Můj účet
Přihlášení
Menu

Výživná proteinová jáhlová buchta

Jáhly jsou úžasná plodina, protože mají neutrální chuť a dají se tak připravit na mnoho způsobů. Jak naslano, zapečené třeba se sýrem, tuňákem, rajčaty a podobně, tak nasladko. Velmi oblíbené jsou různé jáhlové kaše s ovocem, ořechy a semínky, ale využít je můžete i pro přípravu pečeného moučníku, jako je třeba tato jáhlová buchta, která ač je sladká, tak je bez cukru. Sladkou chuť jí totiž dává právě kukuřičný sirup a vanilkový proteinový prášek. Díky němu obsahuje vyšší podíl bílkovin a je tak skvělou svačinkou i pro sportovce, a jelikož je bez lepku, tak i pro všechny celiaky.  

Jáhly

Jáhly se naprosto skvěle hodí i do diety. „Obsahují hodně vlákniny, která má vlil na správné fungování střev. Navíc patří mezi komplexní sacharidy, což znamená, že se do těla pomalu uvolňují, energie vydrží dlouho a mají minimální tendenci ukládat se do podkožního tuku.

Ingredience (na 1 zapékací formu (15 x 22 cm))

  • 1/3 hrnku suchých jáhel
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 70 g másla
  • 4 lžíce kukuřičného sirupu
  • 280 g zakysané smetany
  • 100 g proteinu příchuť vanilka
  • 80 g kukuřičné polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • sušené brusinky a topping na ozdobu příchuť karamel
  • pečicí papír

 

Postup

  1. Jáhly opakovaně spaříme horkou vodou. Pak je zalijeme trochou vody a povaříme asi 10 minut.
  2. Do jáhel přidáme kokosový olej a máslo a promícháme. Pak přidáme postupně kukuřičný sirup, proteinový prášek, kukuřičnou mouku a jedlou sodu. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
  3. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 až 45 minut.
  4. Jáhelník podáváme teplý nebo studený, třeba přelitý toppingem a ozdobený sušenými brusinkami. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: