Můj účet
Přihlášení
Menu

Ženy a proteiny: Kompletní průvodce a nejlepší proteiny na hubnutí

Rady, tipy, triky

Protein neboli bílkovina je základní součástí při procesu budování svalů. Kolem bílkovin se ale pohybuje mnoho mýtů a ženy se od jejich konzumace odklání. Pojďme tyto mýty zbořit a něco se o nich naučit.

Zažili jsme to asi všichni. Po týdnu tvrdé dřiny při cvičení a diety - krabiček plných brokolice, rýže a kuřete - cítíte neovladatelné nutkání zbavit se svého pečlivě navrženého jídelního plánu. Měřili jste a vážili svá jídla, ale bohužel slyšíte zmrzlinu a těstoviny, jak šeptají vaše jméno. Jak se ukázalo, tento hlas může být obzvlášť hlasitý, pokud jste žena. Podle studie publikované v „International Journal of Eating Disordes“, ženy mají tendenci se dožadovat sladkostí jako je čokoláda, zmrzlina a donuty, zatímco muži se raději zakousnou do pořádného steaku.

Naše tělo potřebuje sacharidy i tuky pro energii, bílkoviny jsou nezbytné pro růst a opravu tkání. Pokud si v posilovně dáváte opravdu zabrat, nedostatek bílkovin ve vaší stravě může bránit tělu zotavovat se a růst.

1. Význam bílkovin

Důvody pro přidání více bílkovin do svého jídelníčku jsou četné. Z dvaceti aminokyselin tvořících bílkoviny je devět esenciálních. Esenciální, neboli nepostradatelné si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Jediným způsobem, jak mohou být konzumovány, jsou potraviny.

Pokaždé když cvičíte, narušujete svalové tkáně, které rostou následně po cvičení. K tomu však potřebujeme dostatek „paliva“. Při správném příjmu bílkovin dochází k záchraně poškozených svalů aminokyselinami, které opravují tkáně tak, aby se vrátily ještě silnější.

"Protein stabilizuje vaše energetické hladiny a chuť k jídlu"


Pokud jste po celý den hladová, pravděpodobně nemáte dostatečné množství bílkovin při každém jídle. Ve srovnání se sacharidy, bílkoviny se tráví déle, než se rozpadnou. To znamená, že udrží váš hlad na uzdě.

"Protein pomáhá pálit kalorie efektivněji"


Z každých 100 kilokalorií přijatých z bílkovin je 25-30 kcal absorbováno během trávicího procesu. Vzhledem k tomu, že tělo vynakládá více energie na zpracování bílkovin, než při trávení sacharidů a tuků, lidé, kteří konzumují více bílkovin během dne, mohou zaznamenat rychlejší výsledky při ztrátě tuku než lidé, kteří mají jídelníček s nízkým obsahem bílkovin.

"Protein - opatření proti ztrátě (pálení) svalů"


Jak váš kalorický příjem klesá a sacharidy a tuky se stávají nedostatečnými v přísné stravě, je větší šance, že se vaše tělo obrátí na příchozí bílkoviny pro energii. To zanechává méně proteinů pro různé tělesné funkce. Pokud není přítomno dostatečné množství aminokyselin, tělo začne rozbíjet svalovou tkáně, aby získalo individuální aminoskupinu. Pro vás to může znamenat ztrátu svalů a zpomalení metabolismu v klidu.

2. Mýty o Bílkovinách


Mýtus: Bílkoviny způsobí, že budete mít mužnou postavu

Bílkoviny vás udělají silnější, ale nezpůsobí to, že budete vypadat jako chlap. Výběrem kuřecího masa nad čokoládou a zvedání těžkých vah vás nepřemění na vaší mužskou verzi.

Dámy, nezapomeňte, že vaše tělo obsahuje jen zlomek testosteronu potřebného k vybudování svalové hmoty. Dokonce i s přidáním bílkovin se nenabalíte svaly stejným způsobem jako mužský protějšek. Nadbytečné množství bílkovin nemusí nutně zvyšovat váš svalový vývoj. Bílkoviny se rozkládají na aminokyseliny, které něše tělo napoužívá jen na stavění svalové hmoty, proto bychom jejich příjem neměli podceňovat.

Mýtus: Bílkovinová strava zatěžuje ledviny

Máte-li již existující potíže s ledvinami, rozhodně byste měli být trochu opatrnější, ale pokud jste aktivní, můžete bez obav zvýšit příjem bílkovin.

3. Základní příjem bílkovin


Kolik denně jíst bílkovin?

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je standardní doporučení pro průměrnou stravu stanoveno na 0,8 gramů na kilo tělesné aktivní hmoty pro ženy a 1,4 gramů na kilo pro muže.

Tato doporučení jsou vytvořená pro průměrnou osobu se sedavou prácí. Pokud jste aktivní, chodíte a cvičíte nebo jste v kalorickém deficitu měli byste příjem bílkovin zvýšit. U žen se tato hranice pohybuje 1,3 – 1,8 gramů na kilo tělesné hmotnosti a u muže je to pak 1,8 – 2,2g. Bílkoviny můžete záskat ze zdrojů jako je kuře, ryby, červené maso, vejce, mléčné výrobky a kvalitní syrovátkové bílkoviny.

A jaké jsou ty neoblíbenější proteiny pro holky?

Mezi jedny z nejoblíběnějších se 100% řadí od MyProtein, jeho výhodou je, že se v balení od 1kg, takže mužete příchutě častěji točit, jako další bychom neradi opomenuli protein Applied Nutrition Diet Whey a do třetice všeho dobrého BiotechUSA Iso Whey Zero, který neobsahuje cukr, tuk, apsartan, lepek, cukr ani laktózu. 

Mohlo by Vás zajímat: 

Jak si vypočítat makroživiny a nastavit jídelníček? Kde a jak začít. Jak počítat kalorie.

Znáš tohle pravidlo, pro vypočítání správného kalorického příjmu? Mnoho lidé to nezohlední, forma si nijak nehýbe a oni nevědí proč. Prozradíme ti, jak si nastavit příjem a hlavně to, co je pro formu klíčové. 

Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Reference:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1426093
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19889822
  3. http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/protein.html#How%20much%20protein
  4. https://www.bodybuilding.com/content/women-and-protein-your-complete-guide.html