Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak se zbavit chutě na sladké. Jak rozeznat chuť a hlad?

Rady, tipy, triky

Výživový specialista Petr Havlíček a Tereza Fuková odpovídají na otázky ohledně chutí a emočního hladu. Hlad je neodmyslitelnou součástí našeho života, a přesto je to téma, které často nedostává dostatečnou pozornost.

Jaké jsou druhy hladu? 

Máme dva základní druhy hladu, které lze od sebe dobře rozeznat. Jedná se o hlad fyziologický a emoční, ale emoční hlad lze rozdělit na další skupiny. 

  • Fyziologický hlad: Je způsoben fyzickými potřebami těla po energii a živinách. Tento druh hladu se často projevuje postupným snižováním hladiny glukózy v krvi a vyvolává signály. Fyziologický hlad přichází postupně. 
  • Emoční hlad: Vzniká v důsledku emocí a psychických stavů, jako jsou stres, smutek, ale i nuda. Mnozí lidé mají tendenci reagovat na emoční podněty konzumací jídla jako formou útěchy nebo odreagování. Tento hlad přichází z ničeho nic a po najezení často přichází výčitky. 
  • Sociální hlad: Tento hlad se řadí spíše k emočnímu hladu. Sociální hlad může vzniknout v důsledku sociálních interakcí nebo vnějších stimulů spojených s jídlem, jako jsou společenské události, reklamy na televizi nebo vonící potraviny v okolí.
  • Vlčí hlad: Může být důsledkem emocionálního vypětí, ale i dlouhým intervalem mezi jídly. Pokud máte dlouhou dobu mezi jídly, může se objevit silný pocit hladu. Například při přeskočení snídaně nebo oběda. Vlčí hlad může být také důsledkem dlouhodobých diet a nepřiměřeného kalorického deficitu.

Jaký je rozdíl mezi hladem a chutí? 

  • Hlad: Hlad je fyziologická potřeba těla po energii a živinách. Hlad je regulovaný hormony a signály z mozku. Fyzické projevy hladu zahrnují kručení v břiše, pocit prázdného žaludku, únava nebo podrážděnost. Hlad lze uspokojit přijetím potravy a po najezení zminí. 
  • Chuť: Chuť je subjektivní smyslový zážitek spojený s konzumací potravy a je formována kombinací chuti, vůně, textury i vizuálního dojmu jídla. I když chuť lze uspokojit konzumací potravy, není nutně spojena s fyziologickou potřebou jíst, což podtrhuje rozdíl mezi touhou po chuti a fyziologickým hladem.

​5 tipů, jak se zbavit chutí na sladké:

  1. Zvládání emocionálního vypětí: Mnoho lidí hledá útěchu v jídle, zejména ve sladkostech, když jsou pod stresem. Hledejte způsoby, jak zvládat stres, jako jsou meditace, jóga nebo pravidelná fyzická aktivita. Častokrát stačí i pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu. Pokud je váš stres neukočírovatelný, řešte ho s odborníkem. Není to žádná ostuda a často to je východisko z přejídání se sladkým.
     
  2. Dostatek spánku: Nedostatek spánku může zvýšit chuť k sladkým a kalorickým potravinám. Je to kvůli zvyšující hladině kortizolu. Snažte se zajistit si dostatek kvalitního spánku. Chcete zlepšit spánek, ale nevíte, jak na to? Máme pro vás článek 6 tipů, jak zlepšit a zkvalitnit spánek.
     
  3. Pravidelná strava: Udělejte si řád ve stravování, nastavte si režim s dostatečným množstvím bílkovin, zdravých tuků, komplexních sacharidů a vlákniny. To vám pomůže udržet hladinu cukru v krvi stabilní a snížit touhu po sladkostech. 
     
  4. Snižte příjem cukru: Začněte postupně snižovat přidaný cukr ve stravě. Ovoce, přírodní jogurty, ořechy nebo tmavá čokoláda mohou být méně sladkou, ale zároveň uspokojivou volbou chuti po sladkém.
     
  5. Pohyb: Pravidelný pohyb a fyzická aktivita mají pozitivní vliv na kontrolu chuti na sladké. Pravidelný pohyb může pomoci stabilizovat hladinu glukózy a snížit náhlé pocity hladu. Fyzická aktivita ovlivňuje hormony spojené s chutí k jídlu. Pohyb je známý pro své antistresové účinky. Lidé často reagují na stres jídlem, zejména sladkostmi. Pravidelný pohyb pomůže snížit celkový stres a potřebu hledat útěchu ve sladkých potravinách.

Mohlo by vás zajímat:  

ADAPTOGENY: Pomohou se stresem a zkvalitní spánek. Jak je užívat a kdy uvidím výsledky?

Adaptogeny jsou byliny a houby, které jsou schopné přežívat v extrémních nehostinných podmínkách, ať už jsou to horka, velká zima nebo vysoká nadmořská výška. Díky tomu, kde všude dokáží přežít jsou bohaté na vitamíny, minerály a další mikronutrienty, ze kterých může těžit i lidský organismus.

Příjem a výdej energie. Výpočet energetické bilance.

„Hodinky mi ukázaly, že jsem spálila 900 kcal, když budu jíst 1800 kcal nebudu v kalorickém deficitu.“ rozhodli jsme se sepsat, co všechno se započítává do energetického výdeje a co vám hodinky neřeknou.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Časová osa podcastu: 

0:00 Úvod
0:55 Jaké jsou druhy hladů? Fyziologický hlad, emoční hlad...?
2:49 Co se stane když dlouhodobě nejím?
9:38 Uspokojení chutí. 
10:57 Co je to sociální hlad?
14:00 Popcorn v kině a nezdravé jídlo u filmů.
17:30 Mají lidé častěji chutě kvůli nevyváženému jídelníčku nebo emocím?
18:30 Rozbij starou rutinu, ale nastav si jinou.
21:00 Pokud nemáš ve stravě tuky, budeš se dojídat cukry.
25:00 Je těžké správně jíst!
29:14 Doplňky stravy na potlačení chutí.
31:30 Co dělat, když mám potřebu jíst hodně?
32:40 Je v pohodě mít chuť na něco sladkého?
34:00 Dotaz na Petra Havlíčka: Nakupování a kvalita potravin
35:00 Petr peče chleba. Stravitelnost pečiva.