Můj účet
Přihlášení
Menu

Benefity saunování. Nejpříjemnější forma regenerace po tréninku.

Saunování je u nás stále populárnější. Do svých služeb ho zařazují i větší fitness centra a dost možná už ani neexistuje okres, ve kterém by sauna zatím nebyla. Je to známka toho, že lidem čím dál více záleží na vlastním těle i psychickém zdraví. Je sauna ale to pravé, co byste v případě potřeby regenerace měli využít?

Je sauna zdravá? Jaký vliv má saunování na tělo?

Nebudeme to prodlužovat, saunování ve své podstatě zdravé je. Musí se to ale dělat správně a pravidelně. Pokud jste v saunování úplný nováček, rozhodně to není dobré přehánět a nutit se v kabině zůstávat po celý čas doporučení. Je třeba poslouchat své tělo a jestliže vám už vše naznačuje, že máte jít z kabiny ven, jděte. Na začátku buďte opatrní i s otužováním v ledové vodě. Tělo si musí nejprve zvyknout, proto si na káď s ledovou vodou nechte na poprvé zajít chuť a ochlaďte se raději jemně ve sprchách. No a pokud vše dodržíte a na saunu si hezky postupně zvyknete, stane se to vaším relaxačním rituálem, od kterého nebudete chtít upustit. 

Benefity saunování:

✅ Zvyšuje odolnost organismu
✅ S potem odchází toxiny, které zanášejí naše tělo
✅ Zlepšuje prokrvení, okysličení a stimuluje funkci srdce
✅ Navozuje relaxaci a odpočinek
✅ Pomáhá při regeneraci svalů a hubnutí

Regenerace svalů je díky kvalitnějšímu prokrvování buněk a vyplavování toxických látek o něco rychlejší, to potvrzují i odborné studie. Sauny jsou proto mezi sportovci velmi oblíbené. A nemusí to být nutně sauna finská. Velmi dobrou variantou jsou pro podporu regenerace také infrasauny. Teplo z nich proniká skrz kůži napřímo a velmi hloubkově, což může podpořit hojení svalů ještě intenzivněji. 

Proč je důležité zařazovat regeneraci do tréninkového plánu?

Svaly se během tréninku unavují a především se poškozují. Jednoduše řečeno, svalová vlákna během tréninku lehce praskají a jejich následné hojení poté, při správných postupech, může vést k anabolismu, tedy nárůstu svalů. Proto je důraz na regeneraci klíčový k udržení si zdravého a funkčního těla. Odpočinuté svaly nám totiž prokáží mnohem větší službu než kdyby byly unavené. 

Regenerace je také potřebná pro duševní zdraví. Během rest day si totiž odpočinou nejen svaly, ale i hlava, a to je také velice důležité. Pokud nebudeme mít v pořádku své psychické zdraví, vysněných výsledků jen tak nedosáhneme. To vám potvrdí nejeden vrcholový sportovec.

Jak často a kdy chodit do sauny?

Mnoho lidí si u nás saunu spojuje pouze se zimními měsíci, kdy se chodí rádi vyhřívat. Saunovat se ale můžete po celý rok, je to dokonce i lepší. Tělo má rádo konzistenci, a ta je k tomu, aby saunování opravdu fungovalo, potřeba. Choďte proto 1x až 3x týdně, vždy v odpočinkové dny, během kterých nemáte zvýšený fyzický výkon. Uvidíte, jaké to bude mít z dlouhodobého hlediska účinek nejen na fyzické zdraví, ale i na to duševní. 

Proč nechodit do sauny neprodleně po tréninku?

V průběhu cvičení se potíme. Někdo více, někdo méně a záleží také na intenzitě tréninku. Pot je součástí sportovního výkonu a s ním odcházejí z těla pryč jak ty negativní látky, tak ty, které k fungování organismu potřebujeme – elektrolyty. A přesně to samé se děje během saunování. Pokud máte tedy naplánovaný intenzivní trénink, nebo se po sportu cítíte nepříjemně vyčerpaně, dehydratovaně, hladově, do sauny v ten stejný den raději nechoďte. Mohlo by dojít k vyčerpání organismu nebo závažnější dehydrataci.


NÁŠ TIP: Dostatečný pitný režim je klíčem k úspěchu. Místo klasické vody vyzkoušejte iontové nápoje, nebo si do své láhve nakapejte 2 pipety Brainmax liquid sport elektrolytů pro každý den, které vašemu tělu budou v průběhu saunování či náročného tréninku doplňovat všechny potřebné minerály. 


Je saunování vhodné pro každého? 

Saunování by se měli vyhnout lidé s poruchami krevního tlaku nebo problémy se srdcem a těhotné ženy. Vystavovat se extrémně vysokým teplotám se nedoporučuje ani při začínajících nebo již propuklých nemocech či zánětech. Jednoduše, pokud se necítíte 100% zdraví, saunu raději vynechte. Vysoké teploty by mohly mít přesně opačný vliv, než který čekáte – mohly by nemocem zhoršit průběh. 

Sauna a menstruace

Finská sauna, tedy kabina, ve které je až 100 °C, se během menstruace sice ženám nedoporučuje, ale zakázaná není. Pokud jste na saunování zvyklá a cítíte, že by vám tento relaxační proces mohl ulevit od menstruačních bolestí, určitě to zkuste. Volte raději kratší cykly a nepřehánějte to s ochlazováním. Jistě vám bude stačit, když se jen lehce osprchujete a káď s ledovou vodou nebo osvěžující vědro pro tentokrát vynecháte. 

Existují ale i sauny bylinkové, solné a další, ve kterých je stupňů méně. Ty jsou během menstruace vhodnější. Můžete v nich relaxovat delší dobu, regenerovat své svaly a příjemným teplem si ulevíte od ženských nepříjemností.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Jak zlepšit spánek a podávat maximální výkony

Kvalitní spánek umožňuje psychofyzickou regeneraci. Zlepšuje hormonální kvalitu a s ní všechny spojené procesy jako je regenerace, budování svalové hmoty, hubnutí, ale i koncetrace, zapamatování si informací atd. 

Sleduj nás: