Můj účet
Přihlášení
Menu

Jsou zdravé tuky? Kolik bychom jich měli mít ve stravě?

Co děláte ve výživě špatně?

Zaměřujete se na jednu konkrétní složku a odsodíte tak celou potravinu, přitom má daná potravina další přínosné benefity pro zdraví a jejím vyřazením naděláme více škody než užitku. Nerozebírejte potraviny na složky, dívejte se na ní jako na komplexní živinu.

TUKY #1 | Jak zabránit oxidaci tuků? Jaké má být rozložení tuků ve stravě. Omega 3, jaké jíst?

Časová osa podcastu:
0:00 Úvod
4:00 Vytrhávání věcí z kontextu
6:00 Řepka olejka jako perspektivní plodina?
8:00 Nesportující lidí jí hodně živočišných tuků, sportovci preferují rostlinné.
10:00 Vytváříme ze stravy extrémy a obyčejný konzument neví, co má jíst.
15:00 Názor Petra Havlíčka na rozložení tuků ve stravě.
18:00 Co všechno má vliv na kvalitu tuků, které konzumujeme?
22:20 Nasycené i nenasycené se označují jako nezdravé, je tomu tak?
28:00 Co jsou to mono nenasycené a polynenasycené tuky?
30:00 Kosový olej obsahuje nezdravé nasycené mastné kyseliny, máme se mu vyhýbat?
34:35 Je lepší mít ve stravě více živočišných nebo rostlinných tuků?
37:00 Omega 3 a 6 si neumíme vyrobit a je třeba je přijímat, ale v určitém poměru a v určité míře.
43:00 Oxidace omega 3 a 6 nasycených mastných kyselin.
45:00 Jak se vyrábí omega 3, jak je uchovávat a aby neoxidovaly a jak je užívat?
50:00 Naše doporučení jsou aktivní a zdravé jedince, kteří se o sebe starají. Tady jsou.
52:00 Je dobré konzumovat velké množství ořechů?
54:00 Ne každý má peníze na to, aby kupoval bio a farmářské potraviny.
57:00 Proč vyházet průmyslově zpracované potraviny?
58:20 Jak tuky ovlivňují náš mikrobiom.
1:05 Co je to ortorexie?

Tipy na Omega 3 mastné kyseliny s antioxidanty:

Life Extension Super Omega-3 EPA/DHA Fish Oil, Sesame Lignans & Olive Extract

Rybí olej Omega-3 v Omega-3 EPA/DHA se sezamovými lignany a extraktem z oliv, působí proti oxidaci omega 3 mastných kyselin. Maximálně kvalitní čistý rybí olej z nedotčených vod u pobřeží Aljašky.

Puhdistamo Super Omega 3

Omega 3 původem z krillu žijícího kolem Antarktidy. Super Omega 3  mají vynikající biodostupnost, jsou prémiové kvality a čistoty. Samozřejmostí je nulový obsah balastních aditiv, pojiv, plnidel a umělých sladide. Mají přirozený obsah astaxanthinu, cholinu a fostatidylcholinu.

Viridian Trout Oil 

Prémiový rybí tuk původem ze skandinávského duhového pstruha. Jde o rybí olej, který nastavuje laťku v oblasti výživových kvalit, chuti, čerstvosti, čistoty a ekologické udržitelnosti. (Olej v kapslích je stejné kvality jako klasický tekutý olej, certifikaci BIO státní autority neudělují pouze kvůli rostlinnému glycerolu).

Now Foods Ultra Omega 3

Ultra Omega 3 obsahuje koncentrovaný rybí olej vyrobený za přísných standardů kontroly kvality. Je uzavřen v měkkých želatinových kapslích s enterickým potahem, lze tedy pohodlně užívat bez chutě a zápachu rybího oleje, navíc obsahuje vysoký podíl důležitých omega 3 kyselin EPA a DHA.


TUKY #2 | Kouřový bod. Přebytek omega 6 ve stravě. Jaký olej na smažení?

Časová osa podcastu:
0:00 Úvod
1:15 Má smysl řešit kouřový bod?
6:00 Co je lepší řepka nebo slunečnice? Který olej je nejlepší na smažení? 
13:10 Živočišné tuky. Rychta za smažení na přepuštěném másle. 
15:00 Kardiovaskulární nemoci a omega 6 mastné kyseliny.
18:30 Jsou vůbec ještě nutné ryby v nich Omega 3 moc není? V čem jsou ryby prospěšné pokud právě vyjmeme ty omega 3 tuky? 
20:40 Jsou i české ryby zdrojem omega 3 mastných kyselin?
22:20 Pokud budu konzumovat maso, mléko či vejce od zvířat s přirozenou potravou a dostatkem pohybu, dostanu více a lepší omega3 než od levného omega3 suplementu? Všude se říká že omega3 jsou jen v rybách, to je nesmysl ne? 
24:15 Jak poznám jestli mám v těle dostatek omega 3?
26:54 Doplněk stravy omega 3 bez polyfenolů jsou prý vyhozené peníze, protože v žaludku oxidují a nedají tělu nic. Jako zdroj polyfenolů se dodává prý olivový olej.  Znamená to, že "oxidaci" Omega 3 zabráníme i tím, že je budete užívat s olivovým olejem? Jaké Omega 3 byste doporučili?
28:00 Měli bychom nahrazovat živočišné tuky a potraviny rostlinnými? (rostlinné pomazánky i kupované)
30:00 Ořechy a semínka jako zdroje prospěšných tuků. Jsou ořechy a krémy z nich vhodné jako svačina?
33:30 Co je lepší do pečení do těsta. Olej nebo máslo?
35:50 Měli by děti jíst více živočišných nebo rostlinných tuků? Liší se příjem tuků u dětí?
39:30 Vliv vysokého příjmu tuku na žlučník.
40:20 Je pravda, že by se nasycené tuky neměly konzumovat na denní bázi?
41:20 Je pravda, že jezení větší množství ořechů je karcinogenní nejen kvůli tuku, ale i plísním?
42:15 Když jedu stravování 80/20 mám hledět na to, aby nasycené tvořili max. 1/3 celkového příjmu tuků?
44:30 Cholesterol a příjem nasycených tuků? Je v pořádku jíst máslo nebo není? Živočišné tuky prý snižují „dobrý“ cholesterol a prudce zvyšují „zlý“ a to již za poměrně krátkou dobu. Údajně stačí cca týden-dva jíst denně 10 g másla nebo plnotučný aby se snížila hladina „hodného“ cholesterolu o 1/3.

TUKY #3 | Bez tuku nemůže tělo fungovat. Je mléčný tuk špatný? Palmový tuk a avokádo.

Časová osa podcastu:
0:00 Úvod
0:40 Jsou dobré ztužované tuky? 
1:30 Proč je mléčný tuk špatný a neměl by se tolik konzumovat? (Plnotučné mléčné výrobky) Je pravda, že cholesterol zvyšují mimo jiné i nasycené tuky například z mléčného tuku a masa? Je prokázána škodlivost každodenní konzumace?
3:00 Není mléko jako mléko.
5:20 Znáte někoho, kdo se denně přejídá tučnými sýry?
6:40 Mléko obsahuje CLA, který se prodává jako doplněk stravy na hubnutí.
10:40 Fyzický strádáme a psychicky to nezvládáme.
11:30 Hledáme, špatné věci, na těch, co jsme sami zkazili. 
14:30 Malá odbočka ke sladidlům aneb malé množství jedu tělo posílí? 
19:00 Je pravda, že po rostlinných tucích a olejích se méně přibírá než po živočišných?
22:00 Jedlo se v minulosti více živočišných tuků než rostlinných?
23:00 Palmový tuk. Zdraví, etika, mafie a devastace přírody. Kolik toho vede potravinářství?
25:20 Odsuzujeme palmový tuk, ale avokáda jíme po kilech. 
28:10 Jaký máte názor na alternativní druhy olejů např. dýňový, lněný či olej z vlašských ořechů apod. K čemu, nebo do čeho jsou tyto netradiční oleje vhodné, respektive jestli jsou vůbec vhodné? Hodně jsem slyšel o lněném oleji, že na studenou kuchyni je výborný, neboť obsahuje poměrně slušné zastoupení omega 3 a je třeba vhodnější než řepkový olej, ale zase nevhodný na tepelnou úpravu?
30:00 Namáčení ořechů a semen - zdravotní benefity.
32:00 Plýtvání a vyhazování jídla.
33:30 Co hrozí při nedostatečném příjmu tuku? Jaké zdravotní problémy může nedostatek tuků způsobit? 
35:00 TUK NENÍ DŮVOD, PROČ NABÍRÁŠ TUK!
37:00 Je pravda, že si člověk sám dokáže vyrábět Omega 3 mastné kyseliny?
42:20 Petr se věnuje výživě už několik desítek let, je něco, na co Petr během těch let změnil názor nebo by nyní udělal jinak?
43:20 Nikdo není neomylný. Chce to umět přiznat chybu nebo říct nevím.
 
Mohlo by vás zajímat:

 

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku či jeho intenzita a samozřejmě i načasování jídla před tréninkem hraje významnou roli. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: