Můj účet
Přihlášení
Menu

7 důvodů, proč nemůžeš zhubnout, ale můžeš to snadno změnit.

Změnili jste stravovací návyky, špatnému jídlu se vyhýbáte obloukem a počítáte si každou kalorii. Koupili jste si běžecké boty a dokonce vstáváte o hodinu dříve, abyste si zacvičili a výsledky se pořád nedostavují? Možná děláte tyto základní chyby. Výživový poradce Petr Havlíček a trenér Jirka Vacek natočili videa na toto téma.

Na co se zaměřit:

✅ málo posilování
✅ zdravé NEROVNÁ SE dietní
✅ nedostatek bílkovin
✅ skryté cukry
✅ příliš kardia
✅ málo posilování
✅ málo spánku
✅ příliš stresu

1) Nadbytek zdravých, ale kalorických potravin

Zdravé potraviny jsou super, jsou nutričně opravdu bohaté, ale nesmíte zapomínat, i tyto potraviny mají své kalorie.  Základem úspěšného hubnutí je kalorický deficit a vyvážený jídelníček bohatý na všechny makroživiny. To platí i pro zdravé potraviny. Jak si ho nastavit? Na to jsme psali nedávno článek. 


Jak si vypočítat makroživiny a nastavit jídelníček? Kde a jak začít. Jak počítat kalorie. Jednoduchý návod zde.


2) Nedostatek bílkovin

Dostatek bílkovin je při redukci váhy klíčový. Bílkoviny bychom měli přijímat v každém jídle, alespoň 1,6 g na kilo tělesné hmotnosti, už jen z toho důvodu, že bílkoviny ze všech makroživin udrží nejdéle pocit sytosti. Navíc mají vysoký termický efekt – to znamená, že tělo musí využít hodně energie na to, aby je zpracovalo a rozložilo na aminokyseliny. Bílkoviny také zajistí, že při kalorické deficitu udržíme svalovou hmotu. 


Náš tip: Nezapomeň na bílkoviny

Ať už budujete svalovou hmotu nebo vám jde o spalování tuků, bílkoviny jsou podstatnou součástí stravy. Protein doplňujte po cvičení, pro rychlejší přísun živin svalům a lepší regeneraci a můžete si ho vychutnat i jako svačinu. Díky bílkovinám se budete cítit déle sytí a navíc si na něm pochutnáte.


3) Skryté cukry

Skryté cukry najdeme v mnoha potravinách i v těch, které se jeví jako zdravé. Vaříte si rýži, chcete ji oživit a přidáte do ní sterilovanou zeleninu v nálevu? Přidáváte tam i pěknou dávku cukru. Zeleninu proto volte čerstvou nebo mraženou. A co třeba musli, které je prezentováno, jako zdravý start dne? Koukněte se na krabici, na kolonku „- z toho cukry“. 

4) Tekuté kalorie aneb pozor na limonády a džusy

Tekuté kalorie se říká kaloriím, které jsou ukryté v limonádách. Tyto kalorie nás ani nezasytí, ani nepřinesou nic dobrého. Například 2 litry Coca-Coly představují 850 kcal a úplně stejně je na tom i pomerančový nebo jablečný džus, který často představuje zdravý nápoj. Ano, obsahuje vitamíny a sklenice džusu, pokud se vám vejde do nutričního příjmu, je v pořádku, ale není to nic na čem bychom měli stavět pitný režim. Častokrát pro redukci váhy stačí vyřadit z pitného režimu slazené minerálky, limonády a džusy a nahradit je čistou vodu nebo čaji.


Náš tip: Sladké pitý bez kalorií

Super koncentrované přírodní aroma znamenají, že bude stačit pouze pár kapek na přidání chutě do vybraného jídla nebo nápoje. Neobsahují žádné kalorie, cukr, sacharidy ani tuk.


5) Celkově špatně odhadujete svůj kalorický příjem

Lidé mají tendence podhodnocovat svůj kalorický příjem a špatně tak odhadují svůj jídelníček, díky kterému pak nemohou zhubnout. Děje se to často v případech kdy si jídlo zapisujete do tabulek zpětně, odhadujete velikost porce, používáte již zapsaná jídla v kalorických tabulkách, nepočítáte již zmíněné tekuté kalorie nebo nezapisujete jídlo konzistentně např. poctivě dodržujete režim přes týden, ale o víkendu pustíte uzdu a nezapisujete nic. 

Říkáte si, že v tomto případě byste se museli stát otroky jídla a hlídat si každou kalorii? Ano i ne. Pokud začínáte je opravdu třeba poctivě vážit a zapisovat jídelníček. Děláte to hlavně kvůli sobě, abyste dostali přehled o velikosti porce. Náš tip? Foťte si navážená jídla, napište s k nim nutriční informace a příště můžete nandavat podle fotky. 

6) Příliš kardia a málo posilování

Kardio na rozdíl od silového cvičení děláte nepřetržitě a bez pauzy a díky tomu spálíte v tu chvíli více energie než při klasickém posilování, což vypadá, že díky aerobnímu cvičení dosáhnete většího kalorického deficitu, a tím i efektivnějšího hubnutí. 

Pravdou je, že pokud si dáte pořádný silový trénink, vaše tělo pravděpodobně vydá méně energie během cvičení, ale na rozdíl od kardia ještě několik dalších i desítek hodin po tréninku, bude spalovat, protože musí regenerovat namožené svaly. Dalším benefitem je, že svaly spotřebovávají velké množství energie, čím víc svalové hmoty budete mít, tím víc vaše tělo přirozeně energie spotřebujete a poslední podstatný aspekt u silového cvičení je to, že dáváte impulz tělu, že pořád potřebujete svalovou hmotu a tělo si ji bude udržovat.

Asi není třeba zmiňovat, že díky posilování i s vlastní vahou budete mít pěkné tvary a pevné tělo. Na našem YouTube kanálu najdete spoustu domácích workoutů, inspirujte se.

7) Málo spánku a příliš stresu

Nedostatek spánku způsobuje, že jste unavení i v průběhu dne a nechce se vám nic dělat, natož cvičit. Málo spánku může dokonce zpomalit váš klidový metabolismus. Ten udává, kolik naše tělo spálí energie, když nic neděláme. Je závislý na věku, pohlaví a množství svalové hmoty. Další věcí, kterou spánek ovlivňuje jsou chutě, lidé kteří málo spí a jsou ve stresu častěji sáhnou po kalorických potravinách bohaté na cukry tuky.

Zdroj: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

Jak sestavit jídelníček. Existuje univerzální návod?

Rozhovor na téma zda existuje ideální jídelníček? Jak by měl vypadat udržitelný jídelníček, který tělu dodá vše, co potřebuje a zároveň přinese ty výsledky, které od něj očekáváme?

Zdravé nerovná se nekalorické. Nejčastější omyl při redukci váhy.

Mnoho lidí se domnívá, že zařazením zdravých potravin a pravidelnou stravou dosáhnou kýžených výsledků. Může být, ale tak snadné to není. Zdravé potraviny častokrát obsahují mnohem více kalorií, protože jsou i nutričně bohatší a obsahují i více prospěšných látek, než průmyslově zpracované potraviny.

Sleduj nás i na sociálních sítích: