Můj účet
Přihlášení
Menu

Ženy vs Muži: Rozdíly v tréninku

Z historického hlediska mezi námi panuje nepsané a nyní už jen velmi zřídka respektované pravidlo, že by ženy prostě železo zvedat neměly. Ať se nám to líbí, nebo ne, určité fyziologické rozdíly mezi sebou máme. Je ale kvůli tomu skutečně potřeba upravovat trénink, nebo je aktuální směr sportovní rovnocennosti mezi pohlavími správný? 

Postrachy žen, kterých se bát nemusí

Muži, jakmile si najdou styl tréninku, který jim vyhovuje, jsou většinou v posilovně jako ryba ve vodě. Některé ženy to ale mají bohužel naopak. Existuje totiž několik mýtů, kterými je opředená pověst posilování. 

✅ Pokud budu zvedat těžké činky, budu za chvíli vypadat jako chlap
✅ Ženy se do posilovny nehodí, půjdu raději na jógu
✅ Všichni na mě budou koukat, stydím se

Tohle a ještě mnohem více se honí hlavou téměř každé ženě, která se odhodlává k první návštěvě posilovny. Můžeme vás ale uklidnit, nic z toho není pravda. Ženy do posilovny patří, a pokud jim silový trénink rezonuje s nastavenými cíli, mohou zvedat železo bez obav, že jim narostou mužská ramena. Ačkoliv se ženy od mužů velmi liší, rozhodně to nikomu neubírá právo na libovolný trénink. A pokud do hry nepřizvete nelegální steroidy, svaly budou nabírat pouze přirozených rozměrů. Vše je samozřejmě také ovlivněno stravou a celkovým životním stylem. Pokud tedy nebudete mít v rovnováze stravu, tréninkový plán, spánek, duševní zdraví a celkovou denní aktivitu, žádné velké zázraky se na vašem těle neobjeví ani po roce cvičení. 


NÁŠ TIP: Ženy, nebojte se doplňování kreatinu. Je to tělu vlastní látka, která vám dodá sílu a může celkově zlepšit váš sportovní výkon, aniž byste zbytečně přibrala na váze. Doporučit Vám můžeme 100 % Kreatin monohydrát z naší Smartfuel dílny. Jedná se o 100 % čistý a kvalitní kreatin v prémiové kvalitě, HPLC testovaný a mikronizovaný.


Fyziologické rozdíly mezi muži a ženami

  • Ženy mají více červených pomalých vláken než muži. Díky tomu jsou ženy lépe zásobovány kyslíkem a únava organismu se dostavuje obecně o něco později. 
  • Ženský hormonální cyklus může narušit soustředění i schopnost trénovat.
  • Muži mají vyšší hladinu testosteronu, což je primární anabolický hormon. Ženy proto přirozeně ani nemohou docílit takového objemu svalů jako muži. 
  • Ženy při vytrvalostních závodech dokáží postupovat racionálněji a svou sílu rozložit rovnoměrně po celou délku závodu. Muži mají tendenci přepálit začátek. 

Trénink a hormonální cyklus žen

Ženské tělo je narozdíl od toho mužského silně ovlivňováno hormony. Každý den tak může být trochu jiný, nehledě pak na problémy spojené s PMS nebo bolestivou menstruací. Znát fáze vlastního cyklu a aktuální potřeby těla se proto v ženském případě skutečně vyplatí. Každá žena je jedinečná a každé vyhovuje něco jiného, ale obecně platí, že: 

  • Folikulární fáze – Důraz na kondici, dynamické i silové tréninky.
  • Brzká luteální fáze – Nejlepší čas na vyzkoušení své silové maximálky a výdrže.
  • Pozdní luteální fáze – Premenstruační si žádá procházky, jógu a další méně výkonostní tréninky.
  • Menstruace – Čas na nejdůkladnější naslouchání těla. Cvičte přesně tak, jak je vám to pohodlné. Pokud cítíte nepříjemné pocity, nevyčítejte si, že místo tréninku zůstanete doma. Mnoho žen ale vyhledává tréninky s vysokou intenzitou, jako je HIIT nebo spinning.

Musí ženy cvičit jinak než muži?

Naší odpovědí je ne. Mužům také nikdo nezakazuje chodit na lekce jógy. Proto si i ženy mohou trénovat po svém. Nemusí nutně drilovat benchpress, nebo drtit bicepsy, ale pokud ženu baví zvedat železo, do toho. Silové tréninky krásně vypracují tělo a poukáží na ženské tvary, není se čeho obávat. Je však ale potřeba svému tělu naslouchat, a to především kvůli menstruačnímu cyklu. Ženy by si proto měly tréninkový plán promýšlet o něco důkladněji než muži. Chovat se k sobě s respektem a nevyčítat si protestující podbřišek v průběhu PMS. 

Užívání doplňků stravy u žen

Ženské i mužské tělo potřebuje bílkoviny, tuky i sacharidy a nespočet vitamínů a minerálů. Pokud si tedy říkáte, že protein po tréninku pijí pouze muži, jste na omylu. Například proteinový nápoj je jedním z velmi důležitých doplňků stravy, a to i u žen. Můžete ho pít po tréninku nebo kdykoliv během dne, třeba jako svačinu. Podpoříte tak regeneraci svých svalů a dodáte jim potřebnou sílu na další trénink. 

Oblíbené doplňky stravy u žen jsou spalovače. Podporují spalování tuků během tréninku, a pokud obsahují kofein, dokážou i spolehlivě nakopnout energii.


NÁŠ TIP: Doporučujeme vyzkoušet SmartFuel Fat Burner. Tento spalovač je složený z čistě přírodních látek, které mají zároveň i antioxidační účinky a díky kofeinu před tréninkem právě hezky nabudí.


Závěr:

Ať už jste žena, nebo muž, trénujte podle svého uvážení a bořte mýty. Neohlížejte se nad historicky nepsanými pravidly a dělejte to, co vás baví a co rezonuje s vašimi cíli.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Celý trénink na prsa + ramena. Cvičení nejen pro páry.

Myslíte si, že trénink mužů a žen se liší a proto by neměli cvičit společně? Omyl!  Trenér Jirka Vacek připravil split, který si mohou zacvičit páry, manželé, partneři a nebo kamarád s kamarádkou.

SMARTFUEL | Denní PRŮVODCE suplementy pro SPORTOVCE

Sportování je cesta, na které můžete dosáhnout svých cílů a objevit potenciál svého těla. K takové cestě je potřeba správné výživy, která vám poskytne energii, regeneraci a podporu pro vaše svaly a celkové zdraví. To vše přináší naše značka SmartFuel – doslova "chytré palivo" pro vaše tělo.

Sleduj nás: