Můj účet
Přihlášení
Menu

Syrovátkové proteiny. Kdy je užívat? Jaký je nejlepší protein? Nedenaturovaný, CFM protein, isolát, koncentrát?

Jedním ze špatných trendů, který má v dnešní době většina návštěvníků posilovny, je zbytečné nadužívání potravinových doplňků. Některé z nich skutečně přijdou vhod, jiné jsou pouze taháky na peníze. Netroufám si označit nějaký doplněk přímo za nefunkční, protože každý z nich funkční je, ale bohužel pouze za určitých podmínek a efekt je často diametrálně odlišný od prezentací výrobců a takový, že ho silový sportovci vlastně ani neocení. Jedním z nejprobádanějších, nejužitečnějších a (nejen) pro budování svalové hmoty nejlepších, je bezpochyby protein. Rozhodli jsme se vás proto v naší nové sérii postupně seznámit se všemi druhy proteinových doplňků, jaké na trhu najdete.

Jak se vlastně syrovátkové proteiny vyrábí? 

Syrovátkové proteiny jsou pravděpodobně nejznámější a nejvyužívanější proteiny, s jakými se na trhu dnes můžete setkat, a proto jsme je vybrali hned do prvního dílu. Syrovátka se získává z kravského mléka, nicméně v neupraveném stavu obsahuje poměrně velké množství nežádoucích látek, které se musí určitým způsobem odstranit. Rozlišujeme několik základních výrobních metod, které si na samí úvod našeho článku představíme: 

Sušení syrovátky

Nejjednodušší a nejstarší výrobní metodou, jakou můžeme získat protein, je sušení syrovátky. Sušení spočívá v tom, že za vysokých teplot dojde k usušení na prášek, z nějž je odstraněna laktóza a další nechtěné složky. Problém je ovšem v tom, že v důsledku vysokých teplot dochází k denaturaci bílkovin a navíc separace nežádoucích složek není příliš dobrá, proto jich má výsledná směs stále velké množství. V dnešní době se tento výrobní proces již téměř nepoužívá. 

Proces iontové výměny

Iontová výměna je dalším z procesů, který se prováděl především dříve. Je založený na působení hydroxidu sodného (NaOH) a kyseliny chlorovodíkové (HCl) na jednotlivé molekuly bílkovin. Výhodou této metody je samozřejmě nízká cena, ale především odstranění téměř veškeré laktózy a cukru. Tak proč je vlastně špatná? Protože působením chemikálií dochází k eliminaci, nebo dokonce k úplnému vymizení bioaktivních frakcí, které nabízí spoustu pozitivních benefitů pro trávení, imunitní systém i vstřebávání některých nutrientů. 

Metoda křížové mikrofiltrace 

Metoda křížové mikrofiltrace (označovaná často zkratkou CFM, tedy Cross flow Microfiltration) je v současnosti velmi hojně využívaná a šetrná metoda, která zachovává všechny důležité bioaktivní frakce. V podstatě se jedná o poměrně složitou aparaturu navrženou tak, že syrovátka protéká přes keramické mikrofiltry a za nízkých teplot dochází k odstranění většiny nežádoucích látek. Zůstává tak protein, který je velmi dobře využitelný, zachovává veškeré biologické frakce a v neposlední řadě disponuje i vysokým obsahem vápníku pro pevné kosti.

Proč jsou syrovátkové proteiny tak drahé?  

Pokud jste naprostý laik, možná vás při pohledu na syrovátkové proteiny může drobně odrazovat vysoká cena. Bylo by proto více než vhodné si vysvětlit, proč je cena právě taková, jaká je. Syrovátka je přeci jen víceméně extrémně levná surovina, která se dříve vyhazovala a považovala se za naprostý odpad. Bohuželto, co dělá výsledný protein zpracovaný CFM metodou, poměrně drahou záležitostí, je především energetická náročnost. Spotřeba energie pro technologický postup, který zajišťuje tak čistý proces, který probíhá za nízkých teplot a nabízí extrémně čistý produkt, je totiž obrovská. No a když se k tomu připočte i cena za výrobní stroje, zjistíte, že cena za syrovátkové proteiny je odpovídající. Jak se totiž dozvíte v některých z našich dalších článků, jsou doplňky, na kterých výrobci vydělávají i mnohem větší částky než na proteinech. 

 

Jakými benefity disponují syrovátkové proteiny? 

Kdybychom měli obsáhnout veškeré benefity syrovátkových proteinů, vystačilo by to na celý samostatný článek. Jen v bodech se proto hodí zdůraznit to nejdůležitější: 

  • Zvyšují sekreci inzulínu po tréninku
  • prokazatelně snižují hladinu oxidačního stresu
  • Zlepšují zdraví střevní mikroflóry
  • Posilují imunitní systém 
  • Zlepšují využití železa v organismu
  • Podle vědeckých studií zvyšují hladinu anabolického IGF-1

 

Jaké druhy syrovátkových proteinů existují? 

Pokud jste se do problematiky syrovátkových proteinů ponořili o něco hlouběji, jistě jste přišli na to, že existuje více druhů doplňků, které sice spojuje základní výrobní surovina, nicméně jinak mají z hlediska složení hned několik zásadních odlišností. A proto bychom si v této části článku měli říct i to, jaký je rozdíl mezi koncentrátem, izolátem a hydrolyzátem.

Syrovátkový koncentrát

Přestože dříve byl v syrovátkových koncentrátech obsah bílkovin zhruba 30%, dnes se již běžně pohybuje až kolem 80%. Mnoho lidí zastává názor, že je to nejhorší možná varianta syrovátkových proteinů, avšak opak je pravdou. Koncentrát obsahuje podstatně větší množství IGF-1, TGF-1, imunoglobulinu, laktoferinu, fosfolipidů, CLA i dalších složek, které mohou pozitivně ovlivňovat celkovou vitalitu člověka. Na druhou stranu je nutné zmínit, že koncentrát disponuje vyšším obsahem laktózy a tuku, který zpomaluje trávení bílkovin. Není to tedy ten úplně nejčistší a nejrychleji vstřebatelný protein, ale přesto si myslím, že syrovátkový koncentrát je ideální volbou pro všechny rekreační cvičence, kteří hledají ideální poměr ceny a kvality.


Syrovátkový izolát

Syrovátkový izolát je proteinem, který bývá mnohými považován za to nejkvalitnější, co můžete do svého těla dostat.Tento doplněk disponuje obsahem bílkovin zpravidla kolem 90%, minimálním zastoupením laktózy(proto tento protein často bývá doporučován osobám s intolerancí),minimem cukrů a tuků.Jedná se o nejlepší možnou volbu do redukčních diet, ve kterých vám záleží na každé kalorii Nevýhodou je zničení některých složek v důsledku náročnějších chemických procesů,stejně tak bývá chuť často horší, je nutné používat více umělých sladidel. 

Syrovátkový hydrolyzát

Pomyslný vrchol zpracování syrovátky představuje hydrolyzát.V podstatě se jedná o proces, kdy se koncentrát (nebo izolát) podrobí enzymatickému štěpení, na jehož konci stojí peptidy. Takový protein je sice extrémně rychle vstřebatelný, nicméně většina prospěšných složek je tímto procesem zničena a navíc jsou poničeny i chuťové vlastnosti, tudíž má protein ve většině případů typickou hořkou chuť.Tento protein se hodí v malém množství po tréninku, kdy dokáže efektivně stimulovat trávení a podpořit proteosyntézu. Kvůli vysoké ceně si ale myslím, že je pro většinu není potřebný. 

Pro koho je tento typ proteinů vhodný? 

Syrovátkový protein je v našich končinách nejpopulárnější protein vůbec, a proto ho užívá téměř každý sportovec. Hodí se nejen pro návštěvníky posiloven, ale mohou ho užívat také běžci, plavci, fotbalisté a další sportovci ze všech možných odvětví.Brát ho samozřejmě mohou i nesportovci, ale jelikož ti mají častokrát nižší nároky na optimální příjem bílkovin, není to pro ně nezbytné. 

Nejlepší je načasování mezi jídly či na svačinu  

Pokud se budeme zaobírat ideálním načasováním syrovátkového proteinu, můžete ho užívat kdykoliv během dne. Spousta cvičenců preferuje tento protein i po tréninku, nicméně v tom případě ideální příliš není. Respektive není vyloženě špatnou volbou, nicméně větší opodstatnění mí například vícesložkový protein, který bude tématem jednoho z následujících článků.Vícesložkový protein se totiž skládá z několika zdrojů proteinů, které se vstřebávají s různou rychlostí, a proto dokáže zvýšit koncentraci aminokyselin po podstatně delší dobu.  

Jaký doporučujeme vybrat?

Syrovátkových proteinů na trhu najdete desítky, ne -li stovky. Není tedy nutné vybrat ten nejdražší protein, jaký na trhu existuje. V poměru ceny a kvality vychází velmi dobře například BiotechUSA 100% Pure Whey, další velmi kvaltiní protein je např. Prom-In CFM Evolutionza který bychom i my dali ruku do ohně, protože příchutě skvěle chutnají, protein je perfektně stravitelný a navíc za cenu, která potěší i každého, kdo si nemůže dovolit investovat do doplňků celou výplatu. 

Mohlo by Vás zajímat:

HIIT nebo Cardio? Co je lepší pro hubnutí? 

Nemálo z nás začíná se shazováním přebytečných tukových zásob. Nejdůležitější je samozřejmě vhodná  úprava stravy  a druhý velmi důležitý bod je i  pohyb , na který se velmi často ptáte. Co je nejlepší při hubnutí?

Nejúčinější dieta. Co je nejdůležitějí při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to  ta nejlepší možnost , jak  shodit  přebytečná kila nebo  nabrat svalovou  hmotu a  žádná jiná neexistuje , ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroj: Mirek Dvořák