Můj účet
Přihlášení
Menu

Petr Havlíček o podvýživě: Příčiny, příznaky a jak z toho ven?

Podvýživa často nesouvisí pouze s nízkým kalorickým příjmem, ale i nedostatečným příjmem mikronutrientů, díky nevyvážené či příliš průmyslově zpracované stravě, proto podvýživa je i častým případem obézních lidí. Na toto téma se v podcastu rozpovídal i výživový specialista Petr Havlíček.

Co je to podvýživa?

Podvýživa má mnoho různých forem. Je to stav, kdy tělu chybí potřebné množství živin pro jeho správné fungování. Tento stav může nastat nejen u lidí s nízkou tělesnou hmotností, ale také u těch, kteří mají nadváhu nebo obezitu. U obézních lidí se může jednat o nedostatek důležitých vitamínů, minerálů a dalších živin, ačkoliv konzumují dostatečné množství kalorií. Podvýživa znamená nevyvážený příjem živin (makroživin, mikronutrientů), který může vést k různým zdravotním problémům.

Jaké jsou příznaky podvýživy?

Příznaky podvýživy mohou být různé a často se liší v závislosti na závažnosti a délce trvání nedostatku živin. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Únava a slabost: Nedostatek energie a živin vede k celkové únavě a slabosti. Lidé se cítí vyčerpaní i po minimální fyzické aktivitě.
  • Mentální a emoční problémy: Nedostatek živin ovlivňuje i funkci mozku a může vést k problémům s koncentrací, pamětí, depresemi a úzkostí.
  • Ztráta hmotnosti: Nedostatek kalorií způsobuje úbytek tělesné hmotnosti. Což, je během redukčního období žádoucí a v pořádku, ale vše by mělo být kontrolované.
  • Oslabení imunitního systému: Nedostatek potřebných živin pravděpodobně oslabí i imunitní systém, což vede k vyšší náchylnosti k nemocem.
  • Ztráta svalové hmoty: Při podvýživě tělo začne odbourávat svalovou hmotu (katabolismus), aby získalo potřebnou energii. To má za následek oslabení svalů a snížení fyzické síly.
  • Problémy s růstem a vývojem: U dětí může podvýživa zpomalit růst a vývoj. Nedostatek živin potřebných pro růst kostí, svalů a dalších tkání může vést k opožděnému tělesnému a duševnímu vývoji.
  • Anémie (chudokrevnost): Nedostatek železa a dalších živin může vést k chudokrevnosti, což způsobuje únavu, bledost a dušnost.
  • Kožní problémy: Nedostatek vitamínů a minerálů může způsobit suchou, šupinatou nebo snadno zranitelnou kůži, vypadávání vlasů a lámavé nehty.
  • Poruchy zažívání: Podvýživa může vést k problémům se zažíváním, jako je průjem, zácpa a nadýmání.

Ve sportu je tento jev již pojmenovaný, jmenuje se to RED-S, neboli relative energy deficiency. Jedná se o stav, kdy sportovci mají výrazně nižší energetický příjem, přesto podávají výkony, takže nikdo neřeší, že by se mohlo jednat o nějaký stupeň podvýživy. RED-S má celou řadu příznaků, počínaje únavou, ztrátou aktivní hmoty, přes zvýšenou nemocnost, chudokrevnost, pokles imunitních funkcí, až po únavové zlomeniny. Tyto příznaky se často začínají řešit až po delší době. Petr Havlíček říká: “Za svou kariéru jsem pracoval s mnoha vrcholovými sportovci a musím říct, že jsem snad nezažil jediného, který by měl dostatečnou výživu.”

Kdo je nejvíce ohrožený podvýživou?

Podvýživou jsou ohroženi především senioři, kteří často trpí ztrátou chuti k jídlu, problémy se žvýkáním a polykáním. Osoby se závažnými nemocemi, často trpí podvýživou kvůli zvýšeným nárokům na živiny, ztrátě chuti k jídlu nebo malabsorpci. Lidé s poruchami příjmu potravy, jako je anorexie a bulimie, mají často výrazně omezený příjem potravy, což vede k závažným zdravotním problémům způsobeným nedostatkem živin. Sportovci, kteří nedodržují vyváženou stravu, již zmíněno výše, ale i osoby s nízkým socioekonomickým statusem často nemají přístup k dostatečně kvalitní a rozmanité stravě kvůli finančním omezením, což vede k nedostatku živin a zvyšuje riziko zdravotních problémů spojených s podvýživou.

Jak se správně stravovat pro vyvážený jídelníček?

Napsali jsme vám několik pravidel pro zdravé stravování. 

  • Mějte pestrý jídelníček: Zahrňte do svého jídelníčku různé druhy potravin ze všech hlavních skupin potravin, včetně ovoce, zeleniny, obilných i luštěninových výrobků, bílkovin a zdravých tuků. Různorodost zajišťuje přísun různých živin.
  • Jezte dostatek ovoce a zeleniny: Jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují celkové zdraví.
  • Nezapomeňte na bílkoviny: Zařaďte do jídelníčku různé zdroje bílkovin, jako jsou libové maso, ryby, vejce, luštěniny, tofu a ořechy. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a opravu tělesných tkání.
  • Omezte přidané cukry a sůl: Snižte příjem potravin a nápojů s vysokým obsahem přidaných cukrů a soli, které najdete především v průmyslově zpracovaných potravinách. 
  • Vyberte si zdravé tuky: Skvělým zdrajem tuků jsou vejce, avokádo, olivový olej, ořechy a semínka, místo nasycených a trans-tuků, které se nacházejí v tučných masech a průmyslově zpracovaných potravinách.
  • Hydratujte se: Hydratace je součástí vyváženého jídelníčku. Pijte dostatek vody během dne. Omezte konzumaci slazených nápojů a alkoholu.
  • Pravidelnost stravování: Jezte pravidelně a nevynechávejte jídla. Snažte se mít tři hlavní jídla denně a popřípadě i menší svačiny, abyste udrželi stabilní hladinu energie a zabránili přejídání.

Mohlo by vás zajímat: 

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.Snídaně je základ dne? Rozhodně ne pro všechny. Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky spojené se zdravou snídaní. 

Jak funguje reverzní dieta? Cesta k trvalému hubnutí.

Reverzní dieta neboli obrácená dieta je stravovací plán, který se liší od klasických přístupů. Jejím cílem je postupné navyšování energetického příjmu.

Sleduj nás: