Můj účet
Přihlášení
Menu

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku či jeho intenzita a samozřejmě i načasování jídla před tréninkem hraje významnou roli. 

Je důležité jídlo před tréninkem?

Není zásadní, co sníte těsně před cvičením, ale jak se energeticky naplníte nějaký čas před tréninkem, abyste měli dostatek zásob glykogenu. Kvalitní hodinový trénink lze odjet i bez 100% naplněných glykogenových zásob. Nejdůležitější je stabilní glukóza v krvi, kterou si udržujete správným jídelníčkem v průběhu celého dne.

“Na klasický oběd těsně před cvičením raději zapomeňte.”

Minimálně dvě hodiny před tréninkem, bychom si měli dát poslední větší jídlo, kdy je tělo schopno ho zpracovat. Někomu vyhovují hodiny 3 někomu 5. Není nic jednoduššího než si to vyzkoušet a najít si tu svou cestu. Plnohodnotné jídlo těsně před tréninkem není dobrá volba. Tělo ho nedokáže tak rychle zpracovat, aby vám dodalo potřebnou energii k tréninku. Navíc vás bude s největší pravděpodobností tlačit žaludek a část energie, kterou byste mohli dát tréninku sebere trávení. Pokud cítíte, že máte hlad a potřebujete něco sníst, dejte si banán, energetickou či proteinovou tyčinku nebo dobře stravitelný protein


Náš tip: Pokud chcete rychle stravitelný protein, který nijak nezatíží vaše trávení a rychle se vstřebá, sáhněte po syrovátkovém izolátu. Prochází mikrofiltrací, díky které neobsahuje laktózu a tak je pro všechny dobře stravitelný.

“Pobyt jídla v žaludku prodlužuje vysoké množství přijatých tuků.”

Jaké jídlo si nedávat těsně před tréninkem? 

  • jídlo s velkým obsahem tuku (řízek, burger, pečená kachna)
  • těžko stravitelné bílkoviny (maso a velké množství bílkovin) 
  • celkově velké porce jídla

Co si dát před sportem?

  • menší porce
  • dobře stravitelné jídlo 
  • komplexní sacharidy (cereální kaše, rýžová kaše, brambory)
  • snadno stravitelné bílkoviny (protein, cottage sýr, řecký jogurt, vejce)
  • menší přísun tuků (MCT, trochu ořechového másla, máslo)

Ranní trénink nalačno. Cvičit před snídaní nebo po? 

Někomu vyhovuje někomu ne. Pokud máte kvalitní večeři, ranní trénink vám pravděpodobně nebude dělat problém. Záleží ale i na tom jaký máte spánek a jak dobře se vyspíte. Pokud se v noci budíte, nejen že máte větší energetickou spotřebu, ale i tělo hůře regeneruje. To by se mohlo negativně podepsat na ranním cvičení. Pokud chcete i tak jít trénovat, doporučili bychom alespoň malou svačinu v podobě banánu nebo proteinu. 

Co snídat před cvičením?

  • Jogurt s ovocem a musli
  • Vajíčka a ovesná kaše
  • Palačinka s džemem
  • Protein rozmixovaný s banánem v mléce
  • Ovocné smoothie s jogurtem a trochou ořechového másla

Co si dát, během tréninku, když dochází energie? 

Pokud cvičíte (platí i u tréninku nalačno) a cítíte, že vám dochází energie, sáhněte po rychlých sacharidech. Přestože máme většina z nás zásoby tuku na několik hodin výkonu, ve chvíli, kdy glykémie klesá rychle dolů a tělo cukr nemá, tak se zastaví a není schopné podat takový výkon. V tomto případě je ideální sáhnout po nějakém nápoji, díky kterému cukry rychle doplníte, protože tělo hned tuto energii využije.


Náš tip: Je klesající cukr během tréninku a s tím spojený úbytek energie aktuální? Sáhněte izotonickém nápoji. Nejenže doplníte sacharidy, ale i potřebné minerály a elektrolyty, které během tréninku tělo využívá. 

Mělo by být jinak složené jídlo pro hubnutí a pro budování svalů?

Složení stravy se v předtréninkovém jídle pro hubnutí a nabírání svalů nijak zásadně neliší, to je o celkovém stravovacím plánu a množství kalorií. Na trénink je třeba mít kvalitní stravu, ať už shazujete či nabíráte svaly, abyste měli energii a nasazení do cvičení. 

Kdy si dát nakopáváč? 

Ideální doba, kdy si dát preworkout je 30 - 45 minut před výkonem, aby se všechny složky dostaly do oběhu a ke svalům, kde odvádí svou práci. Pokud si nakopávač dáte těsně před tím, než jdete cvičit moc užitku neudělá, protože působit začíná až po nějaké době. 


Náš tip: Vyzkoušejte pre-workout PWO sestavený trenérem Jirkou Vackem. PWO není jen “nakopávač”. Jedná se o suplement, který kombinuje více suplementů dohromady: Pumpu, spalovač, adaptogen, energii a koncentraci.

Shrnutí: Jídlo před cvičením by mělo být dobře stravitelné a bohaté zejména na snadno stravitelné bílkoviny a sacharidy. Neměly by v něm chybět ani tuky, s těmi ale opatrně, protože příliš tučné jídlo prodlužuje pobyt jídla v žaludku. 

Mohlo by vás zajímat:

Tréninkový plán pro začátečníky

V dnešním článku se vám vysvětíme podle čeho si sestavit vlastní tréninkový plán tak, aby byl vhodný právě pro vás.

Tipy jak zhubnout vnitřní stehna. Celý trénink na doma.

Trápí vás povolená klepající se vnitřní stehna? Zamakejte na nich. Máme pro vás super workout pro zeštíhléní a zpevnění vnitřní strany stehen. Tohle cvičení zvládnete i doma.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Časová osa podcastu (videa):

0:55 Je důležité jídlo před tréninkem? 
5:00 Plnohodnotné jídlo těsně před tréninkem?
9:30 Je rozdíl, jestli si dáme kaši nebo plátek masa.
10:00 Má zvolená strava vliv na kvalitu tréninku?
16:00 Co si dát, když potřebuju doplnit energii během tréninku? 
17:44 Jaké by mělo být složení potravy před tréninkem?
21:40 Proč jít cvičit nalačno? Očistný proces.
25:30 Hladová okna. Přerušované hladovění a trénink.
27:30 Krátké shrnutí.
30:40 Mělo by být jinak složené jídlo pro hubnutí a jiné pro budování svalů?
36:00 Jak zefektivnit spalování tuků?
37:36 Co si mám dát, když se nestihnu najíst, ale cvičit správným žaludkem mi nedělá dobře.
40:27 Jídlo při tréninku.
44:55 Můžu zapíjet jídlo preworkoutem? 
47:00 Jaké tréninky užívat před tréninkem? 
51:01 Jaké jídlo má Jirka Vacek před svými tréninky?
55:00 Závěr.