Můj účet
Přihlášení
Menu

Omega 3 a vliv na zdraví. Dlouhodobé užívání - účinky.

V dnešní době je zdravá a vyvážená strava klíčem k udržení dobrého zdraví a vitality. Jedním z nejdůležitějších, avšak často opomíjených prvků v naší stravě, jsou omega-3 mastné kyseliny. Od podpory zdraví srdce a mozku až po zlepšení zánětlivých procesů a duševního zdraví.

Omega-3 mastné kyseliny zahrnují tři hlavní typy: kyselinu alfa-linolenovou (ALA), eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Každá z těchto kyselin má specifické výhody a je důležitá pro různé aspekty našeho zdraví. ALA se nachází hlavně v rostlinných zdrojích, jako jsou lněná semínka a chia semínka, zatímco EPA a DHA se vyskytují převážně v tučných rybách, jako jsou losos, makrela a sardinky.

✅ Rizikový nepoměr omega 3 a 6

Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) by měl být správný poměr 4:1. V České republice je často poměr až 15:1. Je to díky celkové skladbě jídelníčku, kdy konzumujeme více smažených a tučných jídel, průmyslově zpracovaných potravin a zároveň v jídelníčku chybí živočišné i rostlinné produkty bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Není řešením snížit množství přijímaných omega 6 ze stravy a nechat nízkou hladinu omega-3, protože my potřebujeme těžit z benefitů omega 3.

Pokud dlouhodobě máte nesprávný poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, vystavujete buňky zvýšenému tlaku, protože nepoměr narušuje buněčnou membránu, která nedokáže efektivně chránit buňku. To vede k sérii událostí, které mohou vyvolávat záněty v těle. Pokud tyto podmínky přetrvávají dlouhodobě, mluvíme o stavu nazývaném chronický zánět. Tento stav, jak je dnes již známo, stojí za většinou civilizačních onemocnění a další stavy můžou být:

  • horší propustnost a vstřebatelnost hormonů, kyslíku, glukózy a vitamínů
  • nedostatečná látková výměna na buněčné úrovni
  • kardiovaskulární problémy
  • zvýšená inzulinová rezistence
  • zánětlivé prostředí v buňkách
  • zrychlené stárnutí
  • postižení chrupavek a kostí

✅ Benefity Omega 3 a jejich vliv na zdraví

Jak jsme zmínili, naše tělo si mastné kyseliny neumí vytvořit. Máme dvě možnosti: zařadit potraviny bohaté na omega 3, kde je trochu náročné vyrovnat poměr omega 6 nebo sáhnout po kvalitním doplňku stravy

✅ V čem je nejvíce omega 3 nenasycených mastných kyselin?

Omega 3 mastné kyseliny se nachází v mnoha rostlinných i živočišných, zde je několik tipů. 

✅ Živočišné zdroje omega-3:
  • Sardinky (1,5 g / 100 g)
  • Losos (2,2 g / 100 g)
  • Makrela (5,1 g / 100 g)
  • Olej z tresčích jater (2,7 g v jedné lžíci)
  • Vejce (660 mg / 100 g)

Náš tip: Rybí konzervy

Kvalitní konzervované ryby jsou ideální řešení, jak do jídelníčku doplnit kvalitní omega 3 mastné kyseliny. Rybí konzervy neobsahují žádné umělé přísady, konzervanty nebo aromata. Konzervované ryby, jako je tuňák, sardinky, losos, sleď nebo makrela jsou i bohatým zdrojem kvalitních bílkovin obsahujících všechny esenciální aminokyseliny. Více se dozvíte v článku: Jsou ryby v konzervě zdravé? Tipy na super rychlé recepty.

✅ Rostlinné zdroje omega-3:

✅ Jak správně užívat omega 3?

Doporučená denní dávka pro zdravé dospělé osoby je minimálně 250 - 500 mg denně. Těhotné a kojící ženy by měly přijímat o 200 mg více, protože omega se podílí na správném vývoji plodu. Sportovci toto množství často ještě navyšují i na 1 g denně. U omega 3 nejsou zjištěné žádné nežádoucí účinky, ale stejně platí jako u každé potraviny či doplňku - všeho s mírou.

✅ Tipy na nejlepší omega 3 mastné kyseliny

Máme pro vás několik tipů, na super kvalitní omega 3 mastné kyseliny. Na našem e-shopu najdete i výběr omega 3 v rostlinné verzi, která se vyrábí z mořských řas a je vhodná pro vegany.

Prom-in Native Omega 3

Přirozený zdroj omega 3 v podobě vysoce čištěného rybího oleje získaného bez použití hydrolýzy a esterifikace. Omega 3 jsou vhodným způsobem, jak nejen při vyšší fyzické nebo psychické zátěži podpořit pohybový aparát, činnost mozku a budování svalové hmoty.


Reflex Omega 3

Kapsle s obsahem koncentrovaného přírodního rybího oleje s vysokým podílem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Nezávisle testován na nepřítomnost látek dopingové povahy a toxinů. Přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.


BrainMax Omega 3 Olej z tresčích jater citrón 

​Prémiový rybí olej z jater divokých tresek, které jsou udržitelně loveny a šetrně zpracovány na Islandu. Kvalitu oleje zaručují čisté islandské vody a jeho přirozená ochrana před znehodnocením oxidací. S tímto olejem můžete spolehlivě zlepšit či udržet optimální poměr omega 3:6.


Vegan omega / Rostlinná omega 3 / Olej z mořských řas

Omega 3 z mořských řas je zdroj esenciálních omega-3 mastných kyselin, který nabízí širokou škálu zdravotních výhod. Tento přírodní doplněk stravy je ideální volbou pro ty, kteří hledají rostlinnou alternativu k rybím olejům.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

Magnesium malát: Skvělá forma hořčíku pro lepší výkon a regeneraci

Maximalizujte svůj výkon a omezte únavu díky energizující formě hořčíku. Užívá se ráno, dopoledne nebo před fyzickým výkonem.

Jak vybrat kvalitní multivitamín?

Multivitamíny jsou nejprodávanější doplňky stravy na trhu a není divu, všechny tyto  mikronutrienty se podílejí na správném fungování celého organismu.

Sleduj nás: