Můj účet
Přihlášení
Menu

Můžou děti protein? Jaké doplňky stravy pro děti?

Otázka na suplementaci u dětí a mladých sportovců může být na jednu stranu banální a pro někoho možná i trochu komická, ale na stranu druhou ji spousta rodičů řeší a neví, co jejich syn nebo dcera při sportování můžou užívat, co je zbytečné a čemu by se naopak měli vyhnout. 

Doplňky nejsou steroidy!

Zatímco popularita posilování raketově vzrostla, ještě před pár lety si naprostá většina nesportující populace myslela, že potravinové doplňky nejsou dobré dokonce je považovali za zakázané a nelegální látky, jimiž se vrcholoví sportovci dopují v honbě za úspěchem. Považuji tedy za víc než vhodné uvést tento mýtus na pravou míru - Suplementy jsou neškodné, naopak v některých případech prospěšné doplňky, které jsou přísně kontrolovány ať už úřady ČR, tak úřady evropskými, a proto jako spotřebitel můžete mít jistotu, že v nich nenajdete nic, co by jen potenciálně mohlo ohrožovat zdraví. V mnoha případech jsou doplňky buď získávány z přírodních a běžně konzumovaných potravin (například extrémně rozšířený syrovátkový protein má svůj původ v mléce), nebo jsou sice vyrobené synteticky, ale svojí strukturou jsou naprosto totožné s přírodní látkou a tím pádem jsou i stejně přijímány naším organismem (příkladem může být synteticky vyrobený vitamin C, za jehož objevení byla udělena Nobelova cena). 

Co mladí sportovci používat mohou?

Alfa omega všeho je kvalitní stravování. Dítě by mělo přijímat kvalitní zdroje bílkovin, sacharidů a tuků z masa, mléka, mléčných výrobků, vajec, obilovin, luštěnin, ovoce, zeleniny atd. Víme, že děti jsou vybíravé a né vždycky všechno chtějí, ale pokud aspoň část z výše uvedeného jedí, můžete být klidní. 

✅ kvalitní syrovátkový protein
✅ hořčík a zinek
✅ proteinové tyčinky
✅ kvalitní gainer

Kvalitní syrovátkový protein 

Když necháte v lednici načnutý jogurt, po čase se na něm usadí syrovátka. Jedná se o nažloutlou tekutinu, která obsahuje hlavně laktózu a sacharidy, bílkovin obsahuje jen minimum. Ta se tedy dále upravuje filtrací, z nichž dnes nejpoužívanější je křížová mikrofiltrace (takové proteiny jsou označené jako CFM). Na konci takového výrobního procesu stojí protein bohatý na bílkoviny, bioaktivní frakce ovlivňující imunitu a s minimem nežádoucích nebo špatně stravitelných surovin. Mladí sportovci ho ocení nejen proto, že bílkoviny hrají veledůležitou roli v regeneraci svalů unavených z tréninku - ať už hokejového, fotbalového, nebo v posilovně, ale také protože skvěle chutná. Připravte dětem proteinový shake - rozmixujte proteinový prášek, čerstvé ovoce, mléko, případně oříšky, nebo cokoli mají vaše děti rádi. Děti milují zmrzliny, zkute do proteinového shaku přidat a rozmixovat led, skvělá nutričně vyladěná zmrzka je na světě. 


SMARTFUEL 100 % whey protein 

Kvalitní protein bez zbytečných aditiv. Má super složení, skvěle chutná a má krémovou konzistenci. Děti ocení především sladší chuť. Je perfektní pro přípravu proteinových milkshaků.

PROM-IN Pentha Pro Complete Natural

Kompletní směs bílkovin a sacharidů z přírodních zdrojů, navíc je produkt obohacen o řadu funkčních složek. Proteinový nápoj se skládá z 5 různých druhů proteinu a sacharidový komplex, který je postaven na sušeným batátovým prášku. 


Hořčík a zinek 

Jedním z doplňků, kde nemusíte váhat, jsou komplexní multivitamínové doplňky. Určitě všichni znáte cucací multivitamíny z lékárny v podobě zvířátek nebo jiných postaviček. Problém je, že ne všechny tyto vitamíny obsahují ty správné a dobře vstřebatelné formy vitamínů a minerálů a jedná se hlavně o marketingové akce. Pokud budete dbát na pestrý a vyvážený jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu, není doplňování celého spektra mikronutrientů nezbytné. Pokud byste i tak chtěli zařadit multivitamín, můžeme doporučit Nexgen, Vita Solution nebo Sirup SuperVita. 


SMARTFUEL Magnésium

Nejlépe vstřebatelná forma hořčíku - bisglycinát hořečnatý v chelátové vazbě. Nejlepší forma hořčíku s vynikající vstřebatelností. Bisglycinát hořečnatý v chelátové vazbě s glycinem se vyznačuje vysokou využitelností. Glycin je aminokyselina, která napomáhá uvolnění a relaxaci, proto je tato forma hořčíku doporučována v odpoledních či večerních hodinách. 


Proteinové tyčinky

V souvislosti s výše zmíněným proteinem jdou ruku v ruce i proteinové tyčinky. Ty jsou ideální svačina nejen po tréninku, ale i po zápase, na procházkách, při dlouhých cestách autem nebo kdekoliv jinde. Složení proteinových tyčinek je ve většině případů mnohem lepší než složení různých sladkostí ze supermarketu, navíc skvěle zasytí a děti si na nich pochutnají. Stejně jako v případě proteinového suplementu a vitamínů se nemusíte žádného negativního efektu bát. 


Prom-in Pure Bar

Prémiová vysokoproteinová tyčinka obsahující pouze prémiové zdroje bílkovin, minimum sacharidů a kvalitní tuky. Najdete v ní kvalitní bílkoviny, stévii, vlákninu, mandlové a kakaové máslo. Je bez konzervačních činidel.


Kvalitní gainer

Gainer je de facto doplněk, který v sobě kombinuje protein s nějakým zdrojem sacharidů a skladbou tedy o něco více připomíná klasickou stravu. Když vyberete kvalitní suplement, určitě je možné ho používat a vzhledem k tomu, že může nahradit jedno denní jídlo, ho z mého pohledu ocení obzvlášť sportovci trénující dvoufázově. Pokud se totiž stane, že nemají vaše děti čas sníst pevné jídlo, aby jim nebylo na nadcházejícím tréninku. zápase nebo kdekoliv jinde špatně, gainer přijde vhod a dobře vás zasytí, aniž by způsobil problémy s trávením. Zkuste třeba tento přípravek od Mutant Mass New 2,27 kg který obsahuje bílkoviny z mléka, hrachu a sacharidy z ovesných otrub. 

Čemu je naopak nutné se vyhnout?

Při pohledu na celé spektrum doplňků z naší nabídky mě napadají jen dva, které nejsou vhodné pro děti. Jsou jimi jednak předtréninkové doplňky a jednak také spalovače tuků, které jsou určeny pro dospělé sportovce a obsahují velké množství různých stimulantů ovlivňujících centrální nervový systém. Stejně jako by děti tedy neměly pít velké množství kávy, tak by neměly používat tyto doplňky, které (mimo jiné) ten stejný kofein obsahují. 

❌ předtréninkovky
❌ spalovače tuků

A co ostatní doplňky?

Protein, proteinové tyčinky, gainer a vitamíny jsou v pořádku, nakopávače rozhodně nedoporučujeme. Ale co ten zbytek doplňků? Zajímají vás taková BCAA, kreatin, či kloubní výživa? Tyto doplňky jsme samostatně příliš nezmiňovali, protože upřímně řečeno jsou pro naprostou většinu mladých sportovců zcela zbytečnou investicí. Přesto jim ale pár vět věnovat můžeme: 

  • BCAA slouží jako zdroj energie pro sportovce trénující o velmi vysoké intenzitě. Hodí se tedy třeba pro intenzivně cvičící návštěvníky posilovny kteří chtějí během jedné hodiny odjet intenzivní trénink a vymáčknout ze sebe maximum. Vzhledem k tomu, že ale vím, jak jsou děti schopné trénovat já, je mi zcela jasné, že žádné BCAA nepotřebují.
  • Kloubní výživa je upřímně řečeno vhodná jako prevence, ale není třeba ji užívat od raného věku dítěte. Určitě nevybírejte kloubní výživu tipu Barnys nebo Alavis a další kloubní výživy, které jsou určeny pro klouby, které mají ukončený vývoj kosti. Zkuste třeba želatinu od Nutrendu, kterou může dítě od 12ti let.
  • Kreatin představuje velmi častý doplněk a pro dítě basolutně zbytečný. Kreatin má opodstatnění u silově cvičících sportovců, kteří se posilování věnují naplno a chtějí zvedat co nejtěžší váhy. 

Co si z dnešního článku odnést?

Pro děti k doplnění běžné stravy bohatě stačí protein (nebo gainer), v případě potřeby nějaké vitamíny, minerály a proteinové tyčinky. Nic jiného opravdu, za předpokladu, že má váš sportovec alespoň v rámci možností vyvážený, pestrý a zdravý jídelníček, není potřeba. Zcela nežádoucí jsou pak předtréninkové nakopávače a spalovače tuků, kterým by se mladí sportovci měli vyhýbat alespoň do 16 let. 

Mohlo by Vás zajímat: 

Děti a veganská strava

Veganství je populární výživový směr, někdo na něj přejde z etických důvodů někdo ho považuje za zdravější způsob stravování. Pokud se však veganská maminka rozhodne, že tímto výživovým směrem povede i své dítě, setká se často s kritikou že čistě veganská strava negativně ovlivňuje vývoj dítěte. Jak je to tedy doopravdy?

Kde všude najdu bílkoviny?

Bílkoviny jsou v lidské výživě naprosto nepostradatelné a mají velké množství potenciálních benefitů pro lidské zdraví, celkovou vitalitu a v neposlední řadě i budování svalové hmoty či redukci nadbytečného tuku. Dnes se dozvíte, jak probíhá jejich metabolismus, kolik bílkovin jíst a kde všude je najdete.

Sleduj nás i na sociálních sítích: