Jidáše se tradičně pečou na Velikonoce na Zelený čtvrtek, podle pověsti by měly tvarem připomínat provaz, kterým se Jidáš oběsil, když zradil Ježíše. V tomto receptu je použita celozrnná špaldová mouka, třtinový cukr a alespoň o trochu menší množství másla než je v klasickém receptu.
Suroviny na špaldové Jidáše (cce 32 kusů)
Na potření:
- 1 vejce na potření před pečením
- 1 lžíce másla a 2 lžíce medu na potření po pečení
Kvásek: Z celkového množství surovin smícháme:
- 25 g čerstvých kvasnic
- 1 lžíce mouky
- 100 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- Dáme na teplé místo a necháme cca 30 minut vzejít kvásek.
Příprava Jidášek:
- Přidáme všechny zbylé ingredience a pořádně zapracujeme.
- Poté těsto necháme opět kynout, nejméně 1 hodinu.
- Po vykynutí si tvoříme různé tvary Jidášů.
- Poklademe na pečící papír a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů 15 minut.
- Hned po vytažení ještě horké potřeme směsí másla a medu.
Mohlo by vás zajímat:
Čokoládový piškot, vrstva tvarohu a čokoládová poleva. Mrkněte na recept, který snadno můžete obohatit o bílkoviny a "ošidit" o cukr. Zabere vám maximálně hodinku.
Pojďme si upéct dort zdravě a ze surovin, ze kterých si naše tělo veme spoustu živin. Protože zdravé neznamená nedobré. Na tomto dortu si určitě smlsnete.

Sleduj nás i na sociálních sítích.