Můj účet
Přihlášení
Menu

Vzorový jídelníček do krabičky 2136 Kcal | PALEO

Znáte paleolitický způsob stravování? Připravili jsme si pro vás ukázkový jídelníček, ve stylu paleo diety. Paleo stravování si bere za vzor jídelníček pravěkých lidí, je to návrat k původnímu stylu stravování, jehož základ by měly tvořit průmyslově nezpracované potraviny, kvalitní maso, ovoce, zelenina, vajíčka, ořechy a například semínka. Oproti tomu by se v takovém paleo jídelníčku neměly objevovat mléčné výrobky, veškeré obiloviny a luštěniny. Tyto potraviny se vynechávají z jednoduchého důvodu, obiloviny se začaly zpracovávat až s příchodem zemědělství a mléčné výrobky až s domestifikací zvířat cca před 10-15 tisící lety. 

Mezi vhodné paleo potraviny patří chia, tato semínka pocházejí z šalvěje hispánské. Obsahují mnoho minerálů, antioxidantů a jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin. Se vší skromností se nazývají super potravinou. Naleznete je nejen v tomto ukázkovém jídelníčku, ale i na našem e-shopu.

Toto celé menu na den má 2136 kcal, 122 g bílkovin, 70 g sacharidů a 152 g tuků a je rozděleno do čtyř porcí.

Snídaně: Špenátové muffiny

1 porce obsahuje 584 Kcal, Sacharidy 3 g, Bílkoviny 17 g, Tuky 56 g

Výtečná snídaně, jen ze tří surovin. Navíc vás zasytí na celé dopoledne. Silikonové formičky si vyložte plátky slaniny. V misce si smíchejte nasekané listy špenátu s vajíčkem, okořeňte a touto směsí naplňte formičky. Pečte 20 minut na 160 stupňů.

Ingredience na 1 porci:
✅ 2 vajíčka
✅ 50 g špenátu
✅ 50 g slaniny
✅ špetka himalájské soli
✅ pepř


Oběd - Mamutí karbanátky s pyré

1 porce obsahuje 567 Kcal, Sacharidy 14 g, Bílkoviny 40 g, Tuky 39 g

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Mleté maso okořeňte, vytvořte z něj placky a dejte péct na pečícím papíru na cca 25 minut. Mezitím si v osolené vodě uvařte zeleninu. Tu pak sceďte, přidejte kokosové mléko a společně rozmixujte na kaši. Na talíři pokapejte avokádovým olejem.

Ingredience na 1 porci:
✅ 200 g mletého mix masa
✅ 50 ml kokosového mléka
✅ 100 g brokolice
✅ 100 g celeru
✅ 1 ČL avokádového oleje
✅ himalájská sůl


Svačinka - Chia puding

1 porce obsahuje 429 Kcal, Sacharidy 36 g, Bílkoviny 15 g, Tuky 25 g

Dezert do skleničky, který uspokojí vaše chutě na sladké a snadno si ho vezmete i na cesty. Připravte si vhodnou nádobu, rozmačkejte v ní polovinu banánu, přidejte chia semínka a kokosové mléko. Směs promíchejte a nechte semínka „nabobtnat“. Navrch přidejte kokos, půlku banánu, oříškové máslo a máte hotovo.

Ingredience na 1 porci:
✅ 40 g chia semínek
✅ 100 ml kokosového mléka
✅ banán
✅ 10 g arašídového másla
✅ 10 g kokosových lupínků


Večeře - Kotleta s pečenou zeleninou

1 porce obsahuje 556 Kcal, Sacharidy 17 g, Bílkoviny 50 g, Tuky 32 g

Výtečná večeře, kterou máte hotovou do půl hodinky. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Nakrájenou a očištěnou zeleninu rozložte na pečící papír, pokapejte avokádovým olejem, okořeňte a nechte péct 20 minut. Na pánvi si mezi tím rozehřejte kokosový olej a opečte na něm kotletu z obou stran, okořeňte a přejeme dobrou chuť!

Ingredience na 1 porci:
✅ 250 g vepřová kotleta s kostí
✅ 1 ČL kokosového oleje
✅ 1 ČL avokádového oleje
✅ mrkev, cibule, rajčata
✅ žampiony
✅ himalájská sůl
✅ rozmarýn


Mohlo by vás zajímat:

4 tipy na jednoduché a zdravé snídaně

Lámete si hlavu nad rychlými, ale zdravými snídaněmi? Petr Havlíček a Tereza Fuková pro vás připravili 4 recepty na nutričné výživné snídaně, které připravíte v pár okamžicích. 

Vzorový jídelníček do krabičky 2000 kcal

Ukázkový stravovací plán na jeden den -  2045 kcal, 125 g bílkovin, 245 g sacharidů a 84 g tuků. 

Sleduj nás i na sociálních sítích.