Můj účet
Přihlášení
Menu

Zdravý koláč z dýně a rýžové mouky s lískovými ořechy.

Zdravé Dezerty

S příchodem podzimu se začínají v obchodech stále více objevovat dýně – klasické Hokaidó, máslové, muškátové, špagetové, atd. A to je skvělé. Dýně jsou totiž vděčnou surovinou, kterou lze použít k přípravě slaných i sladkých jídel. Zvlášť výborné jsou všechny možné dýňové koláče a buchty. Nevyzkoušet tento recept by byl doslova hřích. Koláč je krásně vláčný, plný oříšků a bezlepkový.

Ingredience Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

  • 400 g máslové dýně
  • 80 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 30 g vanilkového pudinkového prášku bez lepku
  • 30 g bezlepkové mouky
  • 30 g mletých lískových ořechů
  • 60 g rýžové mouky 
  • 4 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 lžíce ořechového másla z lískových ořechů
  • 50 g pohankových vloček
  • pečicí papír

 

Postup

  1. Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Až trochu vychladne, dáme ji do robotu a rozmixujeme na pyré.
  2. Přidáme změklé máslo, tvaroh, vejce a kukuřičný sirup a krátce promixujeme. Pak do směsi vmícháme obě mouky, mleté ořechy, vanilkový pudinkový prášek a jedlou sodu.
  3. Koláčovou formu vysteleme pečicím papírem a naplníme ji připraveným těstem (asi jeden hrnek těsta si necháme stranou a přidáme do něj ořechové máslo a vločky a krátce vše promixujeme). Na povrch koláče rozetřeme ořechovou pastu.
  4. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 50 až 55 minut.

Sleduj nás i na sociálních sítích: