Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem.
To, že se imunitní systém odvíjí od našeho střevního mikrobiomu, už mnoho z nás tuší. To, že je ale střevní mikrobiom závislí nejen na stravě, ale i na naší psychické pohodě či nepohodě, si už tak moc často neuvědomujeme. Strava je něco, s čím se pracuje snadněji, přece jen vybrat vhodný jogurt, kvalitní zeleninu či přímo cílená probiotika se zdá být jednodušším úkolem než jednou pro vždy v práci oznámit, že budu pracovat skutečně jen osm hodin.
Více než na množství snězených porcí kefírů či kimchi si dejte záležet na skutečné kvalitě. Fakticky zajímavým pomocníkem v péči o náš střevní mikrobiom mohou být výběrové kousky, které přirozeně dozrály a pro jejich ochranu nebylo nutno použit řadu sice zákonem povolených, ale zdraví né vždy prospěšných chemických látek. Především pesticidy totiž významně ovlivňují kondici našeho střevního mikrobiomu a velmi jednoduše jej narušují. Výběrem zeleniny a ovoce v bio kvalitě tak svému mikrobiomu skutečně pomůžete.
Díky rostoucímu povědomí o střevním mikrobiomu významná část z nás nezapomíná ani na tradiční postupy našich babiček, které si domácí ovoce a zeleninu na zimu nakládaly. Nejsme pak závislí na kouscích ze supermarketu, které suplují čerstvé ovoce a zeleninu jen dost nešikovně.
Jak si ale stojí tyto tradiční receptury našich babiček na žebříčku popularity o nejlepší budovatele střevní mikroflóry? Léta bádání překvapivě ukazují, že kvašená zelenina či fermentované mléčné výrobky jsou důležitou součástí naší stravy, ale doposud spíše přeceňovanou v boji za lepší mikrobiom.
Potraviny mohou mikrobiom podpořit jen částečně. A co hraje proti? Menší pestrost mikroorganismů použitých při fermentaci, jejich nedostatečná charakteristika a popis výrobce, a nakonec také možnost, že některé fermentované potraviny jsou pro někoho nechodé. Používané kultury jsou často producenty biogenních aminů, které mohou vyvolat alergickou reakci.
Naproti tomu stojí doplňky stravy a léčiva s přesně popsaným složením mikroorganismů, druhově cílených, a především technologicky zpracovaných tak, aby bakterie až do střeva skutečně dorazily. Budeme-li chtít jít ještě dál, můžeme sáhnout po technologiích, které už dnes nabízejí probiotika šitá na míru. Tedy taková, která jsou připravena přesně pro střevo a mikrobiom uživatele. Ale jako všechny novoty moderní doby, i tato nabízí otázku, zda vše nebude za pár let jinak. Za zmínku ale tato cesta rozhodně stojí. Jsou totiž mezi námi tací, kteří z různých důvodů potřebují pro svou rodinu bakterií něco víc, něco jistějšího než domácí jogurt.
Na toto téme se také rozpovídal Petr Havlíček a Jirka Vacek ve videu: STŘEVNÍ MIKROBIOM | Proč má největší vliv na trávení psychika? Probiotika, prebiotika a enzymy.
I přesto všechno je jídlo tím, na čem bychom měli stavět. A nejen proto, že je to tak jednoduché, zařazujme kvašenou zeleninu, nakládané okurky, kysané zelí, ale také třeba červenou řepu či cibuli. Samotná kvalita domácího produktu vedle hromady bakterií, které vznikají v procesu kvašení, společně s vlákninou, dělají z nakládané zeleniny oprávněně královnu mezi superpotravinami. Je pro nás probiotikem i prebiotikem zároveň.
Probiotické bakterie v potravinách musí cestou zažívacího traktu čelit mnohým nástrahám. Trávicí enzymy obsažené ve slinách, mikrobiom v samotných ústech, lipázy, proteázy degradující buněčné bílkoviny v žaludku či kyseliny ovlivňující pH nejen v žaludku. To vše likviduje i prospěšné mikroby putující trávícím traktem. I přesto velká část mikroorganismů přežije a doputuje až do cílového tlustého střeva.
Mohlo by Vás zajímat:
Znáš tohle pravidlo, pro vypočítání správného kalorického příjmu? Mnoho lidé to nezohlední, forma si nijak nehýbe a oni nevědí proč. Prozradíme ti, jak si nastavit příjem a hlavně to, co je pro formu klíčové.
BCAA jsou esenciální rozvětvené aminokyseliny, které mají vliv v regulaci sacharidového, proteinového a lipidového metabolismu a zabraňují tomu, aby si tělo bralo na tvorbu energie bílkoviny ze svalů a podporují anabolismus.
Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.
Dotaz na prodavače
Novinka ještě nebyla komentována, buďte první.