Můj účet
Přihlášení
Menu

Proč jíst omega 3 mastné kyseliny? Přínos pro zdraví, účinky a správné dávkování.

Omega 3 mastné kyseliny bývají velmi často považované za jeden z nejdůležitějších doplňků a to nejen ve sportovní výživě. A aby také ne, jejich fungování bývá často spojováno se zdravím pohybového aparátu, správným fungováním kardiovaskulárního systému a při posilování lepším budování svalové hmoty. I se suplementací omega 3 vyvstává celá řada otázek. V dnešním článku se tedy dozvíte vše, co k užívání omega 3 potřebujete vědět.

Základní informace

Omega 3 jsou dvě (respektive tři) polynenasycené mastné kyseliny - EPA a DHA. Tou třetí může být ALA, která se ale vyskytuje primárně v rostlinných zdrojích a tělo ji musí velmi ztrátově konvertovat na EPA a DHA. Pokud jde o účinky těchto dvou látek, EPA a DHA jsou nepostradatelnou složkou buněčných membrán. Hlavním zdrojem obou těchto kyselin jsou tučné mořské ryby a potažmo jejich olej, vegetariánské zdroje, jako například mořské řasy, už omega 3 tolik neobsahují. A tím se dostáváme k hlavnímu problému, protože zatímco obyvatelé přímořských států konzumují ryby s železnou pravidelností, u těch vnitrozemských bývá v jídelníčku zastoupena zcela minimálně - často na úkor jiných tuků.

Kde všude je najdeme?

Kromě omega 3 a 6 mastných kyselin ještě existují omega 9, které si naše tělo narozdíl od předchozích dvou dokáže samo vyrobit. Přesto ale má opodstatnění přijímat omega 9 ze stravy dále, nejbohatším zdrojem těchto kyselin je olivový nebo řepkový olej. Omega 6 se vyskytují primárně v různých rostlinných semínkách a ořeších (dýňové, lněné, slunečnicové,...) a omega 3, jak jsme již jednou zmiňovali, obsahují mořské i sladkovodní ryby. 

Zásadní problém představuje poměr omega 3 a 6

O tom, jak závažný problém představuje nepoměr panující v dnešní stravě mezi omega 3 a omega 6, jste již určitě slyšeli. Různé odborné výzkumy2 ukazují, že jsme v průběhu vývoje lidského pokolení byli intuitivně schopni dosahovat poměru zhruba 1:1, zatímco dnes je to až 16:1 ve prospěch omega 6. Mohou za to samozřejmě nejrůznější rostlinné oleje, které používáme běžně při vaření, ale i celková skladba jídelníčku. Důležité je si uvědomit, že zatímco omega 3 v mají obrovské množství zdravotních benefitů, ve chvíli, kdy ve stravě rapidně převažují omega 6, riskujete kardiovaskulární problémy, zvýšenou inzulinovou rezistenci a tím pádem i obezitu. Z toho tedy docházíme k závěru, že pokud nemůžete několikrát do týdne konzumovat ryby, vyplatí se omega 3 mastné kyseliny užívat.

Musím brát omega 3, když jím ryby?

Pokud jste se někdy snažili dohledat, kolik omega 3 je ideální za den přijmout, možná jste si všimli, že různé zdroje tvrdí něco úplně jiného. To proto, že oficiální zdroje DDD EPA a DHA nestanovili. Existuje pouze doporučené dávkování ALA3, která ale není ve stravě tolik deficitní. V případě dvou nejdůležitějších kyselin se ale bavíme o příjmu někde mezi 500 a 1000mg denně. Možná vás tedy napadá, zda má smysl omega 3 kyseliny brát, pokud jíte ryby pravidelně, tedy řekněme třeba obden. V takovém případě je nutné se podívat na to, kolik EPA a DHA daná ryba obsahuje. Jak totiž ukazují různé databáze4, napříč jednotlivými druhy ryb se výsledky dost liší. Zde je tedy pár konkrétních druhů ryb rozdělených do kategorií podle toho, kolik mg omega 3 obsahují na 85g porci tepelně upraveného masa: 

  • 0 - 200 mg - krevety, krab, sumec, humr, tilápie a surimi
  • 200 - 500 mg - tuňák, halibut, oliheň, treska, sebastes 
  • 500 - 1000 mg - mečoun, pstruh, ústřice, sardinka, losos(některé druhy)
  • 1000 - 1500 mg - losos (některé druhy), makrela, některé druhy tuňáka
  • 1500 a více mg - sleď, makrela (z atlantiku) a losos (atlantik) 

Kdy omega 3 používat a jaké vybrat?

Omega 3 se hodí za všech okolností používat s jídlem. Jídlo bohaté i na jiné tuky totiž jednak zvyšuje využitelnost kapslí a jednak také čím větší jídlo aktuálně jíte, tím méně je z omega 3 mastných kyselin cítit rybina a možný nepříjemný pocit v ústech. Vybírat můžete opět z několika různých doplňků. Podle Lukáše Roubíka, autora knihy Moderní výživa ve fitness a silových sportech, jsou nejlépe absorbovatelnou formou fosfolipidy, které najdete například v oleji z krillu, u něhož ale musíte počítat s vyšší cenou. Druhou variantou disponující dobrou využitelností jsou reesterifikované triglyceridy. Za nimi jsou poté klasické triglyceridy, které najdete ve většině dostupných doplňkůNejhorší využitelnost (zhruba poloviční oproti triglyceridům) pak mají ethyl estery, kterým se osobně doporučuji vyhnout. 

Nejprodávanejší Omega 3:


Prom-in Native Omega 3

Omega 3 je esenciální mastná kyselina (EFA), která pochází z rybího tuku. Podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému, ochranu kloubům a zlepšuje hladinu tuků v krvi. Pure Omega 3 jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem EPA a DHA, které nejsou snadno dostupné v přirozeném jídelníčku.


Reflex Omega 3

Kapsle s obsahem koncentrovaného přírodního rybího oleje s vysokým podílem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Nezávisle testován na nepřítomnost látek dopingové povahy a toxinů.


Amix Krill Oil 1000 mg

Omega je získaná z krilu, korýše, který žije v mořích a oceánech polárního pásu. Je velmi stabilní, neobsahuje těžké kovy a díky zastoupení omega mastných kyselin ve formě fosfolipidů je pro tělo lépe využitelný než rybí olej. Zdroj omega 3 a 6 mastných kyselin.  


Omega tři mastné kyseliny a sportovci: 

Bylo prokázáno, že omega-3 snižují bolestivost svalů a otoky a zvyšují rozsah pohybu po zátěžovém cvičení. V jedné studii ragbyových hráčů dospěli vědci k závěru, že přidání rybího oleje do bílkovinového doplňku významně snížilo únavu i svalovou bolestivost.

Omega-3 podporují růst svalů. Který sportovec by nechtěl mít silnější svaly? Tělo zpracovává protein, který svaly potřebují pro růst a funkčnost. Tento proces je známý jako syntéza bílkovin. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají tomuto procesu.

Co si z dnešního článku odnést?

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou velmi důležitá složka potravy, které bohužel nevěnujeme tolik pozornosti, kolik by si zasloužila. Pokud tedy nejíte rybu alespoň třikrát týdně, užívání omega 3 v tabletách bych určitě zvážil. Nejlepší (a nejdražší) volbou je Krill Oil, následují reesterifikované triglyceridy a triglyceridy jako takové, kterými chybu neuděláte a v poměru ceny a kvality vyjdou dobře. Můžete zvolit omega 3 jak tekuté, tak i kterékoliv kapslové

Zdroj: Miroslav Dvořák

Mohlo by Vás zajímat: 

Jaké tuky jsou zdravé? Tabulka potravin bohaté na tuku. Kolik tuku na kg váhy?

V tomto článku najdete vše, co potřebuje vědět o tucích. Připravili jsme pro vás i přehled potravin bohatých na tuky.

Suplementační pyramida. Jaké suplementy jsou potřebné a jaké zbytečné.

Na trhu existuje nepřeberné množství doplňků a vyznat se mezi nimi může být obzvlášť pro začínající cvičence docela problematické. Není nic neobvyklého, že začátečníci utrácí velké množství peněz za doplňky, které vlastně vůbec nepotřebují. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

  1. http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/omega-3-mastne-kyseliny-epa-a-dha-jsou-vhodne-pro-vsechny?source=rss
  2. www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332206002435
  3. ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
  4. www.seafoodhealthfacts.org/seafood-nutrition/healthcare-professionals/omega-3-content-frequently-consumed-seafood-products