Můj účet
Přihlášení
Menu

Hruškový koláč ze špaldové mouky pro doplnění energie. Proč jíst špaldu?

Rádi byste zakousli ke svačině nebo po tréninku něco sladkého? Pokud vám došly proteinové tyčinky nebo byste rádi zkusili něco jiného pro doplnění energie, pak pro vás máme tip na tento skvělý koláč s hruškami a vlašskými ořechy.

Ingredience: Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

  • 50 g řepkového oleje
  • 70 g kukuřičné polohrubé mouky
  • 80 g špaldové mouky 
  • 50 g moučkového práškového cukru
  • 100 g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 2 odměrky vanilkového proteinu
  • 2 malé hrušky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • pečicí papír

 

Postup

  1. Olej smícháme s kukuřičnou a špaldovou moukou a práškem do pečiva.
  2. Přimícháme cukr a jogurt, vidličkou rozkvrdlaná vejce a proteinový prášek. Vymícháme hladké, mírně tekuté těsto.
  3. Hrušky omyjeme a nakrájíme na maličké kousíčky a společně s ořechy zlehka vmícháme do těsta.
  4. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. 
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě zhruba 20 minut.

 

Orientační přehled nutričních hodnot na 100g

Energetická hodnota
1171kJ
Bílkoviny
9,5g
Sacharidy
34g
Tuky
14,8g
Vláknina
4g

Proč jíst špaldovou mouku

Jedná se o nešlechtěnou pšenici. Narozdíl od klasické bílé mouky má zachovány všechny důležité živiny – bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, komplexní sacharidy, vlákninu a navíc je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, hořčíku, fosforu, zinku, železa a draslíku. Špaldová mouka je celozrnnou alternativou pšeničně bílé mouky a díky sladké a oříškové chuti se skvěle hodí na pečení.

Je lehce stravitelná a obsahuje hodně vlákniny. Má nízký glykemický index, proto je vhodná pro diabetiky a při redukci hmotnosti.


Sleduj nás i na sociálních sítích: