Naše tělo si mastné kyseliny neumí vytvářet, proto je musíme přijímat ze stravy. Omega 3 mastné kyseliny jsou nedílnou součástí jídelníčku mnoha sportovců i nesportovců. Obzvlášť my středoevropané, bychom na její doplňování měli dbát, proč? To se dozvíte v tomto článku.
Výzkumy (1) ukazují, že jsme v průběhu vývoje byli intuitivně schopni dosahovat poměru zhruba 2:1, zatímco dnes je to i 20:1 ve prospěch omega 6. Stalo se tak díky celkové skladbě jídelníčku, kdy konzumujeme více smažených a tučných jídel, průmyslově zpracovaných potravin a zároveň v jídelníčku chybí živočišné produkty bohaté na omega 3. Optimální poměr omega 6 a 3 by měl být 5:1. Na druhou stranu není řešením snížit množství přijímaných omega 6 ze stravy a nechat nízkou hladinu omega-3, protože my potřebujeme těžit z benefitů omega 3.
Jak jsme zmínili, naše tělo si mastné kyseliny neumí vytvořit. Máme dvě možnosti: zařadit potraviny bohaté na omega 3, kde je trochu náročné vyrovnat poměr omega 6 nebo sáhnout po kvalitním doplňku stravy.
Doporučená denní dávka pro zdravé dospělé osoby je minimálně 250 - 500 mg denně. Těhotné a kojící ženy by měly přijímat o 200 mg více, protože omega se podílí na správném vývoji plodu. Sportovci toto množství často ještě navyšují i na 1 g denně. U omega 3 nejsou zjištěné žádné nežádoucí účinky, ale stejně platí jako u každé potraviny či doplňku - všeho s mírou.
Tipy na kvalitnítní doplněk Omega 3:
Omega 3 je esenciální mastná kyselina (EFA), která pochází z rybího tuku. Podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému, ochranu kloubům a zlepšuje hladinu tuků v krvi. Pure Omega 3 jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem EPA a DHA, které nejsou snadno dostupné v přirozeném jídelníčku.
Prémiový rybí olej bez zápachu s příchutí pomeranče a vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Absolutně nulový rybí zápach díky speciální filtraci! Chuť přírodního pomeranče, žádný rybí zápach.
Omega 3 je vyrobena z mořských řas, takže je alternativou k tradičním doplňkům z rybího tuku. Vhodné pro vegany. Omega-3 je směsí esenciálních mastných kyselin, bohatou na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA).
Mohlo by vás zajímat:
Mléko a mléčné výrobky se během několika posledních let dostaly z pozice oblíbené svačiny a v jídelníčku kulturisty nepostradatelné potraviny až na samotný okraj, kterým mnoho lidí opovrhuje. Mléko údajně zahleňuje, odvápňuje a také zpomaluje metabolismus. Je to opravdu tak?
V tomto článku najdete vše, co potřebuje vědět o tucích. Připravili jsme pro vás i přehled potravin bohatých na tuky.