Můj účet
Přihlášení
Menu

Zásobník cviků na ramena. Nejlepší cviky na kulatá ramena, která mají objem.

Přehled nejlepších cviků, pro posílení a objem ramenních svalů. Najdete zde osvědčený základ pro pořádná ramena i opomíjené cviky, při kterých to parádně bere. 

Tlaky s jednoručkami na ramena
Výchozí poloha sed na lavic, opěrátko cca 80 stupňů aby se o něj dalo opřít, lopatky stažené dozadu a hrudník vypnutý. Nohy a celé tělo jsou pevné. Držíme činky tak, aby lokty svíraly pravý úhel (90 stupňů) nebo menší. Nádech a s výdechem tlačíme nahoru. Nahoře ruce nepropínáme, aby ramena byla pořád v napětí.
 
Arnoldovy tlaky – Arnold push press
Je to podobný cvik jako klasické tlaky, s tím rozdílem, že dlaně v průběhu pohybu činek nahoru mění polohu. Na začátku pohybu jsou dlaně otočené směrem k tělu. Při zvedání činek, dlaně začínají rotovat a činky se dostávají do paralelního postavení až se vytočí směrem dopředu. Konečná poloha je jako u klasického tlaku. Stejnou dráhou se vracíte zpět.

Military press a tlak s velkou činkou
Činku držíme nadhmatem. Výchozí poloha je zapření na hrudníku. Postoj na šířku ramen, lopatky stažené, páteř v přirozeném prohnutí. Důležité jsou pevné nohy a stažené hýždě. Lehce zakloníte hlavu (abyste si nevyrazili zuby) a s výdechem tlačíte činku nad hlavu. 
Upažování na kladce (Cable lateral raise)
Širší stoj rozkročný a klidně se můžeme držet věže kladky. Stoupneme si tak, aby lano při tahu nahoru bylo před tělem, dlaň směřuje k tělu a loket je mírně pokrčený. S nádechem plynule zvedáme ruku obloukem nahoru až do polohy rovnoběžné s podlahou, nebo mírně vyšší, s výdechem pouštíme dolů.
 
Širší stoj rozkročný a hluboký předklon. Uchopte zkřižmo držadla kladek a mějte mírně pokrčené lokty. Nadechneme se v dolní poloze a ruce se pohybují obloukem nahoru. Ramena se snažíme držet na stejném místě, abychom zamezili přílišnému zapojení trapézového svalu.

Upažování s jednoručkami - Lateral raise
Mírný stoj rozkročný a lehký předklon v pase. Celá tělo je pevní a ruce drží činky podél těla. Dlaně směřují k tělu a jsou lehce pokrčena v loktech. Nadechneme se a plynule zvedáme ruce nahoru tak, aby lokty neklesaly pod úroveň zápěstí. Finální poloha končí na úrovni, kdy jsou paže rovnoběžně se zemí. S výdechem pouštíme dolů.
 
Upažování s jednoručkami v předklonu - Bent over reverse fly
Cvik můžeme provádět ve stoje nebo v sedě na lavici v hlubokém předklonu. Záda musí být rovná. Paže jsou spuštěné dolů dlaněmi vzad nebo k tělu. Nadechneme se v dolní poloze a ruce se pohybují obloukem nahoru. Jsou lehce pokrčené v loktech. Ramena se snažíme držet na stejném místě, abychom zamezili přílišnému zapojení trapézového svalu. Finální pozice je, když nadloktí už nemůže víš a sval je maximálně smrštěný. S výdechem pouštíme dolů. 

Přítahy osy k bradě - Upright row
Činku držíme nadhmatem. Tělo je pevné Ruce máme buď na šíři ramen nebo široký úchop. Užší úchop více zatíží trapézové svaly, širší postoj přenese zatížení směrem na střední část deltů. Nádech a zvedejte směrem k bradě. Lokty směřují od těla, osa se pohybuje blízko těla až do úrovně hrudníku. S výdechem činku kontrolovaně spouštějte do výchozí pozice. 

Předpažování s osou - Barbell front raise
Stoj mírně rozkročný, osu držíme nadhmatem před tělem a zhruba na šíři ramen. Lokty jsou mírně pokrčené. Nadechneme se a zvedáme osu před tělem do výše ramen. Ve finální pozici vydechneme a pouštíme s nádechem dolů.

Předpažování na kladce
Výchozí pozice je stejná jako při předpažování s velkou činkou. Cvik je pro mnohé šetrnější než osa. Stojíme k věži zády, aby lanko bylo mezi nohama. Nadechneme se a plynulým pohybem zvedáme ruce na úroveň ramen, při dotahu vydechujeme a s nádechem pouštíme ruce zpět. Popis tohoto cviku najdete v sedmé minutě tohoto videa + další variace právě na předky ramen.
 
Stahování kladky - Bent over reverse fly
Postoj na šířku ramen a na dva kroky od kladky. Úchop s nadhmatem a nebo mezi prsty. Lopatky stažené a lokty tlačíme vysoko. Nádechneme se a kontolovaně táhneme provázky k sobě, při dotahu vydechneme a s nádechem poušítíme zpět. 

Tréninkový plán pro růst svalové hmoty ZDARMA

Chcete kompletní trénink na ramena? Zde ho najdete i celý tréninkový plán pro růst svalů od Jirky Vacka.

Naše tipy:

Nezapomeň na bílkoviny - Smartfuel Protein

 Proteinový nápoj skvěle chutná, můžete jím nahradit svačinu a v jedné porci doplníte průměrně 25 g bílkovin. Proteiny se vyrábí z mléka a jsou filtrací zbaveny většiny cukrů a tuků. Doplníte tak jenom důležotou bílkovinu. .

SmartFuel Creatine Monohydrate 500 g

Kreatin pomáhá s nárůstem svalové hmoty, zvyšuje sílu a výkon a podporuje regeneraci svalů po tréninku. Kreatin také zvyšuje objem svalové buňky a je jedním z nejúčinnějších suplementů pro rychlé nabrání svalové hmoty

Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Magnésium pomáhá s regenerací. Bisglycinát je nejlépe vstřebatelná forma hořčíku. Glycin je aminokyselina, která napomáhá uvolnění a relaxaci, proto je tato forma hořčíku doporučovánapřed spaním.
 

 Mohlo by vás zajímat:

Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty? 

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů, pravděpodobně zaznamenáte největší progres během prvního roku. Jak na to? 

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku či jeho intenzita a samozřejmě i načasování jídla před tréninkem hraje významnou roli. 

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

Sleduj nás i na sociálních sítích: