Můj účet
Přihlášení
Menu

Kofein a vše, co o něm potřebujete vědět

Kofein je neřestí mnoha z nás. Častokrát ani netušíme, že ho konzumujeme, jelikož to není pouze o kávě. Tato povzbuzující látka jménem kofein se nachází v mnoha dalších potravinách a na naše tělo má jak pozitivní, tak negativní účinky. Kolik kofeinu je příliš a jaké jsou jeho alternativy? 

Co je to kofein a kde ho najdeme?

Je to přírodní látka, která má schopnost nabudit organismus. Na její existenci přišli lidé už před tisíci lety a od té doby ho využívají ke stimulaci nervového systému. Vyskytuje se v rostlinách, jako je například káva, zelený čaj, plody guarany a kakaové boby. Čistý kofein můžete ale konzumovat i v tabletách nebo jiných doplňcích stravy, které jsou určené především sportovcům (nakopávače, spalovače tuků). Najdete ho ale i v energetických nápojích a některých sladkostech.


NÁŠ TIP: Pokud hledáte zdravý nápoj s obsahem kofeinu, ale káva vám úplně nesedí, vyzkoušejte matchu. Matcha je jemně mletý zelený čaj, díky kterému konzumujete celé listy a tím využijete celý jejich potenciál – vysoké množství antioxidantů a kofeinu, který se ale narozdíl od kávy do těla uvolňuje postupně. Dá se tedy tvrdit, že je účinnější.


Jaké účinky má kofein na tělo

Účinky kofeinu jsou vysoce stimulační. V přiměřeném množství může však mít opravdu blahodárný vliv na tělo i mysl. Reakce na jeho konzumaci jsou ale i přes to individuální. Hraje zde roli několik faktorů (genetika, citlivost).

Pozitivní účinky kofeinu

✅ Podporuje bdělost
✅ Oddaluje únavu
✅ Stimuluje metabolismus
✅ Zlepšuje koncentraci
✅ Zvyšuje fyzickou výkonnost

Negativní účinky kofeinu na tělo

✅ Zvýšení krevního tlaku a tepu
✅ Nadměrná tvorba moči
✅ Nespavost
✅ Třes rukou
✅ Bolest hlavy
✅ Úzkost, nervozita

Vše záleží na jeho dávkování. Pokud dodržíte doporučenou denní dávku, kofein by vám rozhodně neměl ublížit, ba naopak jeho pozitivní účinky mohou značně zjednodušit život. 


NÁŠ TIP: Kofein je skvělým pomocníkem pro sportovce a fitness nadšence, kteří by rádi podpořili svou výkonnost a spalování tuků. Stačí si vybrat z naší obsáhlé nabídky kofeinů. Pokud byste chtěli sáhnout po komplexních spalovačích, které vedle kofeinu obsahují i další účinné látky, pak se mrkněte do sekce anabolizéry se stimulanty. Zaručeně Vám můžeme doporučit PWO od Jirky Vacka z naší dílny. Funguje zároveň jako pumpa, spalovač, adaptogen a energie v jednom. Má opravdu špičkové, kvalitní a hlavně účinné složení. Vyzkoušejte a hurá na trénink!


Doporučená denní dávka kofeinu

Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvádí, že denní příjem kofeinu by neměl přesáhnout 400 mg, přičemž jedno espresso ho obsahuje cca 85 mg. Pokud si tedy denně vystačíte s maximálně 4 šálky kávy, můžete se těšit z jeho pozitivních účinků. 

Opatrně ale na již výše zmíněnou matchu. Čajové listy matcha obsahují na 3 g prášku (ideální množství pro přípravu nápoje) přibližně 120 mg kofeinu. A 70% čokoláda vám může doplnit kofein až o 140 mg, tedy pouze v případě, že ji slupnete celou.

Pro koho kofein není vhodný?

Kofein bychom nedoporučili lidem s vysokým krevním tlakem, těhotným a kojícím ženám, osobami s poruchami spánku a celkově všem, kteří cítí jakékoliv negativní účinky kofeinu i po jednom šálku kávy.Tato látka by měla být také omezena u dětí, a to především u těch, kteří si své zalíbení našli v energetických nápojích. 

Alternativy kofeinu

Nechcete kofein konzumovat vůbec, ale zároveň chcete být plní energie? Pomoct vám mohou některé doplňky stravy, vitamíny a minerály. Především ženšen, maca a B komplex. Řešením ale může být i pravidelný pohyb, pitný režim či dechová cvičení. 


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Energetický metabolismus – odkud se bere energie při sportovním výkonu?

Aby mohly být živiny použity jako palivo pro tělo, jsou  štěpeny na menší molekuly až do finální makroergní sloučeninu ATP (adenosintrifosfát), která slouží jako univerzální zdroj energie.  A co dál? Jak a z čeho tělo čerpá energii k výkonům se dočtete v dnešním článku.

Jak by mělo vypadat stravování silového sportovce? Tréninkové VS netréninkové dny.

Na vaší cestě k vysněným fitness cílům je správné stravování stejně důležité jako konzistentní tréninkový plán. Jak by měla vypadat strava v tréninkové dny a rest days? Měli byste v netréninkové dny snižovat množství kalorií?

Sleduj nás: