Zlaté Ověřeno zákazníky
Menu

Produktové kategorie

Jaký vybrat protein s intolerancí laktózy? Rozdíl mezi intolerancí a alergií.

Kategorie: Fitness a suplementy

Laktóza dokáže potrápit nejednoho člověka. Jedná se o nesnášenlivost mléčného cukru (laktosy) a podle statistik v Česku trpí intolerancí laktózy zhruba 20 % lidí. Intolerance se většinou objevuje až v dospělém věku, kdy ubývá produkce enzymu laktáza, který je produkován nejvíce v dětství, protože mateřské mléko má vysoký obsah laktózy, která má dobrý vliv na rozvoj nervového systému. 

Tolerance laktosy je regionálně velice rozdílná. V Dánsku a severských zemích postihuje asi jen 4 % lidí, zatímco u obyvatel v Thajsku je intolerance 97 % dospělé populace. Stejně tak to má drtivá většina afroameričanů a indiánů. 

Co je to laktóza?

Laktóza je disacharid, který se skládá ze dvou cukerných složek: glukózy a galaktózy. Tyto dvě složky se v lidském těle rozštěpí na dvě samostatné molekuly na základě laktázy. 

Příznaky intolerance laktózy

Mezi hlavní projevy intolerance laktózy patří výskyt trávicích a zažívacích problémů: nadměrná produkce plynů, bolesti břicha (křeče), průjmy. Tyto příznaky se většinou dostaví během půl hodiny po požití laktózy, ale mohou přetrvávat i několik hodin ve výjimečných případech i dní. 

Alergie na bílkovinu kravského mléka vs. Intolerance laktózy

Tyto dva pojmy si lidé často pletou. Mohou mít stejné příznaky, ale jejich princip je však zcela jiný. U alergie jde o nepřiměřenou alergickou reakci imunitního systému, zatímco u intolerance jde o chybějící enzym potřebný k trávení. 

Lidé s alergií nemají jinou možnost, než zcela vyloučit z jídelníčku tento alergen a držet tzv. bezmléčnou dietu. Řešením pro ně není ani kozí či ovčí mléko. 

Lidé s intolerancí to mají mnohem snažší. Úprava jídelníčku je individuální. Někomu stačí vyměnit mléčné produkty za sýry, máslo, šlehačku a zakysané výrobky, kde je laktózy výrazně méně. Pro zmírnění obtíží pomáhá nejíst mléčné výrobky na lačno a kombinovat je s dalšími potravinami. Problém se dá také doplněním laktázy před jídlem. Na trhu je i mnoho bezlaktózových potravin. 

 

Proteinové nápoje a intolerance laktózy

O této problematice mluvil v jednom z videí na našem YouTube kanále i Jirka Vacek, tudíž pokud vás druhy bílkovin zajímají více dopodrobna, určitě se na video doporučujeme podívat.

A jaký protein tedy zvolit s intolerancí laktózy? 

Na trhu je už teď mnoho druhů proteinových přípravků, které jsou pro lidi s intolerancí snášenlivé. Je to hlavněu většiny hydrolyzátů, které jsou už štěpené. Jejich „nevýhoda“ pro běžného člověka je, že se hodně rychle vstřebávají. Pomalejší jsou izoláty, které jsou taktéž skoro bez laktózy a teď konečně máme na trhu jeden super protein 100% syrovátkový koncentrát, který je zcela bez laktózy

Novinka z dílny BiotechUSA. 100% syrovátkový koncentrát BEZ LAKTOSY. Zásobování svalů kvalitními živinami je nezbytné pro normální svalovou funkci, růst svalů a údržbu. Stejně jako vy, vaše svaly také rádi „jedí dobře“. Chtěli byste si je dopřát s lahodným krémovým proteinovým koktejlem, ale laktóza je pro vás na černé listině? Nemusíte vynechat účinné proteinové doplňky a mléčné příchutě, i když trpíte nesnášenlivostí laktózy! 

 

Mohlo by vás zajímat:

SUPLEMENTAČNÍ PYRAMIDA: Druhý stupeň

Článek, který je zaměřený na makroživimy a konkrétně bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny,  jsou základními stavebními kameny pro budování svalové hmoty. 

 

JAKÉ VYBÍRAT SACHARIDY. Nejlepší zdroje sacharidů

Bulgur, semolina, quinoa, kusus nebo cizrna? Každá má něco do sebe, mrkněte na článek a zjistěte, jak vybírat sacharidy a jaké jsou ty nejlepší a nejvýživnější zdroje?



Dotaz na prodavače

Novinka ještě nebyla komentována, buďte první.


Dotaz

Recenze: *