Můj účet
Přihlášení
Menu

Rady na nafouklé břicho. Příčiny, co pomáhá a jak se ho zbavit?

Rady, tipy, triky

Nadýmání dokáže znepříjemnit každodenní život. Každý se s nafouknutým břichem jistě setkal - těžce stravitelné jídlo, velké porce, přejedení se. Pokud se nadýmání opakuje často a máte trvale nafouknuté břicho je potřeba začít pátrat po příčině. V tomto článku najdete příčiny a rady na nafouklé břicho a jak se ho zbavit.

Nafouklé břicho lidé popisují jako pocit:

  • Pocit nadměrného tlaku nebo naplnění v břiše.
  • Vizuální zvětšení břicha.
  • Plynatost.
  • Problémy s trávením a vyprazdňováním.
  • Bublání v břiše.
  • Bolest břicha.

Nejčastější příčiny nafouknutého břicha:


Nedostatek vlákniny ve stravě

Vláknina je nepostradatelnou složkou stravy, která plní v trávicím traktu důležitou úlohu. Denně bychom měli přijmout alespoň 30 g vlákniny. Pokud si dopřáváte denně zeleninu, ovoce, jíte luštěniny a celozrnné výrobky, určitě nemáte problém na toto množství dosáhnout. Nedostatek vlákniny může způsobovat plynatost, nadýmání a zácpu.

Biotechusa Fiber Mix

Pokud chcete doplnit vlákninu i jinak doporučujeme veganský nápoj, který se skládá z 5 různých druhů vlákniny. Vlákninu můžete doplnit oblíbenou vlákninou psyllium nebo čekankovou vlákninou, které je zároveň i dobrým sladidlem. Všechny vlákniny najdete v této kategorii. Nezapomeňte, že i nadměrné množství vlákniny může způsobit stejné problémy, jako její nedostatek.

Příliš velké porce a pomalé trávení

Pokud máte pocit nafouklého břicha po jídle, cítíte těžko v břiše může to být příliš velkou porcí jídla. Zkuste si svůj denní příjem rozdělit do více porcí a jezte častěji a méně. S trávením potravy mohou pomoct i trávicí enzymy, ty se užívají před jídlem. Jedná se o enzymy, které tělo samo produkuje, ale třeba né v takovém množství. Zvolit můžete i probiotika, které mají pozitivní vliv na střevní mikrobiom a tím pádem i na lepší trávení. Ty se užívají po jídle nebo během dne s dostatečným odstupem od jídla.


Náš Tip: Vyzkoušejte Czech Virus Super Greens Pro. Funkční produkt s mixem super zelených látek pro maximální podporu trávení bez nafouklého břicha a očistu těla. Je slazený steviol-glykosidy (sladidlo z rostliny stévie) a neobsahuje žádná zbytečná plnidla ani zahušťovadla.


PMS (premenstruační syndrom)

Hormonální změny v ženském těle během menstruačního cyklu mohou ovlivnit různé aspekty fungování těla, včetně trávicího systému. Během druhé fáze cyklu, kdy stoupá hladina progesteronu, můžete pozorovat nafouklé břicho a zvýšené pocity nadýmání. To je částečně způsobeno tím, že progesteron může mít uvolňující účinek na hladké svalstvo trávicího traktu, což může způsobit zpomalení trávení a někdy i nadýmání.


Náš tip: Zařadit ženský prvek železo. Také se snažte omezit slaná tučná jídla a dostatečně hydratujte tělo. V období cyklu může být snížena i hladina hořčíku a vápníku, proto se nebojte zvýšit jejich příjem. Mohou přinést úlevu a podpořit celkový pocit pohody.

Nedostatek pohybu

Pro zmírnění nafouklého břicha je užitečná procházka po jídle, protože podpoří trávení tím, že zvýší průtok krve včetně trávicího traktu a urychlí peristaltiku střev, která pomáhá posouvat stravu trávicím systémem. Zkuste například jednoduché jógové cviky zaměřené na zmírnění problémů s nafouklým břichem.

Potravinová intolerance

Pokud máte opakující se problémy s nafouknutým břichem po konzumaci určitých jídel, pravděpodobně vám vadí některá konkrétní složka potraviny. Sledujte, které suroviny způsobují nepříjemné pocity, abyste je mohli vyřadit z jídelníčku. Pokud máte podezření na potravinovou intoleranci, můžete také navštívit lékaře a požádat o test na potravinové intolerance. Tím zjistíte, na které konkrétní látky reaguje vaše tělo negativně, a budete schopni přizpůsobit svou stravu tak, aby se vyhli nepříjemným následkům nafouklého břicha.

Shrnutí: 

V tomto článku jsme se dozvěděli nejběžnější příčiny nafouknutého břicha a také jsme se zaměřili na metody, které mohou pomoci zmírnit tuto nepříjemnost. Díky pochopení příčin a vhodným životním a stravovacím návykům můžete minimalizovat nepříjemné projevy nafouknutého břicha a cítit se dobře.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by Vás zajímat: 

Vše o přílohách a jejich zdravější verze

Petr Havlíček a Jirka Vacek odpovídají na otázky ohledně příloh, kde i vysvětlí, proč nejsou úplní vyznavači celozrnného pečiva a příloh.

Hubnutí pro začátečníky. Co je to kalorický deficit?

Pokud nevíš, jak začít hubnout, vždycky to bude těžký a dlouho u toho nevydržíš. V tomhle článku se dozvíš základní pojmy a principy, jak to funguje, na čem záleží, aby šla kila konečně dolů. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: