Můj účet
Přihlášení
Menu

Vše o vitamínu A

Pro většinu lidí, kteří se alespoň trochu zajímají o zdraví a výživu, je vitamin A pravděpodobně nejznámější pro jeho zrakové benefity. Je to ale jeho jediná důležitá funkce? Již malé děti ví, že na oči je dobrá mrkvička, kde jinde ale vitamin A najdeme? Co hrozí při jeho nedostatku a je nějaké období v životě člověka, kdy bychom si naopak na jeho příjem měli dávat větší pozor? To vše se dozvíte o pár řádků níže.

Vitamín A

Vitamin A se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích a jedná se o souhrnné označení pro několik strukturně podobných látek: retinol, retinal, kyselinu retinovou, beta-karoten a jiné provitaminy. Retinol se nachází pouze v potravinách živočišného původu, zatímco v rostlinných zdrojích se nachází prekurzory vitaminu A – tzv. karotenoidy. Mezi nejznámější karotenoidy a zároveň provitamin A patří beta-karoten. Z karotenoidů si pak naše tělo dokáže samo syntetizovat vitamin A, a to metabolizací v játrech, kde se zároveň ukládá do zásob. Beta-karoten má také antioxidační účinek (podle toho zřejmě písmeno A – vitamín A = antioxidant), tedy zabraňuje poškození buněk, které může být způsobené volnými radikály, dále se mu přikládá podíl na imunitních dějích.

Funkce vitamínu A

Jak už jsme nastínili v úvodu, jedna z nejhlavnějších funkcí vitaminu A je podíl na správném fungování zraku, zejména vidění za šera. Současně retinal má přímý vliv na barevné vidění a je důležitý pro obnovu pigmentů v sítnici oka. Kromě toho vitamin A pozitivně ovlivňuje růst a vývoj všech buněk, sliznic, kůže, podílí se na krvetvorbě a již zmíněné imunitě.

✅ podílí se na správné funkci zraku
✅ podílí se na správném růstu a vývoji buněk, sliznic, kůže
✅ podílí se na správné funkci krvetvorby
✅ podílí se na správné funkci imunity

Kde vitamín A najdeme

Již víme, že samotný vitamin A se nachází pouze v živočišných produktech. Na vitamin A jsou bohatá zejména játra, najdeme ho však i v menším množství ve vejcích (hlavně žloutku), tučných rybách, mase a mléčných výrobcích.
Zdrojem provitaminu A (beta-karotenu) je hlavně červená, žlutá, zelená či oranžová zelenina a ovoce.
Pro tělo je výhodné, když se karotenoidy konzumují současně s tukem, například když se do dušené zeleniny přidá trochu oleje. Dochází pak k lepšímu využití a přeměně na vitamin A.

Deficit a nadbytek

Právě výraznější omezení tuků, například ve snaze hubnout nebo v předzávodní přípravě ve fitness, může nastat nedostatek nejen vitaminu A, ale i dalších vitaminů rozpustných v tucích (D, E, K). Nicméně krátkodobé snížení tuků jistě nepovede k deficitu těchto vitaminů, jelikož vitamíny rozpustné v tucích jsou v organismu ukládány na nějaký čas do zásoby. Proto deficit ve vyspělých zemích je velmi vzácný a s projevy jeho nedostatku se můžeme setkat převážně v rozvojových zemích. Důsledkem nedostatku vitaminu A se odvíjí od jeho funkcí, tzn. může nastat šeroslepost až slepota, porucha imunitního systému, únava, zhoršení stavu pokožky, nehtů, vlasů apod. V našich končinách se s deficitem tohoto vitaminu můžeme prakticky setkat při chorobách trávicího traktu, vedoucích k omezování vstřebávání tuků v organismu.

Nebezpečný je ovšem i jeho nadbytek, jelikož vitamín A patří k nejvíce toxickým vitaminům. K předávkování může nastat hlavně při neadekvátním užívání potravinových doplňků. Pozor by si měly na vysoký příjem vitaminu A dávat převážně těhotné ženy, u kterých můžou vysoké dávky tohoto vitaminu způsobit poruchy nervového a kardiovaskulárního systému plodu. Dále se můžou dostavit bolesti hlavy, apatie, nechutenství nebo i kostní a jaterní poškození. Těhotným se tedy doporučuje vyloučit potraviny bohaté na vitamin A, zejména játra a výrobky z nich.

Je potřeba vitamín A suplementovat

Co se týče suplementace vitaminu A, je u zdravého člověka stravující se pestře zbytečná. Spíše se zvyšuje riziko předávkování při vysokých dávkách, hlavně během těhotenství. Ve výjimečných případech suplementaci doporučí lékař. Opět platí, že zdravá, pestrá a vyvážená strava nám zajistí dostatečný přívod všech základních živin, vitamínů, minerální látek a měla by být na první příčce.

Nejlepší vitamíny a minerály

Pokud vás vitamíny a minerály zajímají obecne, doporučujeme shlédnout video s Jirkou Vackem, ve kterém hovoří právě o dané problematice. Ve videu se dozvíte, jaké vitamíny a minerály mají opravdu smysl, jakou formu zvolit, nebo třeba to, jak a kdy je doplňovat.

Závěr 

  • Skupina vitamínů rozpustných v tucích. Pro lepší využitelnost konzumovat s tukem
  • 2 formy: z živočišného zdroje -> Vitamin A. Z rostlinného zdroje -> karotenoidy (provitamin A) 
  • Zásoba v organismu (v játrech) -> méně častý deficit 
  • Zdroj: játra, žloutky, rybí tuk, maso, červená, žlutá, zelená zelenina a ovoce 
  • Funkce: důležitý pro správnou funkci zraku, imunity, pro správný růst a vývoj buněk, kvalita kůže, vlasů, nehtů, aj. 
  • Deficit: šeroslepost, porucha imunitních funkcí, zhoršení stavu nehtů, vlasů, únava 
  • Nadbytek: bolest hlavy, apatie, nechutenství, kostní a jaterní poškození
  • pozor v těhotenství -> možné vývojové vady plodu

Zdroj: Simona Horáčková

Mohlo by vás zajímat:

Suplementační pyramida. Jaké suplementy jsou potřebné a jaké zbytečné.

Na trhu existuje nepřeberné množství doplňků a vyznat se mezi nimi může být obzvlášť pro začínající cvičence docela problematické. Není nic neobvyklého, že začátečníci utrácí velké množství peněz za doplňky, které vlastně vůbec nepotřebují. 

Vše, co byste měli vědět o BCAA. Co jsou to BCAA a jak fungují?

BCAA jsou esenciální rozvětvené aminokyseliny, které mají vliv v regulaci sacharidového, proteinového a lipidového metabolismu a zabraňují tomu, aby si tělo bralo na tvorbu energie bílkoviny ze svalů a podporují anabolismus.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroj:
  • Roubík, L. (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Erasport
  • Vitamin A. In Nzip.cz. Ministerstvo zdravotnictví České republiky. https://www.nzip.cz/clanek/1130-vitamin-a
  • Zlatohlávek, L. (2019). Klinická dietologie a výživa (Druhé rozšířené vydání). Current media.