sukralóza je považována za látku bezpečnou pro všechny skupiny obyvatel včetně diabetiků.

Mrkněte na naše video, kde se od 11té minuty o umělých sladidlech rozpovídal Jirka Vacek s Petrem Havlíčkem. Kluci prozradí jaký vliv mají sladidla na střevní mikrobiotu, jaký je to byznys a jak je to s alkoholovými cukry.

Je nějaké sladidlo, kterému se vážně vyhnout?

Sladidla, které jsme zmínili v předchozím odstavci, jsou zdravotně nezávadné a jejich zastoupení v suplementech, stejně jako v jiných zdrojích nevadí, pokud je nepoužíváte od rána do večera v každém jídle. Zvláštní prostor bychom ale měli vyčlenit cyklamátu sodnému, který je aktuálně ze všech používaných sladidel nejproblematičtější. Důvody pro zvýšenou opatrnost jsou v tomto případě dva. Zaprvé je trávení cyklamátu odlišné u každého člověka a zatímco někdo ho není schopen strávit, v těle někoho jiného se může přeměnit na velmi toxický cyklohexylamin. Zadruhé je sladivost cyklamátu jen 30x silnější než v případě sacharózy, a tudíž je potřeba použít mnohem větší množství než u aspartamu. Z mého pohledu je cyklamát tedy jedno z nejproblematičtějších sladidel - a utvrzuje mě v tom třeba i fakt, že jako jedno z mála sladidel je zakázáno i v USA. 

Moje tipy na sladidla a dochucovadla

FRANKYS BAKERY CANDY SPLASH

Přírodní aroma, které slouží k ochucení nápojů a potravin, neobsahují žádné kalorie, žádný cukr, žádné sacharidy a žádný tuk! Stačí pár kapek a z vašeho pečiva, nápoje, proteinového nápoje či jogurtu je rázem sladký požitek. Nula kalorií v každé jedné kapce, ale i přesto pořádná nálož chuti. Fakt, že se tyto sladké kapky hodí k doslazení čehokoliv, na co si jen vzpomenete, už jen překoná to, že máte k dispozici tolik neobvyklých příchutí. 

COUNTRY LIFE ČEKANKOVÉ SLAZENÍ

Zcela jedinečné přírodní sladidlo téměř bez kalorií, vyráběné z kořene čekanky. Tekutá čekanková vláknina ke slazení pokrmů a nápojů. Oslaďte si s ní život a přidejte do kaše ke snídani nebo pár kapek do čaje nebo kávy. Na 100g má pouze 9,5g sacharidů.

PROM-IN CUKR A STEVIOL-GLYCOSIDES 

Stévie je přírodní sladidlo so sníženým energetickým obsahem. Obsahuje pouze 14 kcal v jednej lžiček. Má stejnou chuť s polovinou kalorií. Je vhodná i pro redukční diety, nebo pro oslazení nápojů, vaření a pečení.

Máme se při užívání sladidel čeho bát? 

Jedna ze základních pouček aplikovatelných nejen na lidskou výživu říká, že člověk by měl všeho užívat s mírou. A stejné pravidlo platí i v případě umělých sladidel. V redukční dietě jsou rozhodně umělá sladidla vhodnější než limonády s cukrem, stejně tak pomohou tyto složky potravy i kulturistům před soutěží. Dokud to s nimi nepřeháníte, nevidím v jejich použití jediný problém. Při častější konzumaci je třeba dávat pozor na úplně jiné věci - například na nadměrnou stimulaci chuťových pohárků, která může vést k větší chuti na sladké. Ani přes kritický pohled veřejnosti a občasné nepodložené bulvární články ale není důvod umělá sladidla (maximálně s výjimkou cyklamátu) třeba vyřazovat z jídelníčku. 

Zdroj: Miroslav Dvořák

Mohlo by vás zajímat:

Porovnání bezkalorických omáček a sirupů. Zero sirup. Který je nejlepší do diety? 

Zero sirup, zero calories, zero topping. Každý z nás má v okolí někoho, kdo si v těchto pochoutkách libuje a možná jste to i vy sami. Provedli jsme pro Vás odbornou analýzu, dobře prostě je to obyčejná porovnávačka těchto sirupů, abyste si mohli ujasnit a vybrat si, který pro Vás bude ten pravý. Jdeme na to!

Pečivo v dietě při hubnutí. Pšenice kam se podíváš. Proč nejíst suché vločky?

Jaké je nejdietnější a nízkokalorické pečivo, abyste ho mohli jíst při hubnutí? Odborník na výživu Petr Havlíček vás vyvrátí z omylu, že to není to, na co byste měli koukat při jeho koupi. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroj:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408440701516184?journalCode=itxc20&
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408440701516184?journalCode=itxc20&
  3. https://www.eatingwell.com/article/290901/what-is-sucralose-and-should-you-be-eating-it/