Můj účet
Přihlášení
Menu

Co je to dopamin, jak ovlivňuje naše chování a proč nám rychlý dopamin škodí?

Zajímá vás, jaká tajemná síla stojí za našimi pocity štěstí a motivace? Seznamte se s dopaminem a zjistěte, jak tento neurotransmiter ovlivňuje naši mysl, náladu a rozhodování, a proč nám může jeho nadbytek také uškodit.

I když je dopamin nezbytný pro naše pocity potěšení a radosti, může být také dvousečnou zbraní. Rychlý dopaminový nárůst, který zažíváme například při používání sociálních sítí, může mít nepříznivé důsledky na naše duševní a fyzické zdraví. Tento neustálý proud "rychlého" dopaminu může vést k závislosti a narušení schopnosti soustředit se, učit se a cítit radost z dlouhodobějších aktivit.

Co je to dopamin?

Dopamin je neurotransmiter, což je chemická látka, která přenáší signály mezi nervovými buňkami v našem mozku. Je klíčový pro mnoho funkcí, včetně motoriky, nálady, odměňování a motivace.

Dopaminu se říká také “hormon štěstí”. Když děláme něco, co nám přináší potěšení nebo když dosáhneme našeho vysněného cíle, hladina dopaminu v mozku stoupá. Tento nárůst dopaminu nás motivuje opakovat tyto činnosti a žene nás dopředu. Bohužel ale někdy i tam, kam úplně nechceme. 

Dopamin hraje totiž významnou roli v mechanismu závislostí. Pokud nám nějaká činnost způsobuje velké uvolňování dopaminu, náš mozek bude chtít tuto činnost opakovat a začne vyžadovat postupně větší dávky dopaminu, aby dosáhl stejného pocitu potěšení jako před tím. 

Dopamin a sociální sítě: Proč nám rychlý dopamin škodí?

Sociální sítě jsou navrženy tak, aby byly vysoce návykové, a dopamin hraje v této závislosti klíčovou roli. Každý lajk, komentář, upozornění na sociálních sítích nebo nové vtipné reelsko představuje pro náš mozek okamžitou odměnu, která uvolňuje dopamin v mozku a vyvolává pocit potěšení a uspokojení. 

Proto neustále scrollujeme a scrollujeme a je těžké se někdy odtrhnout. Sociální sítě nabízejí nekonečný tok obsahu, který nás udržuje zapojené a neustále stimuluje uvolňování dopaminu. Jedno video nás baví, jedno ne, swipneme a jedeme takto dál a dál. Tento proces je podobný tomu, jak fungují hazardní hry, kde nepředvídatelnost odměn ještě zvyšuje hladinu dopaminu a posiluje návykové chování.

Tento neustálý příliv "rychlého" dopaminu ze sociálních sítí může vést k závislosti na těchto krátkodobých odměnách. Časem může náš mozek začít preferovat rychlé, snadno dosažitelné zdroje dopaminu, což může negativně ovlivnit naši schopnost soustředit se, učit se a nacházet radost v dlouhodobějších činnostech.

Dopaminový detox

Pokud máte ve zvyku trávit na sociálních sítích příliš mnoho času denně nebo sklouzávat k jiným rychlým zdrojům dopaminu, nejspíš vám prospěje dopaminový detox.

Dopaminový detox spočívá v omezení nebo dočasném vyloučení činností, které způsobují rychlé a intenzivní uvolňování dopaminu v mozku. Cílem je snížit závislost na těchto krátkodobých odměnách a obnovit rovnováhu v dopaminovém systému, což může vést ke zlepšení soustředění, produktivity a celkového pocitu štěstí a pohody.

Jak na dopaminový detox od sociálních sítí

Rozhodli jste se, že dopaminový detox vyzkoušíte a dáte si na chvíli od sociálních sítí pauzu? Pak pro vás máme pár tipů, jak na to.

1. Přesuňte aplikace sociálních sítí z dohledu

Sejde z očí, sejde z mysli. Máte aplikace sociálních sítí hned na úvodní obrazovce, takže jsou to první, co po odemknutí telefonu vidíte? Zkuste tyto aplikace schovat na sekundární plochu nebo do složek aplikací, kde ikony nebudete mít na první pohled na očích. Aplikace vás tak nebudou svádět k jejich spuštění.

2. Vypněte si upozornění

Rozsvítí se vám displej telefonu při každém upozornění nebo zprávě ze sociálních sítí, které se vám tak neustále připomínají? Vypněte si upozornění a kontrolujte je pouze v době, kdy vy budete chtít a kdy se to hodí vám. Ne kdy si o to sociální síť řekne.

Pokud máte i tak tendenci koukat do aplikací pořád, stanovte si čas nebo časový interval, kdy se do aplikací podíváte, například jednou za hodinu, při jízdě v tramvaji nebo při obědové pauze.

3. Stanovte si maximální čas, který na sítích strávíte

Víte, že si můžete ve většině sociálních sítí nastavit denní časový limit, který v aplikaci strávíte? Pokud časový limit překročíte, přijde vám upozornění, že je na čase aplikaci zavřít. Podívejte se, jaký je váš denní průměr strávený na konkrétní sociální síti a nastavte si o něco menší časový limit a ten dodržujte.

4. Najděte si zdravější náhradu 

Ze začátku může být pro vás takový dopaminový detox obtížný, snažte se proto zaměstnat svoji hlavu a najít jiné, zdravější zdroje dopaminu. Místo sledování sociálních sítí si třeba přečtěte knihu, vyražte na procházku, začněte s novým koníčkem nebo se věnujte fyzickým aktivitám.

5. Vytvořte si nové rutiny

Zaměřte se také na vytvoření nových, zdravějších návyků, které vám pomohou omezit přísun levného dopaminu. Například:

✅ Začněte den bez telefonu – místo toho si zacvičte, meditujte nebo běžte na krátkou procházku.
✅ Vyhraďte si v průběhu dne čas na hlubokou práci nebo studium, během které se nenecháte vyrušovat mobilními zařízeními.
✅ Před spaním se vyhýbejte obrazovkám, raději si čtěte nebo relaxujte. 

Doporučujeme ale začít postupně s jednou činností, kterou budete praktikovat dostatečně dlouho až se z ní stane návyk a poté přidávat postupně činnosti další. 

Jak si doplnit dopamin zdravě?

Existuje několik zdravých způsobů, jak podpořit přirozenou produkci dopaminu v mozku a udržet si vyváženou hladinu tohoto neurotransmiteru. Zde je několik tipů, jak si doplnit dopamin zdravě:

✅ Pravidelně cvičte

Fyzická aktivita a pohyb uvolňuje endorfiny a zvyšuje hladinu dopaminu. Ať už si půjdete zaběhat, do fitka nebo na lekci jógy, odměnou pro vás bude vytoužená dávka dopaminu, která vám hned vykouzlí lepší den.

✅ Dbejte na zdravou a vyváženou stravu

Konzumujte potraviny bohaté na aminokyseliny, jako je tyrosin, ze kterých se dopamin tvoří. Tyto aminokyseliny jsou obsaženy především v mase, vejcích, rybách, avokádu, luštěninách a oříškách.

✅ Dostatečně spěte

Dostatek odpočinku a kvalitní spánek jsou klíčové pro správnou funkci mozku a rovnováhu neurotransmiterů, včetně dopaminu. Snažte se spát 7-8 hodin denně a dodržujte pravidelný spánkový režim.

✅ Doplňte vitamíny a minerály

Zahrňte do stravy potraviny nebo doplňky stravy obsahující vitamíny a minerály nezbytné pro produkci dopaminu, jako je vitamín B6, vitamín B12, kyselina listová, zinek, železo nebo hořčík. Také adaptogeny, mohou pomoci s regulací neurotransmiterů. Adaptogeny, jako ashwagandha, maca nebo Rhodiola rosea, mají schopnost regulovat náladu a snižovat úroveň stresu a napětí. 

✅ Běžte na slunce

Slunce je ten nejlepší lékař a terapeut. Pravidelný pobyt na slunci stimuluje produkci vitamínu D a serotoninu, což má kromě jiných pozitivních účinků také vliv na tvorbu dopaminu. Udělejte si krátkou procházku na sluníčku a uvidíte, kolik vám to dodá energie.


Dopamin je klíčový pro mnoho funkcí, včetně motoriky, nálady, odměňování a motivace. Může se ale stát i nebezpečným, pokud nad ním ztratíme kontrolu. Když máme hladinu dopaminu v rovnováze, cítíme se šťastní a motivovaní. Problém nastává, když podlehneme pokušení rychlého dopaminu, který poskytuje jen krátkodobé uspokojení a vytváří potřebu stále větších dávek. To může vést k závislosti na sociálních sítích, online nakupování nebo počítačových hrách. Pro naše zdraví je lepší tyto činnosti omezit a nahradit je zdravějšími zdroji dopaminu, jako je cvičení, procházkou na čerstvém vzduchu nebo relaxací.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Fyzioterapeut odpovídá na nejčastější otázky: vyhřezlé plotýnky, barefoot boty, strečink.

Kvalifokovaný fyzioterapeut Jiří Ptáček v podcastu odpovídal na vaše nejčastější otázky.

Kurkumin | Jaké má účinky a proč byste ho měli užívat pravidelně?

Víte, že kurkumin je pro své unikátní léčebné vlastnosti využíván již po staletí? Znáte jeho pozitivní účinky na naše tělo? Tento článek vám přináší přehled o tom, jak kurkumin může pozitivně ovlivnit vaše tělo.

Sleduj nás: