Můj účet
Přihlášení
Menu

Proč bychom neměli cvičit, když jsme nemocní?

Při nevhodném oblečení nebo chladném počasí můžeme nastydnout velmi snadno. Pro mnohé z nás, kteří právě našli správný tréninkový rytmus, je tato situace zklamáním. Po pár týdnech, kdy jsme pečlivě dodržovali náš tréninkový plán a úspěšně se posouvali směrem k dosažení našich tréninkových cílů, nám příroda najednou připomene, jak křehká může naše fyzická pohoda být.

Podívejte se na skvělé video, ve kterém výživový specialista Petr Havlíček a fitness trenér Jirka Vacek odpovídali na otázky týkajicí se cvičení při nemoci či s antibiotiky. Také se bavili o tom, jak postupovat, když Vám nefunguje pre-workout či jakým způsobem se metabolizuje kofein. 

Když se objeví příznaky nemoci, mnozí z nás přemýšlí, zda je vhodné pokračovat v tréninku nebo zda by bylo lepší zůstat doma a věnovat se regeneraci. Kdy jít ještě cvičit a kdy je lepší poslouchat signály těla a poskytnout mu zasloužený odpočinek?

Vliv cvičení na tělesnou kondici

Cvičení má na naše tělo mnoho pozitivních vlivů, a jedním z nich je zlepšená imunita a odolnost vůči nemocem. Pravidelná sportovní aktivita je spojena s progresivní adaptací, což znamená, že naše imunitní buňky se časem "vytrénují" a lépe odolají různým infekcím a virům. Nicméně, jak ukazují data, rovnováha a rozumný přístup k tréninku jsou klíčové pro optimální fungování imunitního systému.

Nadměrný nebo příliš intenzivní trénink může naopak náš imunitní systém ovlivnit negativně. Trénink sám o sobě je totiž pro tělo stres a jeho velikost určuje intenzita tréninku, rozsah a délka. Když je stresu tak akorát, může nás posílit. Když ho je ale příliš, může nás naopak poslat pěkně rychle ke dnu. Po intenzivním cvičení může dojít k příliš velkému snížení imunitních buněk a trvá několik hodin než se buňky opět obnoví. V tuto chvíli je naše tělo oslabené a riziko onemocnění se naopak zvyšuje.

Kdy ještě jít cvičit a kdy už raději zůstat doma?

Při prvních mírných projevech nachlazení jako je ucpaný nos, slabá rýma nebo lehké škrábání v krku hned nemusíte zůstávat v posteli. Naopak lehká fyzická aktivita nakopne váš imunitní systém a pomůže vám s rychlejším zotavením. Je nutné ale snížit intenzitu a dobu tréninku. Dejte si jen lehký trénink do 30 minut při pomalém tempu a nízké zátěži. Náročný silový trénink, kruhový trénink, CrossFit nebo intenzivní kardio tak vyměňte třeba za jógu, venkovní procházku nebo lehký výklus, oddechovou jízdu na kole nebo jen krátké protažení doma.

Rozhodně nechoďte cvičit, pokud se cítíte slabě, máte horečku, kašlete nebo máte žaludeční problémy. Tady by vám mohla fyzická aktivita spíš uškodit a vyřadit vás z provozu úplně. Nebojte se dopřát si pauzu. Krátká přestávka v cvičení nepřekazí všechno vaše dosavadní úsilí. Naopak odpočinek a regenerace vám pomohou uzdravit se rychleji a budete se moct vrátit zase ke svému tréninkovému plánu.

Proč je lepší vynechat cvičení a zůstat při nemoci doma?


1. Podpora rychlejšího zotavení

Nepříjemné příznaky nemoci, jako je únava, slabost a horečka, jsou signály těla, že potřebuje odpočinek. Ignorování těchto signálů může zatížit imunitní systém a oddálit proces zotavování. Vaše tělo potřebuje odpočinek, aby mohlo efektivně bojovat proti infekci a ne další stres, který mu přinese cvičení. Během nemoci je klíčové poskytnout tělu odpovídající odpočinek a péči. Fyzická aktivita v této době může zpomalit proces hojení a zvýšit riziko komplikací

2. Snížíte riziko komplikací

Fyzická aktivita v době nemoci může zvýšit riziko vzniku komplikací. Odpočinek a správná péče o tělo mohou předejít případným vážnějším zdravotním problémům spojených s nemocí.

3. Vyhnete se možnému zranění

Během nemoci jsme fyzicky oslabení, což znamená, že jsme také náchylnější k nehodám a úrazům. Naše tělo, které se snaží bojovat s infekcí, může mít potíže se zotavováním i z menších poranění. 

4. Riziko dehydratace

Cvičení zvyšuje potřebu tekutin a při nemoci je správná hydratace klíčová. Fyzická aktivita v kombinaci s nemocí tak může vést k dehydrataci. Při dehydrataci se mohou zhoršit příznaky nemoci, a proto je důležité věnovat zvýšenou pozornost pitnému režimu během onemocnění. Pití dostatečného množství tekutin může podporovat tělo v boji s infekcí a napomoci rychlejšímu zotavení.

5. Omezíte šíření infekce

Zůstat doma, když jsme nemocní, je nejen zdravým rozhodnutím pro naše tělo, ale také ohleduplné vůči ostatním. Nikdo si nepřeje onemocnět, a pravděpodobně byste si také nepřáli být v blízkosti jedince, který v posilovně šíří bacily neustálým kašláním a smrkáním.


Nejlepší léčbou je prevence: Jak mít dobrou imunitu?


1. Kvalitní a vyvážená strava

Základem pro silnou imunitu je vyvážená strava bohatá na živiny. Pestrá paleta ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, kvalitních bílkovin a tuků poskytne tělu potřebné látky pro optimální fungování imunitního systému. Nekvalitní nebo nevyvážená strava může vést naopak k nedostatku důležitých makro i mikro živin. Tělo tak nebude mít dostatek energie k boji s choroboplodnými zárodky. 

V našich geografických podmínkách máme obvykle obecně nedostatek omega 3 mastných kyselin, které se přirozeně vyskytují především v mořských rybách jako je losos, tuňák, sardinky nebo makrely. Pomoci tak mohou kvalitní doplňky stravy s koncentrovaným přírodním rybím olejem

2. Dostatek vitamínů a minerálů

Některé vitamíny a minerály jsou nezbytné pro optimální fungování našeho imunitního systému, a mezi ně patří vitamíny A, C, E a D a minerály jako hořčík, selen a zinek.

V zimě máme obvykle snížené hodnoty vitamínu C a D. Kromě toho máme problémy i s vitamíny rozpustnými v tucích (A, D, E a K), které si tělo samo nedokáže vyrobit v dostatečném množství.

Vitamín C se v těle podílí na tvorbě imunitních buněk a podporuje jejich správnou funkci. Získat ho můžeme především z čerstvého ovoce a zeleniny, vyplatí se ho však také suplementovat.

Vitamín D posiluje imunitní systém a funkci svalů a podporuje regeneraci po intenzivním fyzickém výkonu. Pokud má naše tělo dostatek slunečního záření je schopno si vitamín D vyrobit samo. V zimě sluníčka ale příliš není, a proto je dobré vitamín D suplementovat. Doporučit můžeme třeba Swanson vitamín D3, který obsahuje 625% doporučené denní dávky a dodá tak vašemu tělu pořádný boost.

Vitamíny A, E, a K jsou rovněž důležité pro udržení silné imunity. Vyvážený poměr těchto a dalších vitamínů pomůže zajistit kvalitní multivitamín. Doporučujeme multivitamín Nexgen, který obsahuje 28 biologicky aktivních složek pro podporu regenerace, výkonnosti, vitality a obranyschopnosti. 

Hořčík je důležitým prvkem pro podporu svalové regenerace, snížení míry únavy nebo vyčerpání a k optimální činnosti nervové soustavy. U sportovců se doporučuje příjem hořčíku navýšit o 10-20 %, proto je dobré jej přijímat nejen ze stravy (banány, ořechy, luštěniny), ale také z kvalitních doplňků stravy. Mezi naše favority patří Magnesium Smartfuel, který obsahuje vysokou dávku hořčíku v té nejlépe vstřebatelné formě.

3. Vyvážená střevní mikroflóra

Střevní mikrobiom má v imunitním systému klíčovou funkci, neboť aktivně přispívá k rozpoznávání patogenů a podporuje tvorbu protilátek. Až 70 % imunitních buněk se nachází v trávicím traktu. Více na toto téma se můžete dočíst v našem článku na téma střevní mikroflóry.

Konzumace probiotik pomáhá udržovat rovnováhu bakterií ve střevech, což může posílit odolnost organismu vůči infekcím. Probiotika se proto vyplatí užívat nejen jako prevenci i jako součást doplňkové léčby v případě, že užíváte antibiotika, která negativně ovlivňují přirozený střevní mikrobiom.


NÁŠ TIP: Nepřehlédněte náš článek na téma: Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Nejlepší probiotické potraviny. Dozvíte se zde velmi důležité informace o probiotikách, jaké jsou nejlepší a jak a kdy je užívat.


4. Dostatek spánku a regenerace

Dostatek kvalitního spánku je neocenitelným spojencem silné imunity. Během spánku probíhají klíčové procesy obnovy a regenerace. Udržování pravidelného spánkového režimu a zajištění dostatku odpočinku jsou proto zásadní pro udržení zdravého imunitního systému. Důležitý je také čas na regeneraci mezi tréninky.


NÁŠ TIP: Přečtěte si náš článek na velmi zajímavé téma: Co je syndrom přetrénování? Jak ovlivní mojí formu a jak mu předejít? K tomuto článku se pojí video, kde se rozpovídal výživový specialista Petr Havlíček a fitness trenér Jirka Vacek.

5. Občas si vyčistěte hlavu

Řízení stresu je klíčové pro udržení silné imunity. Pravidelné relaxační aktivity, plánování úkolů a “venčení” hlavy pomáhají uvolnit stresové napětí, což má pozitivní vliv na celkovou odolnost organismu. 


NÁŠ TIP: Přečtěte si náš článek a dozvíte se, že adaptogeny jsou velmi nápomocné pro náš organismus. Pomáhají se přizpůsobovat a vyrovnávat se s nejen fyzickými stresory. Více v našem článkuJak zlepšit psychiku a odolnost na stres?


Co si z článku odnést?

Vždy, když nemoc vstoupí do hry, následuje dilema – cvičit nebo odpočívat? Správná volba mezi tréninkem a odpočinkem je přitom klíčová pro rychlé uzdravení. Když se nemoc začne přibližovat, cítíte se slabí, máte horečku nebo žaludeční potíže, zapomeňte na všechny obavy o váhu a cvičební plány. Není to jen o ztracených trénincích, ale především jde o ochranu vašeho těla a udržení optimálního zdraví. Odpočinek a regenerace vám často pomohou uzdravit se a vrátit se zpět do vašeho režimu rychleji.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

6 TIPŮ jak zhubnout bez počítání kcal

Chcete zhubnout, ale nemáte čas na neustálé vážení, ťukání každého jídla do kalorických tabulek a počítání kalorií? Uklidníme vás, jde to i bez počítání! Máme pro vás 6 tipů, jak na to.

Nejlepší detox pro naše tělo? Jak si nezničit zdraví a metabolismus?

Internet nás bombarduje příspěvky o detoxech a půstech, ve kterých tvrdí, jak je důležité tělo očistit. Tento rok jsou obzvlášť populární ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost.

5 TIPŮ na lepší IMUNITU | Jak nás ovlivňuje stres?

Zima klepe na dveře a přichází tak příjemné období svíček, dek a horkých nápojů, které ovšem často provází oslabená imunita. Proto jsme si pro vás připravili pár tipů, jak posílit přirozenou obranyschopnost těla.

Sleduj nás: