Můj účet
Přihlášení
Menu

Liposomální = nejlépe vstřebatelná forma vitamínů a minerálů pro naše tělo.

Všichni si přejeme jediné, aby doplňky stravy, které užíváme, naše tělo dokázalo co nejlépe vstřebat a využít. Mezi ty skutečně účinné patří lipozomy. Je to speciální technologie, která umožňuje maximální možnou vstřebatelnost a využití vitamínu nebo minerálu. Dříve byla dostupná pouze pro léky a nyní se dostává i k doplňkům stravy. Znamená to velký posun z hlediska účinnosti. 

Efektivita lipozomálního transportu spočívá v tom, že obchází klasický metabolismus vitamínů v těle a distribuuje potřebné látky rychleji, ve větším množství. 

Lipozomy a posun v užívání doplňků stravy

Už se vám stalo, že doplněk stravy, nefungoval, jak bylo třeba nebo se účinek dostavil pozdě? Kvalita obsažené látky nemusí stačit. Na vině může být více faktorů:

  • Neefektivita klasického metabolismu vitamínů – jejich rychlé odbourání játry a vyplavení z těla ven
  • Nízká vstřebatelnost látky samotné, např. vitamíny rozpustné ve vodě jsou obtížně vstřebatelné
  • Malá průchodnost vitamínů tkáněmi po vstřebání
  • Rozklad účinné látky trávícími enzymy v zažívacím traktu nebo játrech
  • Poruchy zažívacího traktu
  • Konzumace jiných látek, které vitamíny ničí – rafinované potraviny, chemické přísady, alkohol
  • Nadměrná potřeba vitamínů nebo minerálů při velké fyzické či psychické zátěži, kterou klasické vitamíny nestíhají pokrývat
  • Přetížení zažívacího traktu velkým množstvím vitamínu

Žádný z uvedených faktorů není sám o sobě natolik závažný, aby ohrožoval vstřebání vitamínů v těle. Způsobí to až kombinace několika uvedených faktorů dohromady. Zde se ukazuje efektivita lipozomů, které dovedou všechny uvedené problémy eliminovat.

Jak to funguje

Klasicky se vitamín po vstřebání do těla střevní stěnou dostane přes vrátnicovou žílu do jater. Tam je metabolizován jaterními enzymy. Do krevního oběhu se dostane v mnohem menší množství než bylo původně přijato.

Lipozomální vitamín se díky své unikátní struktuře vstřebá ihned do střevního lymfatického systému a následně přes hrudní mízovod do celého těla.

O tom, zda se látka vydá ze střeva do jater nebo rovnou do mízního systému, rozhodují dva faktory – molekulární hmotnost a rozpustnost. Látky s klasickou molekulou jsou malé a snadno rozložitelné. Lipozomální vitamíny, kde je vitamín zapouzdřen ve speciální fosfolipidové vrstvě, se po průchodu střevem dostávají do střevního mízního systému a putují přes hrudní mízovod a podklíčkovou žílu do krevního oběhu.

Tím cesta lipozomu nekončí. Vitamíny je třeba dostat až k buňce a následně i dovnitř, kde probíhají buněčné procesy. Samotná vitaminová molekula musí proniknout skrz buněčnou stěnu. Lipozomální vitamín jí proniká velmi snadno, protože fosfolipidová dvojvrstva lipozomu je schopna se sloučit s ostatními dvojvrstvami jako je na příklad buněčná stěna samotná, a tak je dopravován obsah lipozomu přímo do buněk. Lipozomy mohou nést hydrofobní i hydrofilní látky (látky rozpustné ve vodě i v tucích), a tedy všechny druhy vitamínů, minerálů a jiných látek.

Co jsou to lipozomy

Lipozomy jsou vyrobeny z čistých fosfolipidů izolovaných ze slunečnicového lecitinu. Mají různé velikosti od několika nanometrů až po desítky mikrometrů. Ve spojení s vodou formují fosfolipidy mikroskopické struktury s dutinou uprostřed vyplněnou vodou, obklopenou fosfolipidovým pouzdrem. Ve vodě uprostřed fosfolipidu je pak možné rozpustit jiné molekuly, například vitamín nebo glutathion, které potřebujeme snadnou cestou vstřebat do těla. A zatímco hydrofilní (vodu přitahující) molekuly mohou být drženy uvnitř zapouzdřeného jádra, hydrofobní (vodu odpuzující) látky se mohou rozpustit do samotné fosfolipidové membrány – takovýmto způsobem mohou lipozomy transportovat hydrofilní i hydrofobní molekuly. A právě díky těmto unikátním vlastnostem jsou využívány jak matkou přírodou, např. v mateřském mléce, tak také specializovanými producenty a to při výrobě léků nebo doplňků stravy.

Lipozomy a cheláty

I u lipozomálních vitamínů samozřejmě záleží na kvalitě obsažené látky. Synteticky vyrobený vitamín nebo minerál pro tělo jednoduše není přirozený a proto není ani výsledný efekt tak velký. Naopak vitamín v biologicky dostupné formě, např. hydroxokobalamin (B12) a chelátové formy minerálů v kombinaci s lipozomální technologií nabízejí maximální možný výsledek. Je tak vhodné sledovat, zda výrobce kromě použití lipozomu garantuje také biologický aktivní formu vitamínu nebo minerálu.

Na téma vitamínů máme skvělé video s Jirkout Vackem a Doktorem Jirkou Hrabákem. Co si myslí o vitamínem, minerálech a jejich suplmentaci. 

Závěr

Lipozomální technologie má samozřejmě obrovský význam pro širokou veřejnost i sportovce, u nichž je výrazně zvýšená potřeba příjmu vitamínů a minerálů – lipozomy představují nejefektivnější podání učinných látek, jakého lze vedle injekční aplikace momentálně dosáhnout.

Mohlo by Vás zajímat:

 

Čím nakrmit střevní mikrobiom? Jak se podepisuje psychika na našem trávení?

Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?

Kreatin dávkování - jak kreatin užívat, kolik a kdy?

Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku. Ale víte jak ho užívat, kolik a kdy?   

 

Anabolizéry: Top 10 nakopávačů! Jak vybrat správnou předtréninkovku?

Kvalitní Pre-Workout není pouhý "nakopávač", ale směs více surovin, která se má postarat o pro maximální podporu výkonu a soustředěnest při tréninku.

Sleduj nás i na sociálních sítích: