Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak stres ovlivňuje hubnutí

V souvislosti s hubnutím nejčastěji narazíte na články o tom, jak správně jíst, jak často cvičit a jaké doplňky stravy suplementovat. Ale o tom, jaký vliv má na hubnutí naše psychika a procesy v těle se už tak často nepíše. V tomto článku jsme se podívali na kloub tomu, jak stres ovlivňuje náš mozek, co se při stresu děje v našem těle a jak tyto procesy ovlivňují hubnutí.

Co se děje v našem těle, když jsme ve stresu?

Stres už je prakticky nedílnou součástí dnešního uspěchaného světa. Když jsme vystaveni stresu, naše tělo reaguje komplexním způsobem a dochází v něm ke spuštění série fyziologických procesů, které jsou reakcí na vnímané ohrožení nebo tlak. V našem těle tak dochází při stresu k různým fyzickým i mentálním změnám. Co se děje v našem těle během stresové situace?

✅ Aktivace sympatického nervového systému

Když jsme vystaveni stresové situaci, sympatický nervový systém reaguje rychle a aktivuje se tzv. "boj nebo útěk" reakce. To zahrnuje zvýšení srdeční frekvence, zvýšení krevního tlaku a rozšíření cév, aby se zvýšil přísun krve do svalů a mozku.

✅ Uvolňování hormonů

Stresová reakce také zahrnuje uvolňování hormonů, jako je adrenalin a noradrenalin, které přispívají k zvýšení bdělosti, zvýšení energie a zvýšení síly svalů. Kortizol, další hormon uvolňovaný během stresu, jeho úlohou je zvýšit hladinu glukózy v krvi, což poskytuje energii pro “boj nebo útěk”.

✅ Zvýšený dech a krevní oběh

Během stresové reakce se také zvyšuje rychlost dechu a krevní oběh, což pomáhá zvýšit přísun kyslíku do svalů a mozku, aby se mohli efektivněji vyrovnat se stresovou situací.

✅ Potlačení trávení a imunitního systému

Během stresu se pozornost těla soustředí na akutní reakci na stresor a může dojít k potlačení neesenciálních funkcí, jako je trávení a imunitní funkce. Trávení se zpomalí a průchod střevy se naopak zrychluje, což určitě všichni moc dobře známe.

✅ Aktivace mozku

Stresová reakce také může zvýšit aktivitu mozku, zejména v oblastech souvisejících s emocemi a reakcemi na stres. To může vést k zvýšené úrovni úzkosti a napětí, a může také ovlivnit naši schopnost soustředit se a rozhodovat se.

Těmito reakcemi se naše tělo připravuje na zvýšenou fyzickou aktivitu a také se zvýší výdej energie, což může být z krátkodobého hlediska dokonce žádoucí, například v případě, že stojíme na startu před běžeckým závodem. Pokud ale k onomu “boji nebo útěku” nedojde a jsme pod neustálým dlouhotrvajícím tlakem, naše tělo se přetíží a v těle vzniká nerovnováha. Ta už škodlivá rozhodně je. Proč?

Co se děje s tělem při dlouhodobém stresu?

Dlouhodobý nebo chronický stres je škodlivý, protože narušuje rovnováhu v našem těle a způsobuje širokou škálu fyzických i duševních problémů. Studie na toto téma naznačují, že dlouhotrvající a chronický stres se projevuje v našem těle jako toxin, který ovlivňuje naše orgány i buňky a negativně působí na naši hormonální rovnováhu, spánek, svaly, metabolismus, imunitní funkce a zánětlivé procesy. Co dlouhodobý stres způsobuje?

✅ Nepřetržitá aktivace stresového systému

Dlouhodobý stres znamená, že naše tělo je neustále v režimu pohotovosti, což znamená neustálou aktivaci stresového systému. To vede k trvalému zvýšení hladiny stresových hormonů, jako je kortizol, které mohou mít negativní dopady na naše tělo.

✅ Potlačení imunitního systému

Dlouhodobý stres může potlačit funkci imunitního systému, což nás činí náchylnější k infekcím a nemocem. Chronický stres snížuje produkci bílých krvinek, které jsou důležité pro boj proti infekcím, a také může způsobit zánik buněk imunitního systému.

✅ Zvýšené riziko chronických onemocnění

Dlouhodobý stres je spojen s vyšším rizikem vzniku řady chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, hypertenze, cukrovky a dokonce i rakoviny. To může být způsobeno jak přímými fyziologickými účinky stresu, tak i nepříznivým chováním spojeným se stresem, jako je nezdravá strava nebo nedostatek pohybu.

✅ Psychické problémy

Dlouhodobý stres má také značný dopad na naše duševní zdraví. Může způsobit úzkost, depresi, podrážděnost a vyhoření. Chronický stres může také ovlivnit naši schopnost koncentrovat se, pamatovat si a rozhodovat se, což vede k problémům v práci, ve vztazích a ve škole.

✅ Zhoršený spánek

Dlouhodobý stres také negativně ovlivňuje naše spánkové vzorce, což vede k nespavosti nebo narušenému spánku. Nedostatek kvalitního spánku zase zhoršuje účinky stresu a vede k dalším zdravotním problémům.

Jak dlouhodobý stres ovlivňuje hubnutí?

Kortizol, který se ve větším množství uvolňuje do našeho těla během stresových situací, krátkodobě stimuluje odbourávání sacharidů a přeměnu tuků na energii. Proto naše tělo v dlouhodobém stresu začne lačnit hlavně po cukrových bombách a tučných jídlech. Těžko se pak potom ubráníme nočním náletům na lednici.

Navíc dlouhodobý stres také zpomaluje metabolismus, a tím nahrává k ukládání tukových zásob, aby byly neustále připravené na stresové situace.

U žen stres vyvolává také citlivost na ženský hormon estrogen, což vede hlavně k náladovosti a k potížím s váhou.

Jak se zbavit stresu?

Ideálním řešením, jak se zbavit stresu, je najít jeho příčinu a vyzrát na ní. Někdy je to ale bohužel běh na dlouhou trať, proto je dobré věnovat pozornost našemu tělu a snažit se ho alespoň na chvíli uklidnit. Uvidíte, jak vám to k celkové pohodě pomůže! Připravili jsme pro vás 5 tipů, jak zvládat stres.

5 tipů, jak zvládat stres
 

1. Pravidelné cvičení a pohyb

Cvičení je jedním z hlavních způsobů, jak snižovat stres a udržovat duševní i fyzické zdraví. Během fyzické aktivity váš mozek uvolňuje endorfiny, tzv. "hormony štěstí", které zlepšují vaši náladu a snižují úroveň stresu. 

2. Meditace

Pravidelná relaxace a meditace patří mezi účinné způsoby, jak snížit úroveň stresu a zklidnit mysl. Spočívá především ve zklidnění dechu a uvolnění napjatého svalstva. Vyzkoušet můžete různá relaxační cvičení, dechová cvičení nebo meditaci. 

3. Dostatek spánku

Nedostatek spánku zhoršuje úroveň stresu a zvyšuje náchylnost k emocionálním výkyvům. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a zajistit si dostatek odpočinku každou noc.

4. Doplňky stravy a byliny

Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají tělu lépe zvládat stres a obnovovat rovnováhu. Tyto látky se používají v tradiční medicíně po celém světě a jsou známy svou schopností pomáhat tělu přizpůsobit se různým stresorům, ať už fyzickým, emocionálním nebo environmentálním. Adaptogeny pomáhají snižovat účinky stresu na tělo tím, že normalizují funkci hormonálního systému, podporují imunitní systém a zvyšují odolnost organismu vůči stresu. 
Mezi známé adaptogeny patří například ženšen, ashwagandha, cordyceps, rhodiola rosea nebo maca. Tyto byliny se často používají jako doplňky stravy. Kombinaci těchto bylin najdete také v tabletách Smartfuel Adaptogen Mix, které jsou nabité tou nejlepší kombinací adaptogenů pro vaše tělo.

5. Mluvte o tom

Není nic lepšího než si o tom, co vás trápí, s někým promluvit. Svěřte se rodině, nejlepšímu příteli nebo vyhledejte odbornou pomoc. Kromě podpory a porozumění můžete získat také nový pohled na stresovou situaci a možná najdete způsob, jak se zbavit příčiny stresu nebo jak se se stresem lépe vyrovnat. 


Co si z článku odnést?

Stresová reakce je fyziologický mechanismus, který pomáhá našemu tělu reagovat na stresové situace a přežít. Nicméně, pokud je stres chronický nebo nedostatečně řízený, může mít negativní dopady na naše fyzické a duševní zdraví. Dlouhodobý stres může také hatit naše snahy zhubnout nějaké to kilo navíc. Pokud se snažíte zhubnout a bojujete se stresem, je klíčové hledat způsoby, jak se efektivně vyrovnávat se stresem a zachovat zdravý životní styl. To může zahrnovat pravidelnou fyzickou aktivitu, dobrou spánkovou hygienu a relaxační techniky, jako je meditace nebo hluboké dýchání.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Proč začít s jógou a jaké druhy jógy vyzkoušet

Jóga je klíčem k harmonii a rovnováze těla i mysli. Jaké jsou výhody jógy a jaký styl jógy bude ten nejlepší pro vás?

5 tipů, jak zefektivnit spalování tuků

Po spalování tuků a celkovém hubnutí touží mnoho z nás. Lusknutím prstu to ale není. Abychom docílili tohoto procesu zdravě a udržitelně, je třeba mít promyšlený tréninkový plán a disciplínu. V našem článku Vám přinášíme 5 tipů, jak na to.

Sleduj nás: