Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak (ne)počítat kalorie při hubnutí a jak při nabírání svalové hmoty? Rychlý jednoduchý návod.

Neexistuje univerzální jídelníček, stejně tak neexistuje univerzální počet kalorí, které by mělo každé tělo přijímat pro stejný výsledný efekt. Pokud chceme nabírat, musíme přijmout více, než vydáme. Pokud chceme hubnout, musíme přijmout méně, než vydáme. Ano, tadle základní poučka platí pro všechny bez ohledu. Ale kolik kalorií jaké tělo potřebuje je zcela individuální. V dnešním článku se dozvíte, že důležitější než kalorie jsou samotné makroživiny.in.

Návod, jak sestavit jídelníček bez obsesivního počítání kalorií, se dozvíte níže, nebo mrkněte na video:

Počítání kalorií a kalorický deficit není jedno a to samé.

Pokud chcete mít nějaké výsledky, ať už shazovaní tuků, či nabíraní svalové hmoty, musíte mít pod kontrolou kalorie. To ano, ale počítání kalorií je zavádějící věc. Vy potřebujete znát hlavně nějaký příjem potravy. Pokud chcete spalovat tuky musíte být v lehkém kalorickém deficitu a naopak, pokud chcete nabírat svalovou hmotu, musíte být v kalorickém nadbytku. 

Kalorie

Kalorie jsou podstatné, ale uvědomte si, že nikdo z vás nemůže přesně určit počet kalorií, které každý den spotřebujete, protože se to odvíjí od mnoha faktorů. Každý den máte jiný vydej, nachodíte víc nebo naopak budete jen sedět. Půjdete cvičit nebo naopak, budete ležet u televize atd. Další věcí je střevní mikroflóra. Pokud vám dobře nepracuje zažívací systém i tam bude počet kalorií rozdílný.

Není kalorie jako kalorie. Pokud byste jedli 3000kcal převážně v sacharidech, budete rozhodně tlustější, než když je přijmete 3000kcal v přebytku bílkovin, zdravých tuků a přiměřeného množství kvalitních sacharidů. Vzorců pro spočítání kalorií je asi 10 a žádný z nich není ideální a žádný to nespočítá přesně. Proto pokud chcete shazovat, dělejte to počítáním makroživin.

Makroživiny

Konečně se dostáváme k jádru věci. To, co by vás mělo hlavně zajímat jsou makroživiny. Bílkoviny, sacharidy, tuky = základní makroživiny. Proč mají nejlepší výsledky profesionální sportovci? Je to dáno tím, že se neřídí kaloriemi, ale makroživinami. A logicky, pokud víte, kolik gramů makroživin sníte, úplně jednoduše si dopočítáte kalorie.

Takže pokud víte, že na den máte S 350g, B 200g a T 100g, tak přijímáte 3100kcal. Jak jednoduché a fígl je v tom, že pokud s tím budete chtít, jakkoliv manipulovat (ukážeme si níže), tak nebudeme hýbat s kaloriemi, ale makroživinami. Samozřejmě, příjem kalorií se zmenší, ale když si řeknete uberu 300kcal, kde je uberu? Jednodušší je ubrat např. 50 sacharidů a dál sledovat progres. Je to lepší na orientaci i zaznamenávání. 

Jak na to v praxi? 

Výchozí forma je S 350g, B 200g, T 100g a váš cíl je, mít lepší figuru a shodit pár kilo. Takhle nastavený jídelníček budete dodržovat týden, dva a budete sledovat sledovat, jak se tělo chová. Pokud se nic nezmění, z dosavadního příjmu sacharidů uberete 50g a budete sledovat dál další dva týdny. 

Nekoukejte na váhu, ale na formu.

Nesledujte pouze na váhu, to není určitý faktor. Pokud cvičíte, tak vám může nabývat svalová hmota a váha se nemusí měnit. Váha je hrozně klamavý a kolísavý faktor. Každý den můžete vážit jinak, protože jednou v těle máte více vody než den druhý. Proto se sledujte v zrcadle, jak forma vypadá, jak vypadá vaše postava. Sledujte, jestli je tělo měkké, tvrdé, zavodněné a to vám dá zpětnou vazbu jak s makry korigovat. Vy potřebujete udržet svalovinu, ale shodit tuky a vodu. To platí i pro nabírání svalové hmoty, uvidíte na sobě, jaká je forma, jestli přibíráte na tucích zadržujete vodu, uberte na tucích. 

Termický efekt makroživin

Termický efekt představuje množství energie, která je potřebná na samotné zpracování jídla po jeho zkonzumování. Jde o určitý úbytek ze zkonzumované energie. Termický efekt bílkovin, tuků a sacharidů je rozdílný. Pro tělo je nejnáročnější zpracovat bílkoviny, takže cca 20-30% energie využije její zpracování. U tuků je to 3-4% a u sacharidů 6-8%. 

Shrnutí:

  • ✅ Kalorický deficit a počítání kalorií opravdu není to samé
  • ✅ Nepočítejte kalorie, ale zaměřte se na makroživy. Budeto lépe přehledné a tím pádem to bude mít lepší efekt
  • ✅ Nesledujte ručičku na váze, měřte centimetry, pozorujte se v zrcadle

Další zajímavé video o jídelníčku a makroživinách je například to s Petrem Havlíčkem a Jirkou Vackem, kde kluci sestavují vzorový jídelníček na 3000 kcal.

Mohlo by Vás zajímat:

NEJLEPŠÍ DETOX PRO NAŠE TĚLO? JAK SI NEZNIČIT ZDRAVÍ A METABOLISMUS.

Pojďme shrnout příspěvky o jarních detoxech, které tvrdí, jak je důležité se očistit.  Pojďte mrknout, jak to celé je a jaké problémy si takovýmito detoxy můžete způsobit. 

SKUTEČNĚ LZE VYBĚHAT ŠPATNÝ JÍDELNÍČEK?

Hodně lidí si pořád myslí, že pokud se budou hýbat, běhat a cvičit, tak potom mohou jíst, co je jen napadne. Hlavně tedy jídlo, které je založené na  průmyslově zpracovanýcn potravinách? Proč je při hubnutí jídelníček důležitější než pohyb?

Sleduj nás i na sociálních sítích: