Můj účet
Přihlášení
Menu

Proč se neobejdeš bez bílkovin a kde je najít?

Bílkoviny jsou v lidské výživě naprosto nepostradatelné a mají velké množství benefitů pro lidské zdraví, celkovou vitalitu a v neposlední řadě i budování svalové hmoty či redukci nadbytečného tuku. Víte, jak probíhá jejich metabolismus? Z jakých potravin je přijímate a proč se vyplatí si hlídat jejich vyvážený příjem? 

JAKÝ MAJÍ BÍLKOVINY VE STRAVĚ VÝZNAM?

Bílkoviny jsou jedním ze tří základních nutrientů a bez jejich zastoupení v jídelníčku se neobejdeme. V našem těle plní mnoho funkcí: 

  • Strukturální - nachází se mimo jiné třeba v kostech (kolagen)
  • ​Enzymatickou - jsou složkou mnohých enzymů štěpících potravu (trypsin)
  • Hormonální -  tvoří součást některých hormonů (inzulín)
  • Transportní - vytváří látky zajišťující transport molekul (hemoglobin)
  • ​Ochrannou - jsou součást všech krevních protilátek (imunoglobulin)

JAK VYPADÁ METABOLISMUS BÍLKOVIN? 

Metabolismus bílkovin není na elementární úrovni nic složitého na pochopení. Začíná v trávicím traktu působením hydrolytických enzymů, které štěpí jednotlivé peptidické vazby (tedy vazby mezi jednotlivými aminokyselinami), čímž se z dlouhé struktury bílkovin stávají kratší (peptidy a aminokyseliny). Tělo neštěpí bílkoviny na jednotlivé aminokyseliny, ale nechává je ve formě di- nebo tri-peptidů, které se vstřebávají rychleji. Na AMK se bílkoviny rozloží až později a to buď působením další (proteolytických) enzymů nebo v buňkách enterocytů.


NÁŠ TIP: Smartfuel 100% whey protein je vyroben z čerstvého mléka od krav z kontrolovaných EU chovů, pasoucích se na pastvinách. Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. Podporuje regeneraci, udržení a budování svalové hmoty. 


KOLIK BÍLKOVIN DENNĚ PŘIJMOUT?

Ideální příjem bílkovin se řeší velmi často napříč sportovními odvětvími. Různé články dokonce tvrdí, že jak nadbytek, tak i nedostatek proteinů je pro tělo škodlivý, a proto je třeba mít ten konkrétní a správný příjem. Podle WHO je dostačující příjem od 0,8 do 1g na kilogram tělesné váhy, avšak to platí pro nesportující jedince. Bez ohledu na konkrétní sport, jakákoliv fyzická zátěž nároky na příjem bílkovin zvyšuje. Velmi důležitou roli hraje také váš cíl: 

  • Pro udržení váhy bohatě postačí 1,5 - 2 g na kg hmotnosti
  • Pro budování svalů a síly 2 - 2,5 g na kg tělesné hmotnosti

Poznámka: Uvedené hodnoty platí především pro muže. U žen by hodnota měla být o něco nižší, protože mají jinou produkci klíčových hormonů, jiné metabolické kapacity orgánů atp. Většina zdrojů uvádí hodnoty o 0,5g nižší. 

Jak si nastavit jídelníček skvěle vysvětluje Jirka Vacek a Petr Havlíček v tomto videu.

MŮŽE NADBYTEK ŠKODIT?

Velmi často se dozvíte, že nadbytek bílkovin škodí ledvinám. Je to ale pravda? Jen za určitých podmínek. To se ale týká jen dvou specifických případů - některých onemocnění a nevyrovnaného jídelníčku: 

  • Nemáte nějaké chronické onemocnění ledvin, cukrovku 2. typu nebo kardiovaskulární choroby? Pokud máte, pravděpodobně by vám měl s jídelníčkem pomáhat lékař a větší porce bílkovin pro vás není úplně dobrý nápad. 
  • Jíte i něco jiného než proteiny? Pokud by bílkoviny představovaly 90% vašeho energetického příjmu, samozřejmě by zde určité riziko poškození ledvin i řídnutí kostí teoreticky bylo. V případě vyrovnaného jídelníčku se zastoupením všech nutrientů ale z odborných studií1 vyplývá, že o vyšší příjem proteinů je zcela bezpečný i v dlouhodobém horizontu. 

Pokud je na obě výše zmíněné otázky vaše odpověď negativní, nemáte se čeho bát. 

MŮŽE NEDOSTATEK ŠKODIT?

Pokud byste nejedli vůbec žádné bílkoviny, byl by to samozřejmě problém, ale pokud se jim nebudete vyhýbat účelně je nereálně žádné nesníst, protože se objevují prakticky všude. Když se budete držet doporučení WHO, jedná se o 0,8 g na kilogram. Pokud má nějaká sportovkyně například 60 kg, představuje to pro ni necelých 50 g bílkovin za den. A jen potréninkový proteinový nápoj má polovinu. Museli byste zkrátka a dobře jíst opravdu málo a ještě k tomu vybírat potraviny chudé na proteiny. I v případě, že budete spoléhat na intuici, tuto minimální hranici překročíte.


Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.


JAKÉ JÍDLO JE NA BÍLKOVINY BOHATÉ? 

Abyste měli představu, z čeho bílkoviny vlastně čerpat a jak jednoduché je minimální doporučený limit splnit, pojďme se podívat na konkrétní potraviny (a skupiny potravin), které proteiny obsahují: 

MASO

Druh masa 
Bílkoviny ve 100g
Kuřecí prsa
23g
Kuřecí stehna 
18g
Krůtí prsa
24g
Hovězí zadní
21g
Králík
22g
Pstruh 
18,5g
Losos
20g
Tuňák
24g
Jelen
23g
Vepřová panenka
20g

Ostatní živočišné produkty

Druh produktu
Bílkoviny ve 100g
Tvaroh 
12g
Řecký jogurt
14g
Syrovátkový protein
75-80g
Mléko a klasický bílý jogurt
3 - 4g
Gouda
30g
Eidam 30% tuku
25g
Tvrdý ovčí sýr
až 32g
Mozzarella 
17g

Vajíčka 

Druh produktu
Bílkoviny v 1ks
Vejce slepičí
7g
- z toho bílek
4g
- z toho žloutek    
3g
Vejce křepelčí 
2g

Přílohy 

Druh produktu
Bílkoviny ve 100g
Rýže 
8g
Quinoa 
15g
Celozrnná bageta
10g
Bílé i celozrnné špagety
12g
Kukuřice 
10g
Fazole 
24g
Čočka 
23g
Cizrna
20g
Kuskus 
12g
Žitný chléb
8g

Ořechy a semínka

Druh produktu
Bílkoviny ve 100g
Pistácie 
20g
Lískové ořechy
15g
Vlašské ořechy
16g
Mandle
21g
Chia semínka
21g
Dýňová semínka 
37g
Konopná semínka
32g
Sušený kokos 
8g
Kešu ořechy 
18g
Sezamová semínka 
18g

CO SI Z DNEŠNÍHO ČLÁNKU ODNÉST? 

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že bílkoviny jsou pro naši výživu nepostradatelné, ale nemá smysl se bát jak jejich nadbytku ve stravě, který je pro zdravé lidi s intuitivním stravováním bezpečný, tak ani jejich nedostatku, který opět při normálním stravování více méně nehrozí. Snažte se mít co nejpestřejší jídelníček, v němž budou zastoupeny nejen bílkoviny, ale i sacharidy a tuky.

Mohlo by vás zajímat:

Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty? 

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů, pravděpodobně zaznamenáte velký progres. 

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu - síla, výdrž či intenzitu.

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy.

Sleduj nás i na sociálních sítích: