Můj účet
Přihlášení
Menu

Nejčastější chyby v tréninku nohou. Co nedělat a jak správně zacílit svaly, aby byl vidět progres?

Trénink každé svalové partie s sebou přináší řadu možných chyb, kterých se můžete dopustit. Tyto chyby mohou nejen zapříčinit nepříjemná zranění, ale také negativně ovlivňují váš výkony a zhoršují tak výsledný efekt tréninku. Pojďte mrknout na největší chyby při tréninku nohou.

Nevhodně zvolené cviky

Největší problém s výběrem cviků mají pochopitelně začátečníci, kteří například od kamarádů slyšeli, že na nohy je skvělé dělat různé varianty dřepů. Po několika sériích obyčejných dřepů přijdou čelní dřepy, poté hacken dřepy a celý trénink zakončí dřepy v multipressu. V čem je problém? V tomto případě především ve spodních zádech, které jistě druhý den ucítíte. Je pravda, že různé verze dřepů pomohou zacílit na jiné svalové skupiny, neznamená to, že by vaším cílem mělo být, zakomponovat všechny do jednoho tréninku. Trénink si správně rozvrhněte. Zařaďte do tréninku jednu nebo dvě varianty dřepu a zbytek doplňte nějakými izolovanějšími cviky, které svaly mnohem lépe prokrví a omezíte fungování jiných pratií. Kromě toho snížíte riziko zranění a váš trénink bude mít daleko lepší efekt na nárůst svalů. 

Náš tip: Než se naplno pustíte do nějakého nového cviku, důkladně si nastudujte techniku a nepřeceňte své síly. Zbrklost a špatná technika jsou jedny z hlavních příčin zranění v posilovně.  

Nepřeceňujte síly - velké závaží

Další chyba, která je častá především u nováčků, je velká zátěž. Většina má pocit, že aby mu to pořádně "rostlo", nejvíc co unese. To s sebou přináší hned řadu komplikací. Technika cviků jde u vyšších vah samozřejmě většinou stranou, což je ideální způsob, jak si přivodit zraněníNaše tělo není zvyklé zvedat přehnaně těžká břemena. Pokud tedy začnete cvičit s těžkými váhami, aniž byste na to svoje tělo připravili, bude to značně stresující pro vaši centrální nervovou soustavu. Nežeňte se zbytečně za co největšími čísly a vyčkejte. Nejprve si osvojte správnou techniku cviků a až potom se pusťte do postupného navyšování vah

Extrémní přetížení svalů

Mnoho lidí si na nohy vyhradí jeden den za poměrně dlouhou dobu, kdy se na tréninku naprosto zničí, týden nemohou chodit a doufají, že jim po celou tu dobu nohy porostou. Naneštěstí takhle lidské tělo nefunguje. Bez ohledu na to, jak dlouho budete mít problém se zvednout ze židle, svaly přestanou růst po zhruba 48 hodinách po tréninku. To znamená, že pokud vás nohy bolí i po dvou dnech, trpíte zbytečně. Mnohem přínosnější tedy je zařadit nohy do tréninkového plánu častěji, ale s menší intenzitou, aby vaše svaly stihly dostatečně zregenerovat.

Nedostatečná mobilita a stabilita

Základním předpokladem pro úspěšné zvládnutí všech tréninků je mimo jiné rozsah, ve kterém jste schopni provádět cviky. Pokud vám dělá problém udělat dostatečně hluboký dřep nebo například udržet rovnováhu u výpadů, rozhodně byste měli zapracovat na své mobilitě a stabilitě. Na tyto věci je potřeba se zaměřit především mimo samotný trénink a to je důvod, proč jim většina lidí nevěnuje dostatečnou pozornost. Nejedná o nic, co by se nedalo napravit několika minutami cvičení párkrát týdně. Najděte si pár mobilizačních a stabilizačních cvičení například na YouTube a uvidíte, že výsledek se dostaví brzy

Kulacení spodních zad

Nesprávná technika s sebou velmi často přináší jeden hlavním problém a tím je kulacení spodních zad. Netýká se to pouze dřepů, ale i dalších cviků, jako je například leg press, mrtvé tahy, výpady,.. Většina lidí si ani neuvědomuje, že se této chyby dopouští, což může vést k vážným problémům se zády. Pokud vás při cvičení záda bolí, zkuste dělat problémové cviky pomalu a bez závaží, abyste si zafixovali správnou techniku. Problém se spodními zády bývá také velmi často v mobilitě kyčlí. Ideální je, když vás během tréninku kontroluje váš sparing a hlásí vám, jestli provádíte cvik správně, popřípadě v čem děláte chyby

Co si z článku odnést?

Ze všeho nejdůležitější je správná technika, která není jen prevencí zranění, ale také maximalizuje zatížení konkrétní svalové skupiny. Pokud v provedení určitého cviiku objevíte chyby, pracujte na nich mimo trénink - klidně doma. Zbytečně nepřeceňujte své síly, dokud si nejste jistí svou technikou, a neriskujte zranění. Pokud je to možné, cvičte se sparingem, který vás může upozornit na případné chyby. 

Pokud hledáte inspiraci na trénink nohou, podívejte se na video s Jirkou Vackem, ve kterém se zaměřuje na správnou techniku jednotlivých cviků i na nejčastější chyby: NEJÚČINĚJŠÍ CVIKY PRO BUDOVÁNÍ STEHEN. Jak udělat správně dřep. Cviky na předky stehen.

Mohlo by vás zajímat:

 

Zásobník cviků na zadek. Nejlepší cviky pro pevný a kulatý zadek. Top 10 cviků.

Pevný a kulatý zadek je snem každé holky. Máme pro vás několik cviků, které vám pomohou hýžďové svaly zpevnit i zakulatit. 

Zásobník cviků na záda. Nejlepší cviky pro budování zádových svalů. 

Záda, partie na kterou si nejméně vidíme a jedna z nejdůležitější partií našeho těla. Chce to trénink, správné cviky a plnou koncentraci na trénink. Mrktněte na ty nejlepší cviky.

Zásobník cviků na prsa. Velikost, objem a síla. Nejlepší cviky na prsa.

Přehled všech cviků na prsa na jednom místě včetně popisku a obrázků Najdete zde i instruktážní videa. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: