Můj účet
Přihlášení
Menu

Děti a veganská strava

Rady, tipy, triky

Veganství je v dnešní době velmi populární výživový směr, někdo na něj přejde z etických důvodů někdo ho považuje za zdravější způsob stravování. Když se dospělý jedinec rozhodne být veganem či vegetariánem, je to již v dnešní době přijímáno s nadhledem a panuje názor - „ať se každý stravuje, jak uzná sám za vhodné“. Pokud se ale veganská maminka rozhodne, že tímto výživovým směrem povede i své dítě, setká se často s nejednou kritikou a názorem, že čistě veganská strava negativně ovlivňuje vývoj dítěte. Jak je to tedy doopravdy

Vegan vs. vegetarián

Vegetariánská strava je obecně definována jako strava rostlinného původu s vynecháním masa a ryb, zatímco ve veganské stravě nejsou zahrnuty žádné potraviny živočišného původu, včetně mléka a mléčných výrobků, vajec a medu. Jak můžete vidět na obrázku níže, existují i další podkategorie vegetariánské diety.

Jistě nás nepřekvapí, že u malých dětí a dospívajících je nejen hmotnost a výška, ale také neurokognitivní a psychomotorický vývoj velmi ovlivněn skladbou a kvalitou stravy. Kromě toho typ stravy v kojeneckém věku ovlivňuje stravovací chování v pozdějším věku. 

Benefity a rizika veganské stravy

Strava založená čistě na rostlinné stravě se vyznačuje bohatým množstvím zdraví prospěšných látek jako je β-karoten, vitamín C, kyselina listová, hořčík, vláknina a fytochemikálie, u kterých se prokázal příznivý vliv v zabránění zánětlivých a karcinogenních procesů v těle. Na druhou stranu je vyřazení výrobků živočišného původu potenciálně rizikové z hlediska množství energie, nedostatečného množství a kvality bílkovin, mastných kyselin s dlouhým řetězcem, dále pak hrozí nedostatek železa, zinku, vitamínu D, jódu, vápníku a zejména vitamínu B12.

Povědomí o potenciálním nedostatku těchto živin, by měl mít na paměti každý člověk, který chce přejít na veganskou stravu a převážně pak rodič, který se rozhodne vést své dítě striktně rostlinnou stravou. Pojďme si tedy jednotlivá rizika rozebrat podrobněji.

✅ Energie

Veganská strava má tendenci být méně kaloricky bohatá, převážně kvůli vysokému obsahu vlákniny. Zvláště u dětí pak může nastat problém, aby přijeli dostatek energie. Obecně děti mají menší apetit plus se k tomu připojí sytící efekt vlákniny, což způsobuje předčasnou sytost. Je proto důležité, aby rodiče dbali na dostatečnou energetickou hodnotu každého jídla, ať už to může být přidáním za studena lisovaných olejů, avokáda či luštěnin.

Co se týká kojenců, je obecně doporučeno, aby i veganská matka kojila alespoň prvních 6 měsíců života dítěte. Pokud je dieta matky adekvátní, mělo by mateřské mléko pokrýt veškeré potřebné živiny pro dítě do půl roku věku. Jestliže kojení z nějakého důvodu není možný, lze použít kojeneckou výživu na bázi sóji. Nicméně není nad mateřské mléko.

✅ Bílkoviny

Jak jste se mohli již dozvědět v jednom z našich předchozích článků Jak vytěžit maximum bílkovin z rostlinných zdrojů, rostlinné bílkoviny mají nižší biologickou hodnotu než bílkoviny živočišného původu, kvůli nižšímu nebo často neúplnému spektru esenciálních aminokyselin. Proto, aby dítě přijalo adekvátní množství aminokyselin, je potřeba rostlinné zdroje kombinovat. Bílkoviny jsou klíčovým nutrientem pro správný růst a vývoj dítěte, proto při přechodu na čistě rostlinnou stravu, může být nedostatek bílkovin u dětí velmi rizikový. Rodič vegan by měl zvážit aspoň částečné zařazení živočišných produktů, jako vejce nebo mléčné výrobky, které aminokyselinové spektrum velmi obohatí.

✅ Omega- 3 MK

Esenciální polynenasycené mastné kyseliny, kam se řadí i omega -3, jsou velmi důležité pro správný neurologický vývoj, hlavně CNS. Mezi omega-3 mastné kyseliny řadíme kyselinu α-linolenovou (ALA) a její metabolity kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Rostlinná strava neobsahuje takřka žádný přímý zdroj EPA a DHA, jelikož se tyto kyseliny vyskytují především v mořských rybách. Je proto důležité, aby veganské děti dostatečně přijímali kyselinu α-linolenovou, z níž si organismus dokáže EPA a DHA syntetizovat. Přidáním lněného, konopného nebo řepkového oleje do jídel můžou tak rodiče zabránit nedostatku omega-3 MK jak pro sebe, tak u svých dětí.

Health Institute Opti Omega 3

Prémiový rybí olej bez zápachu s příchutí pomeranče a vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Absolutně nulový rybí zápach díky speciální filtraci! Chuť přírodního pomeranče.

Komplet nabídka Omega 3 >


✅ Železo

Železo je velmi důležité pro tvorbu červených krvinek, dále ovlivňuje správnou funkci imunitního systému, růst a také se podílí na aktivaci řady enzymů a dalších reakcí v těle. V porovnání s dospělými se požadavky na železo v raném dětství a dospívání zvyšují. Biologická dostupnost hemového železa (Fe2+), které se nachází v živočišných produktech je mnohem vyšší než u nehemové formy (Fe3+). Absorpce a využitelnost železa organismem snižuje vyšší příjem vlákniny, fosforu, fytáty z luštěnin, kyselina šťavelová a další antinutriční látky. Naopak je známo, že vitamin C výrazně zvyšuje absorpce nehemového železa.

MedPharma Železo 20 mg +  Vitamin C

Železo řadíme mezi stopové prvky. V červených krvinkách jako součást hemoglobinu plní funkci tzv. distributora kyslíku. Vitamín C (kyselina askorbová) spolu s kyselinou chlorovodíkovou, která je přítomna v žaludku, napomáhají lepšímu rozpouštění a vstřebávání železa.

Komplet nabídka Železa >


✅ Zinek

Velké množství zinku pochází z živočišných zdrojů, jako je červené maso, játra, vejce nebo mléko. Jeho vstřebání také do značné míry limituje obsah fytátů a nehemového železa v potravě. Klinické známky nedostatku zinku může být rozmanité – zhoršení hojení ran, vyšší náchylnost k infekcím, lámavost nehtů či dokonce zhoršený růst. Při nedostatku potravin živočišného původu je třeba věnovat pozornost zdrojům potravin bohatým na zinek, jako jsou obiloviny, fermentované sójové produkty, fazole a ořechy.

Prom-in 100% Zinc Bisglycinate

100% Zinc bisglycinate obsahuje zinek v chelátové vazbě bisglycinátu zinečnatého. Jedná se o bisglycinát skládající se z dvojmocných iontů zinku vázaného na dvě molekuly glycinu. Výhodou minerálů v chelátové vazbě je, že jsou elektricky neutrální a lépe se dostávají v nezměněné podobě na místo určení v organizmu. 

Komplet nabídka Zinku >


✅ Vápník

Nedostatek mléka a mléčných výrobků ve stravě také snižuje přísun vápníku. U rostoucího dítěte je dostatečný příjem vápníku důležitý pro dosažení optimální hustoty kostí a pro správný růst. Za zdroj vápníku pro veganské děti se doporučuje například obohacené sójové „mléko“ o vápník a zároveň vitamin D. Také zelená zelenina jako brokolice, čínské zelí či kapusta jsou dobrými zdroji vápníku.

MedPharma vápník 600 mg + Vitamin D

Vápník s vitaminem D přispívají k udržení normálního stavu kostí, zubů a činnosti svalů. Vápník přispívá k normální funkci nervových přenosů. Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a k udržení jeho normální hladiny v krvi.

Komplet nabídka vápníku >


✅ Vitamin B12

Je všeobecně známo. že v biologicky aktivní formě není vitamin B12 přirozeně dostupný v žádném rostlinném zdroji a je proto nutné, aby každý vegan či vegetarián tento esenciální prvek doplňoval. Existují některé výrobky obohacené o tento vitamin, z pravidla jejich příjem ale nestačí a je tady potřeba sáhnout po suplementaci.

Greenfood Vitamin B12

Vitamin B12  jsou vhodné pro každého, kdo chce zvýšit příjem vitamínů B12 ve stravě. Vitamín B12 je zvláště vhodný pro vegany a vegetariány, protože vitamín se vyskytuje převážně v živočišných produktech, které veganům v jídelníčku chybí.

Komplet nabídka Vitaminu B >


Sečteno, podtrženo – je teda veganská strava pro dítě vhodná?

Nejprve je nutno zmínit, že mezi doporučeními různými asociacemi pro výživu a zdraví na celém světe panují značné rozdíly. Například Severoamerická organizace pro výživu a zdraví, považuje vyváženou a dobře naplánovanou veganskou stravu za adekvátní v každé fázi života. Nicméně Evropské odborné společnosti veganskou stravu v raném dětství nedoporučují.

Každopádně pokud je veganské strava dobře naplánovaná, diverzifikovaná s adekvátním doplněním vitaminu B12, vitaminu D, případně jódu a potenciálně dalších mikroživin, může zajistit zdravý a dostatečný příjem i během dětství. Čím je dítě mladší, tím více si musíme kriticky uvědomovat potenciální nebezpečí restriktivní stravy a snažit se prosazovat stravu, kterou není třeba ničím doplňovat. V každém věku veganská strava vyžaduje hluboké nutriční znalosti rodičů a pravidelné laboratorní testování dítěte. Pokud se pro veganský způsob stravování pro své dítě rozhodnete, je důležitá pravidelná pediatrická lékařská kontrola a v ideálním případě navštěvovat kvalifikované nutriční poradenství.

Zdroj: Simona Horáčková

Mohlo by vás zajímat:

Kde všude najdu bílkoviny?

Bílkoviny jsou v lidské výživě naprosto nepostradatelné a mají velké množství potenciálních benefitů pro lidské zdraví, celkovou vitalitu a v neposlední řadě i budování svalové hmoty či redukci nadbytečného tuku. Dnes se dozvíte, jak probíhá jejich metabolismus, kolik bílkovin jíst a kde všude je najdete.

Jaké tuky jsou zdravé? Tabulka potravin bohaté na tuku. Kolik tuku na kg váhy?

V tomto článku najdete vše, co potřebuje vědět o tucích. Připravili jsme pro vás i přehled potravin bohatých na tuky.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroj:
  • Delaney E. Is a vegan diet healthy for kids?. BBS Good Food. Dostupné z: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/vegan-diet-healthy-kids
  • Frühauf P. (2010). Alternativní výživa u dětí. Pediatrie pro praxi, 11(2), 110-114. Dostupné z: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2010/02/08.pdf
  • Müller P. (2020). Vegan Diet in Young Children. Nestle Nutrition Institute workshop series, 93, 103–110. https://doi.org/10.1159/000503348