Můj účet
Přihlášení
Menu

Full body trénink do posilovny. Komplexní cviky. Celý trénink.

Jak si sestavit full body trénink?

Trénink celého těla představuje ideální strategii pro ty, kteří cvičí 2 - 3krát týdně. Na rozdíl od tréninkových splitů, které rozdělují cvičení na jednotlivé partie a dělají se často ve 3 - 4 série po 6 - 10 opakování, trénink celého těla je vhodné provádět ve 4 - 5 sériích po 12 - 15 opakování, protože je většinou na každou partii určen pouze jeden cvik. Nabraňte se ani postupnému zvyšování zátěže, což vám umožní posouvat se dál.

Zde je kompletní záznam tréninku s Terezou a trenérem Jirkou Vackem. Máte možnost detailně prozkoumat veškerou techniku a získat poznatky od Jirky týkající se cvičení.

1. DŘEP
Postavte se pod osu a stáhněte lopatky k sobě. Osa leží na horní části trapézových svalů. Zvedněte osu a udělejte 2 - 3 kroky zpět. Držte vypnutý hrudník, pohled směřujete před sebe. Váha je rozložená v celém chodidle s důrazem na sílu v patách. Udržujte střed těla pevný a špičky mírně od sebe. Nadechněte se, zadržte dech a spusťte se dolů do dřepu. Při výdechu se zvedejte nahoru, jako byste se odtlačovali od země. Ve výchozí pozici nepropínejte nohy v kolenou, pořád buďte v mírném pokrčení.

2. RUMUNSKÝ MRTVÝ TAH
Uchopte osu na šířku ramen a zvedněte ji ze stojanu, poté udělejte dva kroky vzad. Postoj by měl být na šířku pánve, se špičkami mírně směřujícími ven a s mírně pokrčenými koleny. Při nádechu spouštějte činku přímo dolů tak, že posunujete boky dozadu za sebe, přičemž osa by měla kopírovat holeně. Při výdechu se vracejte zpět do výchozí polohy a na závěr můžete zatněte hýžďové svaly do kontrakce. 

3. PŘÍTAHY OSY V PŘEDKLONU
Základním postoj je v předklonu s mírně pokrčenými koleny. Činku držíte nadhmatem a úchopem na šíři ramen nebo mírně širším. Prvním pohybem je stažení lopatek k sobě a přitahování loktů za tělo. Pro tento cvik je důležité ovládat střed těla a mít ho dostatečně pevný, větší váhy často vyžadují opasek nebo bederní pás.

4. TLAKY NA RAMENA
Výchozí poloha je na lavici, kdy jsme opření o opěradlo. Udržujte pevné tělo a vypnutý hrudník. Nohy jsou pevně opřeny o zem. Ruce jsou natažené, ale nikdy nepropínejte lokty uplně. Ruce pomalu spouštíte dolů do pravého úhlu nebo trochu níž a s výdechem ruce vytlačíte zpět nahoru.

5. PECK DECK BUTTERFLY (MOTÝLEK)
Sedněte si na lavici a opřete záda o opěradlo. Výchozí pozice: ruce jsou natažené, ale nikdy je nepropínejte v loktech. Do rozpažení jdete s nádechem a s výdechem ruce tlačíte k sobě. Ve finální kontrakci stáčíte lokty lehce dovnitř.

6. BICEPSOVÝ ZDVIH
Sedněte si na lavici a uchopte jednoručky s dlaněmi ven (zevní rotace zápěstí). S výdechem zvedejte jednoručky a pro ještě silnější zapojení bicepsů držte ruce chvíli v kontrakci. Současné zvedání jednoruček neumožní použití takové zátěže jako střídavé provedení a je náročnější na stabilizaci trupu. 

7. STAHOVÁNÍ KLADKY TRICEPS
Stojíte pod kladkou, udělejte půl kroku vzad a stahujete kladku rovně dolů. S nádechem ruce nahoru pouštíte do pravého úhlu a tím posilujete vnější hlavu tricepsu. S výdechem stahujete dolů, kde držíte v krátké kontrakci. 
 

Nejlepší doplňky pro udržení svalů a lepší regenerace:
 

Protein

Bez dostatečného příjmu bílkovin není možné efektivně udržet, natož budovat svalovou hmotu. Jedním z klíčových doplňků, který považujeme za důležitý, je syrovátkový proteinJedná se o bílkovinu, která je rychle stravitelná a obsahuje esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro proces budování svalové hmoty. Proto je vhodné jej konzumovat po tréninku, kdy je potřeba rychlé regenerace a doplnění živin.


Hořčík

Hořčík je minerál, jehož nedostatek může vést k řadě zdravotních problémů, včetně svalových křečí a oslabené kontrakce svalů. Jeho nedostatek může mít i dopady i na psychický stav a metabolické procesy těla. Užívání vede k vyšší stabilitě a regulaci některých metabolických funkcí. Navíc má vliv i na zklidnění nervového systému, což podpoří kvalitní spánek a lepší regeneraci, stavu těla a mysli.


Kreatin

Není to nezbytný doplněk stravy, zejména pokud teprve začínáte. Nicméně chápeme, že i lidská psychika hraje zásadní roli v průběhu tréninkového procesu. Pokud jsou buňky zásobeny kreatinem, vede to k rychlejší obnově kreatinu fosfátu v organismu. Máte tak okamžitý zdroj energie pro svalovou kontrakci, sílu a výdrž svalů. Užívání kreatinu zjednodušeně řečeno znamená, že vaše svaly jsou plnější, napumpované a vydržíte déle, takže můžete vykonat více opakování v sérii a zlepšit výkonnost ve vašem tréninku.

Mohlo by Vás zajímat:

Jak kombinovat doplňky stravy pro růst svalové hmoty?

Jak správně užívat doplňky stravy, pokud usilujete u růst svalové hmoty a chcete z tréninku vyždímat maximum?

Tréninkový plán pro růst svalové hmoty ZDARMA

Chtěli byste nabrat, ale nevíte, jak cvičit pro růst svalů? Trenér Jirka Vacek sestavil  tréninkový plán, pro nabírání svalové hmoty, který se skládá z 5 tréninků.

Sleduj nás i na sociálních sítích: