Můj účet
Přihlášení
Menu

6 důvodů, proč vám kolísá číslo na váze. Zadržování vody v organismu.

Rady, tipy, triky

Znáte to, jeden den si stoupnete na váhu a máte radost z nížšího čísla. Další den váha ukazuje zase o kilo a půl navíc. Jak je to možné? Na to se podíváme v dnešním článku.

Hned na úvod upozorníme, že vážit se každý den je naprostý nesmysl. Pokud chcete svou formu kontrolovat na osobní váze, udělejte si nějaký systém například: Vážit se každé nebo každé druhé pondělí.

Je číslo na váze důležité? Proč může váha narůstat a přesto vaše postava je vyrýsovanější a pevnější?
 

Pokud vám jde o redukci hmotnosti, zdravě lze hubnout 0,5 - 1 kilogramu za týden. Tělesnou hmotnost ovlivňuje několik faktorů a váha není jediným ukazatelem úspěchu hubnutí nebo změny tělesného složení.

Pokud jste začali se silovým tréninkem, nemusíte změny na váze pozorovat vůbec nebo naopak může váha ukazovat i víc. Svalová hmota má menší objem, než tuk, proto při stejné či vyšší váze může postava vypadat jinak - lépe. Poznáte to určitě na lépe sedícím oblečení a vytvarovanější postavě i menších tělesných obvodech.

6 důvodů, proč vám kolísá číslo na váze

1. Vážíte se v jinou denní dobu

Úspěšné sledování vývoje hmotnosti je vážení se pokaždé za stejných podmínek. Ideální je vážit se ve stejný den a nejlepé ráno před jídlem. Důležité je i to jestli se vážíte před či po návštěvě toalety. :)

2. Pitný režim

Pokud jeden den vypijete více, než je vaším zvykem, může se to projevit lehkým a krátkodobým nárůstem hmotnosti. Ale i nedostatečný pitný režim, má negativní vliv na zdraví. Jestli pijete dostatečně, zjistíte jednoduchým testem barvy moči, která by měla být optimálně jemně "vanilkově" žlutá. Čím tmavější moč je, tím je větší úroveň dehydratace a naopak pokud je moč zcela průhledná může to značit, že pijete příliš.

3. Obsah v trávicím traktu

Ikdyž si před vážením dojdete na toaletu, v trávicím traktu stále prochází zbytek potravy. každá potravina trávicím traktem prochází jinou dobu 24 - 60 hodin. Kvalitu zažívání můžete zlepšit, když se zaměříte na dostatek vlákniny ve stravě. Za den byste měli sníst zhruba 30 gramů vlákniny. Vláknině jsme se věnovali i s výživový poradcem Petrm Havlíčkem a jeho rady a rozhovor si můžete přečíst či poslechnout zde


Náš Tip: Vyzkoušejte Czech Virus Super Greens Pro. Jedná se o funkční produkt s mixem super zelených látek pro maximální podporu trávení bez nafouklého břicha a očistu těla. Je slazen steviol-glykosidy (sladidlo z rostliny stévie) a neobsahuje žádná zbytečná plnidla ani zahušťovadla.


4. Přebytek sacharidů a soli

Tělo si sacharidy přirozeně vzhledem k možnostem a potřebám ukládá v podobě glykogenu. Průměrný člověk má uloženo přibližně 450 g glykogenu v těle a na každý gram glykogenu se vážou 3 gramy vody. Proto výkyvy v příjmu sacharidů mohou mít vliv na momentální tělesnou hmotnost. Proto je běžnou praxí, pokud vyřadíte sacharidy ze svého jídelníčku, úbytek na váze je rychlejší, protože tělo vyčerpá zásoby glykogenu a s tím odejde voda, nikoliv tuk.

Podobné je to i se solí. Přebytek soli zadržuje vodu v organismu. V dnešní době není problém doporučenou denní dávku 5 gramů soli přešvihnout, protože ji najdeteme ve všech ultrazpracovaných potravinách, sýrech, pečivu atd. 

5. Stres

Jak je známo stres zvyšuje hladinu kortizolu (stresový hormon), který má taktéž vliv na zadržování vody v těle. Například i pokud držíte dietu a jste delší dobu v kalorickém deficitu, to může zvyšovat hladinu kortizolu a podílet se na zadržování vody. Jak se z tohoto bludného kruhu dostat jsme rozebírali s Terezou a Jirkou Vackem v tomto videu.

6. Menstruační cyklus

Během PMS a prvního dne menstruace, dosahuje zadržování vody nejvyšších hodnot, váha může jít nahoru i o jeden a půl kilogramu. Pokud chcete lépe pochopit menstruační cyklus, jaké jsou jeho fáze a jak se počítájí plodné a neplodné dny to se dozvíte v tomto článku. 

Zdroj: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

Jak sestavit jídelníček. Existuje univerzální návod?

Rozhovor na téma zda existuje ideální jídelníček? Jak by měl vypadat udržitelný jídelníček, který tělu dodá vše, co potřebuje a zároveň přinese ty výsledky, které od něj očekáváme?

Jak na kvalitní oběd? Zamezí chutím na sladké i poobědové únavě.

Během pracovního týdne máme tendence se odbývat. Zejména u obědů sáhneme po něčem rychlém, dostupném a oběd zhltneme za chůze, v běhu nebo v autě. V dnešním článku si ukážeme několik typů, na co si dát při výběru a přípravy jídla pozor a jak předejít poobědové únavě.

Sleduj nás i na sociálních sítích: